Módos Péter köszöntése

/ 2013.03.06., szerda 18:05 /

Kedves Péter! Hetvenéves lettél, és sorolhatnám érdemeidet az irodalom, az ismeretterjesztés és lapszerkesztés terén, vagy ecsetelhetném kitartó munkádat a közép-európai identitás megőrzéséért, amit az Európai Utason keresztül vagy a Közép-európai Kulturális Intézet élén végeztél, de ez a "köszöntés" most inkább egy tétova "köszönöm" akarna lenni.

Jó másfél évtizede - 1997 januárjában - történt, hogy a művelődéstörténet mezejére szerettem volna tévedni (akkor is egy köszöntéssel) a valaha élt legsikeresebb magyar karmester, Nikisch Artúr halálának 75. évfordulója alkalmából. A rövidke cikket valamely nemzeti elkötelezettségűnek vélt napilapba szántam, de azt a választ kaptam, hogy náluk ez legfeljebb egy mínuszos hírt ér meg. Persze nevenincs parlamenti képviselőtől nem ilyen írásokat vártak, ha vártak egyáltalán. Te azonban azonnal felismerted, hogy Nikisch Artúr nemcsak magyar zseni volt, hanem a maestro kalandos élete a legtipikusabb mitteleurópai történet - és így nemcsak helyet adtál az Európai Utasban, de arra biztattál, hogy bővebb terjedelemben írjam meg. Az írásból együttműködés lett, én lapszámokon keresztül zavartalanul mesélhettem Furtwänglerről, Alma Mahlerről, Rippl-Rónairól vagy Csinszkáról, akik éppen foglalkoztattak. Európai Utas-estekre hívtál előadni, írásaimat kis esszékötetbe foglalva megjelentetted.

Addig hivatalból csak külügyekkel foglalkoztam. E kis írások nélkül valószínűleg senkinek nem jutott volna eszébe - még nekem sem -, hogy inkább vagyok bölcsész, mint külpolitikus, és bizonyára sosem kaptam volna kultúráért felelős megbízatást.

A felelősséget te is viseled. Én mindenesetre köszönöm.

Az Isten éltessen!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.