Mi lesz a Divatcsarnokkal? Új élményközpont születik

/ 2018.04.12., csütörtök 13:00 /
Mi lesz a Divatcsarnokkal? Új élményközpont születik

Állítólag lehetett volna Guggenheim Múzeum, legutóbb egy ideig könyváruház működött benne, jelenleg zárva van, de nem sokáig: a hónap végén élményközpont nyílik az egykori Divatcsarnokban. Részletek a friss Heti Válaszban.

A Budapest-szerte egyre több helyen látható plakátok szerint április végén új fejezet nyílik az egykori Divatcsarnok épületének történetében. A patinás Andrássy úti építményben ugyanis olyan élményközpontot alakítanak ki, amely befogadó teret nyújt a világszerte nagy érdeklődést keltő tudományos, ismeretterjesztő, szórakoztató, interaktív kiállításoknak.

Százhét évvel ezelőtt, 1911. március 3-án minden bizonnyal népes, bámészkodó-érdeklődő tömeg gyűlt össze az Andrássy út 39. előtt, a Párisi Nagyáruház megnyitásának alkalmából. Az áruház egy 1892-től működő, szerény boltocskából nőtt ki, egy szerencsétlen tűzeset után. Cikkünkből megtudható, miért került az áruház az Andrássy útra, hogyan alakult az épület sorsa a háború előtt és után, és miként lett belőle Divatcsarnok. Kiderül az is, hogy milyen tervek voltak eddig a hasznosítására, kik szerették volna magukénak, és hogy mi jelenti a legnagyobb nehézséget az épülettel kapcsolatban. Írunk arról is, hogy mitől válhat egy hely élményközponttá, és hogy április 28-án miért éppen a Future Park című kiállítással nyitják újra az épületet.

 

 

 

 

A Divatcsarnokról szóló cikkünk a Heti Válasz április 12-i számában olvasható, amely elektronikusan a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.