valasz.hu/kultura/fiatal-boraszok-a-szent-istvan-teren-120148

http://valasz.hu/kultura/fiatal-boraszok-a-szent-istvan-teren-120148

Milyen a tökéletes uzsonnásdoboz?

/ 2017.09.08., péntek 19:00 /

Vissza az iskolába! címmel uzsonnásdoboz-összeállításokkal is várja a szülőket a Magyar Ízek Őszi Vására szeptember 9-10-én a Várkert Bazárban.

A mintegy hetven kistermelőt és csak ellenőrzött forrásból származó magyar élelmiszereket felvonultató mustra nem csupán szüreti nagybevásárlásra és kóstolgatásra várja az érdeklődőket, hanem a gyermekeknek és szüleiknek alternatívát kíván nyújtani az egészséges étkezéshez.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint inkább magunk készítsük el a gyermekeink reggelijét, tízóraiját, mintsem hogy pénzt adjunk nekik. A vásáron számos, uzsonnásdobozba való finomság kapható: kézműves sajt- és tejtermékek, természetes összetevőjű zöldségkrémek, alacsony cukortartalmú házilekvárok, gombakészítmények, mézek, reformédességek, liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsök, müzliszeletek, magvak, salátaolaj keverékek és haláruk. Mustárokból is van csak fügével és datolyával édesített változat, ami nemcsak finom, hanem az aszalt déligyümölcsökben található összes vitamint és ásványi anyagot is tartalmazza.

Kizárólag ellenőrzött forrásból származó, kiváló minőségű sonkák, kolbászok és vadhúsok is várják a vásárlókat. Antal Emese szerint ezek is beilleszthetőek a kicsik étrendjébe. „A húsok fontos szerepet játszanak a gyerekek táplálkozásában, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk miatt a mindennap fogyasztandó ételek közé tartoznak. A zsírosabb termékek is beleférhetnek alkalmanként, bár ha túlsúlyos a gyermek, akkor csak óvatosan!  Részesítsük előnyben a zsírszegényebb és alacsonyabb sótartalmú húskészítményeket.” A TÉT Platform szakmai vezetője azt tanácsolja, hogy elkerülendő a manapság oly gyakori étkezési nehézségeket, vonjuk be a gyereket minden folyamatba: menjünk velük együtt a piacra, vásárokra, de segíthetnek az ételek elkészítésében és a terítésben is. Mindezzel kedvet csinálhatunk ahhoz, hogy olyan ételt is megegyenek, amelyet korábban meg sem kóstoltak.

„A felmérések szerint a gyerekek mintegy egyharmada reggelizés nélkül indul el az iskolába, ott pedig a szülő már nem tudja felügyelni, hogy a befizetett ételekből mit esznek meg, vagy a büféből mit választanak. Pedig egy alsósnak kicsit kevesebb (1700-2050 kcal), míg egy felsősnek (2000-2400 kcal) körülbelül annyi energiára van szüksége, mint egy átlagos felnőttnek (2000-2500 kcal). Ennek a 20-25 százalékát a reggelinek, további kétszer 10 százalékát a tízórainak, illetve az uzsonnának kellene fedeznie.  Ezért is lényeges, hogy mindezekről főleg magunk gondoskodjunk, és ne pénzt adjunk a gyerekeknek, hogy vegyenek maguknak valamit!” – emeli ki a dietetikus. A vásáron a szülők tippeket is kapnak ahhoz, hogyan tudják a lehető legvonzóbb módon összeállítani az uzsonnásdobozok tartalmát.  

A Magyar Ízek Őszi Vásárára is érdemes tehát együtt érkezni a családnak, hiszen a termelők majd' minden pultnál kóstolóval várják a látogatókat, a KukTanoda Gyermek Főzőiskola programján pedig maguk is elleshetik az ételkészítés csínját-bínját.

További információk itt és itt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

E-egészségügy: bolyongó páciensek, eldobott receptek

Az e-egészségügy bevezetése új korszakot nyit, orvosunk ezután mindent lát – azt is, ha nem szedjük a felírt gyógyszert, vagy ha másik specialistát keresünk fel helyette. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.