Szörényi Levente: Menjek a francba?

/ 2013.09.04., szerda 14:35 /
Szörényi Levente: Menjek a francba?

A magyarság önkritikus humorérzéke nagyjából a nullával egyenlő - állítja Szörényi Levente az István, a király Alföldi Róbert rendezte változatával kapcsolatban, melyben - ellentétben sok nézővel - semmi felháborítót nem lát. A zeneszerző szerint a szélsőjobbon különösen nagy katyvasz van a fejekben, úgyhogy meg sem lepődik, amikor ellene tüntetnek Árpád-sávos zászlókkal.

Szörényi Levente a Heti Válasznak adott, csütörtökön megjelenő interjújában beszámol arról, miért kötöttek egyezséget Alföldi Róberttel, amely szerint a rendező nem változtathatja meg a dalokat, a szerzők cserébe nem szólnak bele, mi van a színpadon. „Alföldi rendezte meg néhány hónapja az első zenés történelmi darabunkat, a Kőműves Kelement. Jó rendezés. A bemutató után teljesen nyugodt is voltam az Istvánt illetően.” 

Szörényi szerint ez nem is volt hiba, hiszen, noha az István-rendezés „nem lett annyira jó, hogy teljes mellszélességgel kiállhasson mellette az ember, de a valóságábrázolás remek”.

Azt persze, hogy a nép új hitre térítése is tűzzel-vassal ment volna végbe, szokás vitatni - teszi hozzá Szörényi, a magyarázatot pedig abban látja, hogy mindez nem hízelgő az egyházra nézve. S hogy milyen jelentősége van mindennek ezer évvel a történtek után? „Amikor a ránk erőszakolt normákat a legnagyobb szigorral kérik rajtunk számon?! Talán van jelentősége. Én mindenesetre nem abban vagyok érdekelt, hogy az egyház és a mindenkori politika által jóváhagyott, „kényelmes” István, a király kerüljön színpadra. (...) Mondhatják, hogy menjek a francba, de mégiscsak én írtam a zenét, s azt, hogy »Felkelt a napunk, István a mi urunk«, úgy írtam, hogy Rákosi pajtásra gondoltam. Ahogy integet, mi meg gyerekként énekelünk neki. Ezt, az eredeti értelmezésemet minden eddiginél jobban adta vissza a mostani rendezés.”

S amikor Árpád-sávosok tüntetnek az Árpád sírját kereső Szörényi Levente ellen, az nem fáj neki? „Akkora katyvasz van a fejekben, a szélsőjobbon aztán különösképpen, hogy nem lepődöm meg semmin. Néphülyítők olyanokkal tömik az emberek fejét, hogy Jézus is magyar volt. Azt is olvastam már, hogy »mi előbb voltunk keresztények, mint Jézus«. Szép csendben kihullik a hajam, amikor ilyeneket hallok. Ezt a szellemi moslékot tudatosan kavargatják önjelöltek, gyakran a szélsőjobb támogatásával.”

A teljes interjút a Heti Válasz szeptember 5-én megjelenő számában olvashatják, melyet digitális formában aznaptól megvásárolhatnak a Digitalstandon is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.