Mit jelent a visegrádi szellemiség a képzőművészetben?

/ 2018.02.19., hétfő 17:30 /

A Visegrádi négyek országainak kortárs képzőművészeti alkotásaiból nyit kiállítást V4 Látkép/A View from V4 címmel a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) február 20-án, Brüsszelben, a Miniszterelnökséggel és a brüsszeli magyar Állandó Képviselettel együttműködésben, hazánk V4 elnökségének keretében. A MANK és a Kogart közös tárlatán a magyar, a szlovák, a cseh és a lengyel műalkotások együtt, nem pedig országokra bontva mutatják fel a közös visegrádi szellemiséget.

Fotó: Csákvári Zsigmond

„A Visegrádi Együttműködés nem csupán olyan külpolitikai regionális közös út az Európai Unióban, amelynek hátterében egymással egybevágó geopolitikai érdekek állnak, hanem maga a kelet-közép európai múlt átfogó értelmezése, és ezáltal stratégiai célokkal rendelkező jövőépítés is. Már az 1990-as évek elejének sorsfordító pillanataiban is jól látszott, hogy a cseh, magyar, lengyel és szlovák együttműködés a kölcsönös érdekképviselet mellett egyben kelet-közép-európai értékőrzés is. Mindazé, amit még meg lehetett menteni a XX. századi diktatúrák rendőrcsizmáitól és az azok keltette félelmektől. Ezt azonban a várva várt nagy kitárulkozásunk után, s térségünk ma már történelminek nevezhető, sikeres átalakulása közepette, egyes globális trendek – éppúgy, mint másutt Európában – veszélyeztetni kezdték” – vallja Hóvári János, a MANK főigazgatója.

Fehér László: Gyermek repülőgép modellekkel (2004)

„Az elmúlt fél évszázad – állapítja meg Fertőszögi Péter, a kiállítás főkurátora – még a korábbinál is nagyobb feladat elé állította a visegrádi országok művészeit, akiknek az 1950-es évektől a legnagyobb kihívást az jelentette, hogyan tudják megőrizni a kommunista hatalom hivatalos művészeti ideológiájával szemben saját egyéni és művészi szabadságukat. Gyakoriak a különféle politikai eseményekre reflektáló, a rendszert burkoltan vagy nyíltan kritizáló alkotások, amelyek mára kordokumentumokká váltak. A századforduló új kihívásaival összhangban, mint a digitalizáció, a globalizáció vagy az egyén egzisztenciakeresése, a rendszerváltozást követően egyre inkább áttevődik a hangsúly az olyan kérdések boncolgatására, hogy például mi az ember szerepe, és hol van a helye a modern világban, a fogyasztói társadalom igényei mennyire alakítják át a hagyományos értékrendet vagy hol vannak a határok az egyén és a közösség érdekei között. Ezek megválaszolására a kortárs képzőművészet bátran fordul új anyagok és technikák felé, miközben a hagyományos matériákat is gyakran keverve, egy-egy alkotáson belül egyidejűleg alkalmazva használja a mű mondanivalójának árnyaltabb kifejezése érdekében.”

Fotó: Csákvári Zsigmond

A tárlat magyar anyagának gondozója Kosinsky Richárd, a szlováké Róbert Makar, a csehé Jiřί Machalický, a lengyelé Malgorzata Bogdańska; a kiállítás művészettörténeti szakértője Szepes Hédi.

A kiállító magyar művészek: Németh Marcell, Szabó Ábel, Adorján Attila, Kiss Endre, Kondor Attila, Csiszér Zsuzsi, Fehér László, Verebics Ágnes, A. Nagy Gábor, Konok Tamás, Hencze Tamás, Nádler István, Kelemen Zénó, Harasztÿ István, Bohus Zoltán, Gáspár György.

A tárlat március 19-ig látható Brüsszelben, az Art Thema Gallery-ben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.