Milyen kincseket rejt az elsüllyedt múlt?

/ 2010.06.03., csütörtök 16:23 /

A Wass Albert műveinek kiadásából hírnévre és jelentős üzleti sikerre is szert tett Kráter Műhely Egyesület hatalmas fába vágta a fejszéjét: Aranyrög Könyvtár címen egyszerre tíz kötetet adott közre a két háború közötti, egykor rendkívül népszerű, mára többnyire elfeledett, az irodalmi kánonból kiiktatott szerzők műveiből.

Turcsány Péter sorozatszerkesztő és Kovács Attila Zoltán felelős szerkesztő nem kevesebbet remél az Aranyrög Könyvtártól, mint hogy helyreáll a világ rendje, s az olvasók boldogan felfedezik, hogy a hivatalos irodalomtörténet milyen méltánytalanul ítélkezett és ítélkezik mind a mai napig.

A sorozat első darabja Herczeg Ferenc Északi fény című, a Tanácsköztársaság idején játszódó regénye. A mű ugyanúgy megdöbbent, mint Tormay Cécile Bujdosó könyv című munkája - lám, a '45 után dicsőségesnek hirdetett 133 napot nem mindenki élte meg dicsőségesnek -, de nem revelatív erejű.

Tormay Cécile Az ősi küldött című, a tatárjárás idején játszódó könyve - a sorozat második darabja - tehetséges regény, és a történelmi témák iránt érdeklődők bizonyára örömmel forgatják és okulnak is belőle, de érzelmileg közel sem fogja őket annyira felkavarni, mint Kodolányi János Julianus barátja.

Indig Ottó Kánikula című regénye valódi felfedezés. Ez a brassói születésű, svájci emigrációban meghalt, egykor nagy sikereket aratott író az első két kötet szerzőivel ellentétben csupa szellem, irónia, Vaszary Gábor-osan könnyed és frivol. Hősnője egy leszbikus hajlamú lány, aki a Côte D'Azurön férfit, nőt egyaránt magába bolondít. Kellemes, könnyű nyári olvasmány.

Markovics Rodion "kollektív riportregénye", a Szibériai garnizon abban is különbözik az előző három kötettől, hogy soha nem volt kiközösítve a magyar irodalomból. Ma is jól olvasható könyv.

Az elsősorban történelmi regényeiről ismert, a háború előtt minden valamirevaló gimnáziumban kötelező olvasmányként (Fekete vőlegények, Nagy Lajos, Jezabel) taglalt Gulácsy Irén Förgeteg című, 1925-ben díjnyertes regénye felett bizony eljárt az idő. A századelő komoly szociális problémáját - a gazdálkodó parasztok nem jutnak földhöz, az idegen szívű és szellemű mágnások nem értik a gondjaikat - romantikus szerelmi történettel színesítő műnek vannak szép pillanatai, de ereje messze elmarad a ma is eleven Móricz-regényektől.

Az 1940-ben Corvin-koszorúval is kitüntetett erdélyi írónő, Berde Mária Földindulás című társadalmi regénye az erdélyi birtokos középnemesség pusztulásának krónikája. Tele van megindító részlettel, fájdalommal, de nem annyira eleven olvasmányként, mint inkább kordokumentumként értékelhető.

Vécsey Zoltán A síró város című regényének cselekménye 1918 októbere és 1919 nyara között játszódik Kassán. Sorsfordító idő ez Márai Sándor városában, ekkor dől el, hogy a törzsökös kassaiak idegenek lesznek otthonukban. A szerelmi történettel keretbe foglalt munka fontos dokumentum, de nyelvi megformáltsága ma már sok kívánnivalót hagy maga után.

D. Kenese Erzsébet 1956-ban, Buenos Airesben napvilágot látott könyve, A fegyvertelen katona a sorozat egyik legnagyobb meglepetése. Loyolai Szent Ignác élettörténete a maga adatgazdagságával és érzelmi átéltségével magával ragadja az olvasót. Milyen kár, gondolhatja, hogy a hagyományos, sok-sok ismeretet nyújtó életrajzi regények kimentek a divatból! Hiszen itt nemcsak a jezsuita rend megalapításáról van szó, hanem a válságba jutott Európáról, amelyet mindig egy-egy nagy szellem térített magához.

Kosáryné Réz Lolára valóban méltatlanul legyintett az irodalomtörténet-írás. A sorozat kilencedik és tizedik darabja az írónő legnagyobb vállalkozását adja közre. Az asszonybeszéd és a Perceg a szú a magyar történelem viharos évszázadait tekinti át asszonyi nézőpontból. Mihelyt megszokjuk a jelzőkkel tarkított, sűrű körmondatokat, s hagyjuk magunkat sodortatni az elbeszélő által, átélhető, megrendítő sorsokkal szembesülünk, s azzal az alapigazsággal, amelyet Illyés Gyula gyönyörű versben mondott ki: a nők a történelem igaz főszereplői. Ők őrizték a családi tűzhelyeket, amelyek mindig is a fennmaradás letéteményesei voltak.

Aranyrög Könyvtár. Kráter, Pomáz, 2010. A KÖTETEK ÁRA 2000 ÉS 2700 FT

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.