Milyen a tökéletes uzsonnásdoboz?

/ 2017.09.08., péntek 19:00 /

Vissza az iskolába! címmel uzsonnásdoboz-összeállításokkal is várja a szülőket a Magyar Ízek Őszi Vására szeptember 9-10-én a Várkert Bazárban.

A mintegy hetven kistermelőt és csak ellenőrzött forrásból származó magyar élelmiszereket felvonultató mustra nem csupán szüreti nagybevásárlásra és kóstolgatásra várja az érdeklődőket, hanem a gyermekeknek és szüleiknek alternatívát kíván nyújtani az egészséges étkezéshez.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint inkább magunk készítsük el a gyermekeink reggelijét, tízóraiját, mintsem hogy pénzt adjunk nekik. A vásáron számos, uzsonnásdobozba való finomság kapható: kézműves sajt- és tejtermékek, természetes összetevőjű zöldségkrémek, alacsony cukortartalmú házilekvárok, gombakészítmények, mézek, reformédességek, liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsök, müzliszeletek, magvak, salátaolaj keverékek és haláruk. Mustárokból is van csak fügével és datolyával édesített változat, ami nemcsak finom, hanem az aszalt déligyümölcsökben található összes vitamint és ásványi anyagot is tartalmazza.

Kizárólag ellenőrzött forrásból származó, kiváló minőségű sonkák, kolbászok és vadhúsok is várják a vásárlókat. Antal Emese szerint ezek is beilleszthetőek a kicsik étrendjébe. „A húsok fontos szerepet játszanak a gyerekek táplálkozásában, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk miatt a mindennap fogyasztandó ételek közé tartoznak. A zsírosabb termékek is beleférhetnek alkalmanként, bár ha túlsúlyos a gyermek, akkor csak óvatosan!  Részesítsük előnyben a zsírszegényebb és alacsonyabb sótartalmú húskészítményeket.” A TÉT Platform szakmai vezetője azt tanácsolja, hogy elkerülendő a manapság oly gyakori étkezési nehézségeket, vonjuk be a gyereket minden folyamatba: menjünk velük együtt a piacra, vásárokra, de segíthetnek az ételek elkészítésében és a terítésben is. Mindezzel kedvet csinálhatunk ahhoz, hogy olyan ételt is megegyenek, amelyet korábban meg sem kóstoltak.

„A felmérések szerint a gyerekek mintegy egyharmada reggelizés nélkül indul el az iskolába, ott pedig a szülő már nem tudja felügyelni, hogy a befizetett ételekből mit esznek meg, vagy a büféből mit választanak. Pedig egy alsósnak kicsit kevesebb (1700-2050 kcal), míg egy felsősnek (2000-2400 kcal) körülbelül annyi energiára van szüksége, mint egy átlagos felnőttnek (2000-2500 kcal). Ennek a 20-25 százalékát a reggelinek, további kétszer 10 százalékát a tízórainak, illetve az uzsonnának kellene fedeznie.  Ezért is lényeges, hogy mindezekről főleg magunk gondoskodjunk, és ne pénzt adjunk a gyerekeknek, hogy vegyenek maguknak valamit!” – emeli ki a dietetikus. A vásáron a szülők tippeket is kapnak ahhoz, hogyan tudják a lehető legvonzóbb módon összeállítani az uzsonnásdobozok tartalmát.  

A Magyar Ízek Őszi Vásárára is érdemes tehát együtt érkezni a családnak, hiszen a termelők majd' minden pultnál kóstolóval várják a látogatókat, a KukTanoda Gyermek Főzőiskola programján pedig maguk is elleshetik az ételkészítés csínját-bínját.

További információk itt és itt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.