Vidnyánszky Attila az István a királyról és a Nemzeti Színházról

/ 2013.09.11., szerda 12:00 /
Vidnyánszky Attila az István a királyról és a Nemzeti Színházról

Mit jelent az ő számára az István, a király? Miért tartja nehéznek a kiegyezést a baloldali, liberális értelmiséggel? Miért nehéz anélkül a jót felmutatni a színházban, hogy giccset rendezne az ember? Vidnyánszky Attila évadnyitó és programadó interjúja a csütörtökön megjelenő Heti Válaszban.

„Engem az élet művészi megfogalmazása érdekel, de társadalmi létünk felfokozott hangulata és a közösség iránti felelősségérzet miatt nem kerülhetem ki, hogy közügyekkel is foglalkozzam. Nem tehetem meg, hogy elzárkózom a művészet elefántcsonttornyába, de a szociális érzékenységnek álcázott öncélú provokációt sem tartom követendőnek - nyilatkozza lapunknak Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. - Amit viszont unok, sőt, ki nem állhatok, az a hazugságokra, rágalmakra épített manipuláció. Sokan ezt tekintik politikának, pedig a szó eredeti, görög jelentése: közélet. A probléma ott kezdődik, amikor valakik a politikát mások lejáratására használják."

Az István, a király Alföldi Róbert-féle rendezése Vidnyánszky szerint üzleti és marketingszempontból sikeres. „Ugyanakkor István története kiemelkedően fontos, mondhatnám »szent« téma, és azért sejteni lehetett, hogy Alföldi nem így fogja megközelíteni." Márpedig az adott közösség számára fontos témák feldolgozása óriási felelősséggel jár. „Ez is olyan mű, amellyel - miközben szembesülünk önmagunkkal, gyengeségeinkkel - meg is erősíthetjük magunkat. Megerősíthetjük kötődésünket a kereszténységhez, megerősíthetjük, hogy a magyarság helyes döntést hozott akkoriban, máskülönben már, nagy valószínűséggel, nem létezne a nyelvünk, a kultúránk. Persze, könnyebb megingatni az embereket, mint lelki erőt adni nekik. Mindig egyszerűbb rombolni, megszüntetni a magasztos érzéseket, mint olyan módon megfogalmazni őket, hogy abból ne giccses, hanem hiteles előadás szülessen."

„Vannak, akik azt tekintik európai trendnek, hogy nem lehet határozottan állítani semmit. De ez csak a látszat, mert valójában fenntartják maguknak a jogot, hogy kizárólagosan kijelentsék valamiről, hogy mi a bűn és mi nem, ugyanakkor az ettől eltérő felfogást képtelenek tolerálni" - véli a Nemzeti Színház igazgatója, akit a színházi provokáció legfeljebb fölbosszant, azt viszont már aggasztónak tartja, amit egyes értelmiségiek a magyar kulturális szféra helyzetéről írtak a Beszélő júliusi számában. Vidnyánszky szerint ebben a dolgozatban a nemzetállam fölszámolásának programját írták meg. „Arra döbben rá az ember, hogy vannak, akik mindazt föl akarják számolni, ami számunkra érték, amiért nap mint nap dolgozunk. A tanulmányt olvasva arra kellett rájönnöm, hogy ezt az egymásnak feszülést nehezen lehet feloldani, mivel nekik nincs is szándékukban elfogadni, megérteni bennünket."

A teljes interjú elolvasható a Heti Válasz szeptember 12-i számában, amely digitális formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.