valasz.hu/kultura/hogyan-hatarolodott-el-kollegaitol-brody-janos-1981-ben-118487

http://valasz.hu/kultura/hogyan-hatarolodott-el-kollegaitol-brody-janos-1981-ben-118487

Milyen a tökéletes uzsonnásdoboz?

/ 2017.09.08., péntek 19:00 /

Vissza az iskolába! címmel uzsonnásdoboz-összeállításokkal is várja a szülőket a Magyar Ízek Őszi Vására szeptember 9-10-én a Várkert Bazárban.

A mintegy hetven kistermelőt és csak ellenőrzött forrásból származó magyar élelmiszereket felvonultató mustra nem csupán szüreti nagybevásárlásra és kóstolgatásra várja az érdeklődőket, hanem a gyermekeknek és szüleiknek alternatívát kíván nyújtani az egészséges étkezéshez.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint inkább magunk készítsük el a gyermekeink reggelijét, tízóraiját, mintsem hogy pénzt adjunk nekik. A vásáron számos, uzsonnásdobozba való finomság kapható: kézműves sajt- és tejtermékek, természetes összetevőjű zöldségkrémek, alacsony cukortartalmú házilekvárok, gombakészítmények, mézek, reformédességek, liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsök, müzliszeletek, magvak, salátaolaj keverékek és haláruk. Mustárokból is van csak fügével és datolyával édesített változat, ami nemcsak finom, hanem az aszalt déligyümölcsökben található összes vitamint és ásványi anyagot is tartalmazza.

Kizárólag ellenőrzött forrásból származó, kiváló minőségű sonkák, kolbászok és vadhúsok is várják a vásárlókat. Antal Emese szerint ezek is beilleszthetőek a kicsik étrendjébe. „A húsok fontos szerepet játszanak a gyerekek táplálkozásában, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk miatt a mindennap fogyasztandó ételek közé tartoznak. A zsírosabb termékek is beleférhetnek alkalmanként, bár ha túlsúlyos a gyermek, akkor csak óvatosan!  Részesítsük előnyben a zsírszegényebb és alacsonyabb sótartalmú húskészítményeket.” A TÉT Platform szakmai vezetője azt tanácsolja, hogy elkerülendő a manapság oly gyakori étkezési nehézségeket, vonjuk be a gyereket minden folyamatba: menjünk velük együtt a piacra, vásárokra, de segíthetnek az ételek elkészítésében és a terítésben is. Mindezzel kedvet csinálhatunk ahhoz, hogy olyan ételt is megegyenek, amelyet korábban meg sem kóstoltak.

„A felmérések szerint a gyerekek mintegy egyharmada reggelizés nélkül indul el az iskolába, ott pedig a szülő már nem tudja felügyelni, hogy a befizetett ételekből mit esznek meg, vagy a büféből mit választanak. Pedig egy alsósnak kicsit kevesebb (1700-2050 kcal), míg egy felsősnek (2000-2400 kcal) körülbelül annyi energiára van szüksége, mint egy átlagos felnőttnek (2000-2500 kcal). Ennek a 20-25 százalékát a reggelinek, további kétszer 10 százalékát a tízórainak, illetve az uzsonnának kellene fedeznie.  Ezért is lényeges, hogy mindezekről főleg magunk gondoskodjunk, és ne pénzt adjunk a gyerekeknek, hogy vegyenek maguknak valamit!” – emeli ki a dietetikus. A vásáron a szülők tippeket is kapnak ahhoz, hogyan tudják a lehető legvonzóbb módon összeállítani az uzsonnásdobozok tartalmát.  

A Magyar Ízek Őszi Vásárára is érdemes tehát együtt érkezni a családnak, hiszen a termelők majd' minden pultnál kóstolóval várják a látogatókat, a KukTanoda Gyermek Főzőiskola programján pedig maguk is elleshetik az ételkészítés csínját-bínját.

További információk itt és itt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.