valasz.hu/kultura/alfoldi-szekelye-vidnyanszky-szekelye-ezen-legfeljebb-kuncogni-lehet-129084

http://valasz.hu/kultura/alfoldi-szekelye-vidnyanszky-szekelye-ezen-legfeljebb-kuncogni-lehet-129084

Mi a csoda?

/ 2018.03.23., péntek 18:30 /

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Ismét a fővárosba hozza a világ csodáit a PONT Fesztivál március 30. és április 1. között a Várkert Bazárban. A nagypénteki ünnepélyes megnyitón Petrás Mária keramikus és népdalénekes húsvéti kiállítását Fülemile Ágnes néprajzkutató nyitja meg. Petrás Mária ritkán hallható moldvai húsvéti népénekekkel idézi fel a húsvéthoz kötődő bibliai eseményeket, szakrális kerámiái pedig azt a tisztaságot és spiritualitást tükrözik, amit szülőföldjéről, Csángóföldről hozott.

Szombaton és vasárnap a délelőtti, szabadtéri koncerteken várják a gyerekeket a Rutkai Bori Banda tavaszcsalogató dalai, a Klárisok zenekar koncertjén pedig a népdalokat és mondókákat mesélés és kreatív játékok kísérik. A délutáni koncertekre Tímár Sára és zenekara rendhagyó passióval, húsvéti népénekekkel és tavaszváró dalokkal készül. A Romano Drom és a Berán Vonósnégyes előadásán az oláh cigány dallamok keverednek klasszikusokkal. Az esti koncertprogramban a szárd polifóniával is találkozhatunk a Cuncordu e Tenore de Orosei előadásában. A hagyományos szardíniai férfikórusnak fontos szerepe van a húsvéti ünnepkörben, ami Szardínia szigetén az év legfontosabb eseménye.

A Vujicsics Együttes

Először hallható élőben Szalóki Ági legújabb lemeze, a Fújnak a fellegek válogatás-anyaga. A Flamenco Trio aflamenco esszenciáját adja: a tánc, a gitár és az ének az UNESCO által is jegyzett műfaj három alapvető eleme. A Vujicsics Együttes koncertje a délszláv hagyomány télűző rítusait és az UNESCO által is jegyzett Bećarac (betyáros) dalokat ötvözi.

Napközben kreatív gyerekjátékok, húsvéti népénekek, tavaszváró dalok és mesék várják a látogatókat. A workshopokon kipróbálhatjuk a tojásfestést, megismerhetjük a cremonai hegedű csodáját, felfedezhetjük a polifonikus éneklés szardíniai hagyományát és elsajátíthatjuk a flamenco alapjait is. Lesz szőnyegszövés, megtudhatjuk, milyen a horvát mézeskalács-készítés, megcsodálhatjuk a hórihorgas gólyalábasokat és a világjáró marionetteket. 

Az eseményt megálmodó Hangvető – a Budapesti Tavaszi Fesztivállal karöltve – azzal a céllal hívta életre Budapest legfiatalabb, mindössze kétéves fesztiválját, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájáról válogatva adjanak élményszerű körképet a világ csodáiról. Idén a PONT éppen húsvét hétvégéjére esik, ezért kerültek a középpontba a húsvéti hagyományok.

További információk itt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.