Mi lett volna, ha?

/ 2012.12.05., szerda 17:33 /

Offenzív, gyors és vállaltan kissé szemtelen - ilyennek látja tizedik születésnapján a Hír Tv-t Szikszai Péter. A vezérigazgató-helyettes szerint más lett volna Magyarország, ha kamerájukkal nincsenek jelen egyes eseményeken.

- Nyilatkozik már önöknek Gyurcsány Ferenc?

- Nem, még mindig tartja magát a bojkotthoz.

- Mégis melyik tizedik születésnapi ajándéknak örülnének inkább: ha előkerülne a volt kormányfő szakdolgozata, vagy ha mondjuk az ismét pártot alapító Fodor Gábor utólag megköszönné, hogy utoljára a Hír Tv segítette elnöki székbe?

- Fodor Gábor tulajdonképpen már megköszönte, hiszen párttársainál messze emberségesebben viselkedett a Hír Tv riportereivel, ami egy liberális politikustól szokatlan. Gyurcsány plágiumügyében szerintem nekünk van igazunk, így legfeljebb számára lenne ajándék, ha a dolgozat előbukkanása után kiderülne, hogy csak a címet másolta a sógoráról.

- Összegyűjtötték már, melyek voltak tíz év legnagyobb Hír Tv-s dobásai? Ha jól sejtjük, az imént említett SZDSZ-elnökválasztási csalás leleplezése dobogós.


- Igen, épp most készült egy promóciós film ezekről a történetekről Mi lett volna, ha nincs Hír Tv? címmel. Ezek közül én a 2006-os tűzijáték tudósítását emelném ki: az volt az a pillanat, amikor kellett egy hírtelevízió ahhoz, hogy a néző lássa: baj van. A nagy kereskedelmi tévék a vihar legdurvább perceiben is a tűzijátékot mutatták, csak mi voltuk képesek azonnal reagálni. Innentől számítom a Hír Tv nagykorúságát. De tényfeltárásból sem muszáj belpolos esetet idézni: nyáron éppen egy fogyasztóvédelmi műsorban buktattuk le az ozorai drogparádét. Azt az anyagot a teljes magyar sajtó átvette.

- Nézőcsúcsot azonban rendszerint valamilyen extrém politikai eseményről szóló tudósítással tudtak elérni.


- Az abszolút tetőpont a tévészékház ostroma, hiszen ott külföldi hírcsatornák is minket kapcsoltak. A házi nézőcsúcsunk is 2006-ból van: október 23. Mi tudósítottunk elsőként a túlkapásokról; például élő adásban lehetett látni, ahogy Móczár István egykori öttusázót megrugdossák a rendőrök. Csak a Hír Tv műsorszerkezete, adásmenete alkalmas a spontán, gyors reagálásra. És nem hiszem, hogy ennek elismerése baloldaliság vagy jobboldaliság kérdése.

- Nem zavaró, hogy indulásuk óta ugyanazokkal a jelzőkkel látják el a Hír Tv-t? 2002 óta nagyot fordult a világ, benne a médián belüli arányok is.

- Azért azt tisztázzuk, hogy a Hír Tv indulásától kezdve több kormánycikluson át fontos ellensúlyi szerepet töltött be. Ez küldetés volt, melyből egyenesen következett, hogy sokáig üldözött médium voltunk: először csak a címkézés ment, a nácizás, az antiszemitázás, aztán elkezdtek bojkottálni is. Nyolc évig ide alig tette be a lábát kormánytag; Fodor Gábor mellett talán csak Gráf József földművelésügyi miniszter. Ehhez képest napjaink ATV-jén egymásnak adják a kilincset a fideszes államtitkárok. Visszatekintve úgy látom, hogy sikerrel védtük ki a sárdobálást, miközben fontos ügyeket tettünk témává.

- Ugyanakkor az üldözöttségnek nyilván vége.

- Dehogy, nemrég Szekeres Imre szocialista képviselő hasonlított bennünket a csőcselékhez. Közben a szerepünk is változott, ennek pedig a kínálatunkban is nyoma van. Útnak indítottuk például a Versus című vitaműsort, ahol pártállásra való tekintet nélkül mindenki megkapja a magáét.

- A legtöbben a balos médiafölényről is múlt időben beszélnek.

- Ezt korainak tartom. Még mindig rengeteg véleményformálót, politikust látok a baloldalon, aki képtelen elfogadni, hogy létezik másféle médium is, mint amit ők általában elképzelnek. Sokan még mindig bojkottálnak minket, még mindig igyekeznek hol hülyének, hol levegőnek nézni. Amíg ez a szemlélet jelen van, nem lehet hátradőlni. Másfelől nézzük meg a nagy kereskedelmi televíziókat: naponta 2,8-3 millió ember tájékozódik a híradóikból, ott pedig gyakran balra lejt a pálya.

- Az utóbbi időben sok embert szipkáztak el a Hír Tv-től: például Rákay Philip az M1-nél, Ókovács Szilveszter a Duna Tv-nél, majd az Operában, Tóth István Zoltán szerkesztő az MTVA-nál kapott pozíciót. Nem vándorolnak emiatt a nézők is a közmédia irányába?

- Megéreztük a képernyősök elvesztését, hiszen a nézők kedvelték őket, de egykori munkatársaink közül legtöbben ma a háttérben dolgoznak, Borbás Marcsit kivéve nem váltak más médiumok arcává. A mi szerencsénk az, hogy hírt szolgáltatni kormányoktól, intézményi átszervezésektől függetlenül mindig kell majd, ahogy igény is mindig lesz erre. Itt elég csak a már említett augusztus 20-i esetre utalnom, vagy Szita Bence gyilkosainak elfogására, amiről élőben tudósítottunk.

- Mivel tudnák még fejleszteni a hírműsor-szolgáltatást?


- A vidéki tudósítóhálózat bővítésével biztosan. Már most jobban állunk, mint akár egy éve, de rengeteg a tennivaló. Figyeljük a BBC és a CNN fejlesztéseit is; régóta kapcsolatban állunk mindkét csatornával, a BBC műsorait át is vesszük, magyar fordításban. Egy kollégánk most Atlantában vett részt a CNN exkluzív, a világ minden részéről 8-10 újságírót befogadó továbbképző programján, és nagyon jó tapasztalatokkal tért haza.

- Jövőre indul a Euronews hírcsatorna magyar adása. Nem tartanak tőlük?

- Nem, mert ha jól tudom, 50 embert vettek fel, nálunk viszont 300-an dolgoznak. Egy 500 fős nagy vállalkozás biztosan ránk verne, már ha ez lenne a cél, de nekik nem a belpolitika a profiljuk. Én csak annyira tekintem a Euronewst konkurenciának, mint azokat a tévéket, ahol híradót adnak.

- A klasszikus Hír Tv-s sztorik mellett az utóbbi években az elektronikus zenei trendfordulók közvetítése forrt össze a nevükkel. Egyik új, kultúrával foglalkozó műsoruk intrója egész konkrétan dubstep. Nem panaszkodnak az idősebb nézők?

- Valóban idősebb a célközönségünk, mint az alkotógárda, de a Guzsváry Szabolcs által kialakított keményebb zenei világ figyelemfelhívó, illetve nem akarunk mást mutatni, mint amilyenek vagyunk. Sokan vágták a fejemhez, hogy hagyjuk már ezeket a "tilosrádiós" zenéket, és hogy miért imbolyog a kamera a Célpontban. De munkatársaink között sok a huszonéves, nálunk kezdték a szakmát. Fiatalok, energikusak, ez a hangzás, képi megoldás illik hozzánk, illetve immár a tévé imázsához is ez passzol.

- Amennyiben?

- Dinamikus, gyors reagálású, offenzív, kicsit szemtelen hírszolgáltató vagyunk. Ebben hiszünk, illetve ilyenekké edzett minket a környezet. Tudom, hogy közben sokak agyára mentünk, de talán nem is lehetett ezeket az éveket másként végigcsinálni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.