valasz.hu/kultura/bartok-bela-fia-eddig-senkinek-sem-adott-interjut-de-adott-125238

http://valasz.hu/kultura/bartok-bela-fia-eddig-senkinek-sem-adott-interjut-de-adott-125238

Milyen a tökéletes uzsonnásdoboz?

/ 2017.09.08., péntek 19:00 /

Vissza az iskolába! címmel uzsonnásdoboz-összeállításokkal is várja a szülőket a Magyar Ízek Őszi Vására szeptember 9-10-én a Várkert Bazárban.

A mintegy hetven kistermelőt és csak ellenőrzött forrásból származó magyar élelmiszereket felvonultató mustra nem csupán szüreti nagybevásárlásra és kóstolgatásra várja az érdeklődőket, hanem a gyermekeknek és szüleiknek alternatívát kíván nyújtani az egészséges étkezéshez.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint inkább magunk készítsük el a gyermekeink reggelijét, tízóraiját, mintsem hogy pénzt adjunk nekik. A vásáron számos, uzsonnásdobozba való finomság kapható: kézműves sajt- és tejtermékek, természetes összetevőjű zöldségkrémek, alacsony cukortartalmú házilekvárok, gombakészítmények, mézek, reformédességek, liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsök, müzliszeletek, magvak, salátaolaj keverékek és haláruk. Mustárokból is van csak fügével és datolyával édesített változat, ami nemcsak finom, hanem az aszalt déligyümölcsökben található összes vitamint és ásványi anyagot is tartalmazza.

Kizárólag ellenőrzött forrásból származó, kiváló minőségű sonkák, kolbászok és vadhúsok is várják a vásárlókat. Antal Emese szerint ezek is beilleszthetőek a kicsik étrendjébe. „A húsok fontos szerepet játszanak a gyerekek táplálkozásában, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk miatt a mindennap fogyasztandó ételek közé tartoznak. A zsírosabb termékek is beleférhetnek alkalmanként, bár ha túlsúlyos a gyermek, akkor csak óvatosan!  Részesítsük előnyben a zsírszegényebb és alacsonyabb sótartalmú húskészítményeket.” A TÉT Platform szakmai vezetője azt tanácsolja, hogy elkerülendő a manapság oly gyakori étkezési nehézségeket, vonjuk be a gyereket minden folyamatba: menjünk velük együtt a piacra, vásárokra, de segíthetnek az ételek elkészítésében és a terítésben is. Mindezzel kedvet csinálhatunk ahhoz, hogy olyan ételt is megegyenek, amelyet korábban meg sem kóstoltak.

„A felmérések szerint a gyerekek mintegy egyharmada reggelizés nélkül indul el az iskolába, ott pedig a szülő már nem tudja felügyelni, hogy a befizetett ételekből mit esznek meg, vagy a büféből mit választanak. Pedig egy alsósnak kicsit kevesebb (1700-2050 kcal), míg egy felsősnek (2000-2400 kcal) körülbelül annyi energiára van szüksége, mint egy átlagos felnőttnek (2000-2500 kcal). Ennek a 20-25 százalékát a reggelinek, további kétszer 10 százalékát a tízórainak, illetve az uzsonnának kellene fedeznie.  Ezért is lényeges, hogy mindezekről főleg magunk gondoskodjunk, és ne pénzt adjunk a gyerekeknek, hogy vegyenek maguknak valamit!” – emeli ki a dietetikus. A vásáron a szülők tippeket is kapnak ahhoz, hogyan tudják a lehető legvonzóbb módon összeállítani az uzsonnásdobozok tartalmát.  

A Magyar Ízek Őszi Vásárára is érdemes tehát együtt érkezni a családnak, hiszen a termelők majd' minden pultnál kóstolóval várják a látogatókat, a KukTanoda Gyermek Főzőiskola programján pedig maguk is elleshetik az ételkészítés csínját-bínját.

További információk itt és itt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.