Miklósa Erika búcsúja híres szerepétől

/ 2016.01.21., csütörtök 08:29 /

Az Éj királynője szerepében

Fotó: Csibi Szilvia

Miklósa Erika azon kevés művészek egyike, aki képes volt megmaradni természetesnek és rendkívül közvetlennek, miközben világhírű operaénekesnőként bejárta a Föld minden szegletét. 1990-ben lépett először színpadra, és lett a Magyar Állami Operaház történetének legfiatalabb szerződtetett művésze, 19 évesen. Története ismert: sportolónak indult, atletizált (kislányként magasugró olimpiai bajnok szeretett volna lenni), de egy sérülés miatt váltott, és végül az éneklésben teljesedett ki a karrierje. Persze, közben nem okozott és nem okoz neki gondot, hogy lefussa például a New York Maratont, az önkéntesség magyarországi nagyköveteként pedig komoly szerepet vállal jótékonysággal és tehetséggondozással kapcsolatos ügyekben is.

Védjegyévé vált szerepében, A varázsfuvola Éj királynőjeként megfordult az összes jelentős színpadon Londontól Párizsig, Münchentől New Yorkig. „Nem fogta magát vissza, a világ legnehezebb szerepét énekelte el a legtöbbször, mégis, ugyanazon a hangszínen, ugyanúgy énekli ma is, ahogy 25 évvel ezelőtt és 25 éven át mindig” – mondta róla Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója.

Fotó: Csibi Szilvia

Január 21-én este az Erkel Színházban nagyszabású gálakoncerttel ünneplik a díva huszonöt éves jubileumát, ahol Miklósa Erika mellett kollégái és jó barátai, Daniela Pini olasz énekesnő és Leonardo Ferrando uruguayi-olasz tenor is hallható majd. „Nagyon megható, hogy szeretnek, és hogy az Operaház úgy gondolta, megünnepli ezt az évfordulót – mondta Miklósa Erika. – Olyan, mintha tegnap léptem volna be először az Erkel Színházba, mintha ez a 25 év csak egy röpke pillanat lett volna. Soha nem akartam elfelejteni, hogy magyar vagyok, hogy honnan indultam, mindig fontos volt, hogy itthon is fellépjek. Olyasmit szeretnék adni ezen az estén, ami igazán rám jellemző, ezért olyan lesz a műsor, mint a hegymászás – igaz, rögtön a csúcson, a Mount Everesten kezdjük, az Éj királynőjével. És ezzel egyben el is búcsúzok ettől a szereptől. Ötszázszor énekeltem színpadon, legutóbb júniusban, Ázsiában, és most utoljára állok ki vele.”

Az est több meglepetést is tartogat a nézőknek, például maga az énekesnő moderálja majd a műsort, történeteket mesél, és lesz, hogy a színpadon öltözik át, két szám között. Annyit azért elárult, hogy az első részben operaáriák szerepelnek, míg a másodikban a dzsessz, a musical és az operett felé is elkalandozik meghívott vendégművészek közreműködésével.

Bár az Éj királynőjének utolsó megszólaltatásával egy korszak lezárul Miklósa Erika pályáján, ez nem jelenti azt, hogy más szerepek ne várnának rá: az idei évadban már hallhattuk őt a West Side Storyban, márciusban a Hunyadi László Gara Máriájaként lép színpadra, nyáron pedig a Traviata Violettája lesz a Margitszigeten. És ott van persze, ami minden szerepnél fontosabb számára: hogy egy kislány boldog anyukája lehet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.