Mi jut eszedbe ezekről a kincsekről?

/ 2017.06.23., péntek 20:00 /

Irodalmi pályázatot hirdetett a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum a Kincsek a város alatt című kiállításához kapcsolódva. A vállalkozó kedvűektől olyan fiktív történetek, novellák benyújtását várják, amelyek témája a tárlat néhány – a pályázó által szabadon kiválasztott – tárgyához kapcsolódik.

Bőrcipők a XVI-XVII. századból

A választható kiállítási tárgyak a következők: állatalakos aquamanile a XIII. századból; koponya szeggel; latin röpdolgozatok 1801-ből; talpas, füles bögre; mellvért; páncélos szobor torzója a III. századból; bőrcipők; imalap boszorkányok, pestis elleni; rontott edények; aranyozott, ezüstszálas csipkehálóval díszített, bársonyfőkötő, aranyfülbevaló a XVI-XVII. századból. Figyelem: a tárlat katalógusában feltüntetett adatok segítenek a tárgyak beazonosításában, a katalógus pedig a helyszínen megtekinthető!

A pályázatot két korosztály számára írták ki: 9-13 és 14-18 éveseknek. A kisebbeknek legfeljebb 10, a nagyobbaknak legfeljebb 20 ezer karaktert kell írniuk (szóközzel). A műveket pdf-formátumban várják, a pályázónak fel kell tüntetni a nevét, az életkorát, az e-mail címét és a telefonszámát.

A munkákat a kiss.emoke@mail.btm.hu címre várják, augusztus 15-ig. Eredményhirdetés: szeptember 17-én, a kiállítás finisszázsán.

Díjazás:

  • fődíj: korosztályi kategóriánként egy-egy tízalkalmas bérlet Kukorelly Endre író kreatív írás szemináriumán
  • korosztályi kategóriánként a három-három legjobb mű megjelentetése a konyves.blog.hu online irodalmi portálon
  • 10 ajándékkönyv a Móra Kiadó felajánlásából
  • a 9-13 éves korosztálynál az első három helyezett részére 4-4 db belépőt ajánl fel a Hatszín Teátrum Janikovszky Éva: Az úgy volt... című előadására
  • belépőjegyek a Budapesti Történeti Múzeum tagintézményeibe (Vármúzeum, Aquincumi Múzeum, Kiscelli Múzeum, Budapest Galéria)


Részletes pályázatkiírás ezen a honlapon olvasható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.