Mesélő csempék

/ 2018.04.25., szerda 16:41 /

A Budapesti Történeti Múzeum kivételes értékű gyűjteményt birtokol középkori kályhacsempékből, mivel Európa nagy uralkodói rezidenciái közül a budai volt az egyetlen, amely már a kora újkor kezdetén elpusztult, és jelentős részét régészeti eszközökkel tárták fel. Az ónmázas zöld, barna, sárga csempéken címerek, lovagok, szentek, királyok sorakoztak, bonyolult szerkesztésű mérművek, szőlőfürtök, sárkányölő Szent Györgyök, heroldok tanúskodtak az udvar vizuális kultúrájáról.

A múzeum eddig csupán néhányat mutatott be közülük, most azonban végre méltó időszaki tárlaton láthatjuk a gyűjtemény legjavát, sőt érkezett néhány kivételesen szép darab szlovák, erdélyi és ausztriai múzeumokból is. A csempék között akad meglepően obszcén, az udvarhölgyeket bizonyára pirulásra késztető szeretkezési jelenet, a legérdekesebbek azonban a közmondásokat, irodalmi anekdotákat megjelenítő ábrázolások, például a libáknak prédikáló róka jelenete, vagy Arisztotelész és Phüllisz története, amely arra figyelmeztet, hogy a szerelmi szenvedély a bölcsből is bolondot csinál. A tárlat akár állandó kiállításként is megmaradhatna.

Szívmelengető középkor – Kályhák és kályhacsempék a középkori Magyarországon
Budapesti Történeti Múzeum, szeptember 2-ig
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.