Mikszáth-díjas lett Vinkó József

/ 2013.04.03., szerda 13:25 /

A Heti Válasz gasztronómiai szerzője, a Magyar Konyha főszerkesztője, Vinkó József mellett D. Horváth Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, Vass István Zoltán, a Lánchíd Rádió szerkesztője, Nagy Zoltán, a Hír TV hírigazgatója, valamint Nikl János, a Magyar Katolikus Rádió műsorvezetője vehette át 2013-ban a Mikszáth Kálmán díjat.

A Magyar Írószövetség székházában rendezett ünnepségen a kuratórium nevében Hámori József agykutató, volt kulturális miniszter méltatta a díj névadójának érdemeit, és köszöntötte a díjazottakat. Az okleveleket Fábián Gyula, a Szabad Föld egykori főszerkesztője, a kuratórium elnöke adta át.

Tisztelt Kuratórium, Hölgyeim és Uraim, kedves Barátaim!

„Semmilyen kitüntetést nem fogadok el", nyitott be az irodámba Vinkó, miután - követelésem okát szigorúan titokban tartva -, sokadszor kértem tőle számlaszámának megküldését.
Aztán hogy kiderült, nem a politika ajándékozza meg az elismeréssel, hanem egy független kuratórium, kicsit megenyhült. Mikszáth-díj? Nem hangzik rosszul, békélt meg az elkerülhetetlennel, hogy ceremónia lesz körülötte, és laudáció, és még ki is szerkesztjük a Heti Válaszban.
Csak semmi felhajtás! - kötötte végül a lelkemre, én meg tudom jól, hogy ha valaki, hát Vinkó nem a felhajtások embere.
És nem is a kitüntetéseké.

Eddig csak a műfordításaival kiérdemelt Szép Ernő-díj nem kerülte el, de újságíróként csak nézői és olvasói figyelemre érdemesült. Semmi másra. Pedig olyan életúttal és teljesítménnyel, mint amilyen az övé, sokan szeretnének büszkélkedni.

Vinkó már eddig is hosszú és irigylésre méltóan gazdag pályát járt be. A debreceni egyetem bölcsészkarának francia-magyar szakán végzett. Dramaturgként szolgálta a József Attila Színházat és a Vidám Színpadot. Csurkából, Örkényből doktorálhatna, nem beszélve Bodrogiról, aki, ha színházcsinálásról esik szó, ma is alkotótársaként beszél róla. Pedig már vagy harminc éve, hogy nincsenek együtt. Műfordításaiból vagy tizenötöt játszanak (játszottak) hazai színházak, és némely francia szerző magyar elérhetőségét is neki köszönhetjük.

Újságíróként az Új Tükör, a Magyar Hírlap, a Magyar Televízió tudhatta soraiban. A Stúdió című televíziós magazin oszlopos tagjaként olyan világsztárokkal készített interjút, mint a francia Belmondo, Jean Marais, Annie Girardot, Juliette Greco vagy Simone Signoret, az osztrák Hundertwasser, a svájci Daniken, a svájci Dürrenmatt, a portugál Semprun és a magyar Brassai. 

És még mondja valaki, hogy nem volt jó sora! Parádés volt.  

Aztán ő jegyezte a Helló, világ!-ot és a Nagyvizitet ugyancsak a közszolgálati televízióban, majd az induló TV2 egyik meghatározó műsorkészítőjévé, producerévé vált.
Míg el nem tűnt a szemek elől. 

Vezette aztán a Welcome-Berlitz kiadót. És főként a könyveknek élt. 

Hosszú hallgatás után a Heti Válasz Szellem a fazékból rovatát életre hívva jelent meg a nyilvánosságban. És nem zavarta a felület szűkössége. Épp annyira törekedett a tökéletesre, mintha világlapot szolgált volna.
Idegen pályán indult el, és meghódította. Beletanult a gasztronómiába is, és szép fokozatosan a gasztronómia legfontosabb szereplői is megtanultak Vinkóul. Főként miután meggyőzte kiadónkat, hogy vásároljon bele abba a Magyar Konyha magazinba, amely akkor már épp egy éve nem bírta az olvasók bizalmát.

Amely szünetelt.

A vállalkozás nem tűnt kockázatmentesnek. És persze ma sem tűnik annak. A nyomtatott sajtó egyre töpörödik, benne lapszámot növelni, hirdetési bevételt vonzani valóságos csoda. Vinkónak mégis sikerült.
Jó kézzel nyúlt a szerzőkhöz, kiváló társakat vonzott maga mellé, és csapatát megalkuvást nem tűrő igényességre szorította. 

„Ahol a szellem is jól lakik", üzeni a küllemében és tartalmában is megújult Magyar Konyha mottója.
Az újság nem a receptlapok sorát gazdagítja, s nem is egy csupán a sok közül. Az újság nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy hozzájárul a hazai gasztronómia megújításához, az éttermektől a családi ebédlőasztalokig, és kultúrát is csepegtet, hogy végre túllépjünk a Kádár-rendszer spájzokig hatoló örökségén, és csömörünk legyen a fogyasztói világ ránk erőltetett divatjaitól.

Imígyen: „Ne ámítsuk magunkat! Aki reggelire kakaóitalt iszik, a laboratórium ízeit nyeli, aki eperjoghurtot kanalaz, fűrészport fal, aki ipari citromlevet tesz a teájába, a penészgomba váladékát nyeli. Az édeset idomított baktériumok köpik ki, a savanyú mikroorganizmusok izzadmánya. Érzékeinket egy világhatalommá szerveződött maffia irányítja, az ízipar laboratóriumokban előállított ízfokozókkal manipulálja ízlésünket. Semmi sem az, aminek látszik..." - írja Vinkó holnap megjelenő vezércikkében. És mindjárt szeretnének főzni maguknak valami ehetőt...

Ebből is látszik, hogy Vinkó nem egyszerű eset. Sokat akar és azonnal. Roppant kritikus és kérlelhetetlen. De javára írható, hogy magát sem kíméli. Nincs lekent anyaga, nincs felkészületlen fellépése, nincs elvtelen kompromisszuma.

Ha valamiben hisz, azt tűzön és vízen is átviszi. Legfeljebb maga is belepusztul kicsit. Ha valamiben nem hisz, annak esélye sincs átjutnia a szűrőjén. Még ha hirdető áll mögötte, akkor se.
Vinkó megalkuvás nélküli újságkészítése üde színfolt. Különlegesség. Olykor különcség. Unikum. Ezért is jó, hogy végre figyelmet kap. És elismerést.

Már joggal hihette, hogy Magyarország nem Vinkónak való vidék.
Hogy itt neki nem terem babér. Legfeljebb babérlevél, ami mehet a levesbe.
Aztán mégis termett. 

Aligha véletlen, hogy épp a gourmand hírében álló Mikszáthról elnevezett díj. Aki olyanokat is tudott írni, hogy csak terített asztalnál ülve volt ajánlatos olvasni.
Idézem: „A konyhában bableves fő disznó körmivel, egy fazékban töltött káposzta rotyog, pöfög, orjával, dagadóval, a kemencében pedig a finom túrós, kapros lepény sül, Jókai kedvenc ételeinek - melyek mind halálosak - a legkedvesebbike."

A Mikszáth-díj a Magyar Konyhát főszerkesztő Vinkó Józsefnél landolt 2013-ban. Jobb helyre aligha kerülhetett volna.
Váljék egészségünkre!

(A laudációt elmondta: Borókai Gábor)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.