valasz.hu/kultura/anyaszult-meztelenre-vetkozott-aztan-visszavette-a-diszes-puspoki-ruhat-118963

http://valasz.hu/kultura/anyaszult-meztelenre-vetkozott-aztan-visszavette-a-diszes-puspoki-ruhat-118963

Mondjam vagy mutassam?

/ 2017.04.05., szerda 16:24 /

Grand Prix-t, azaz nagydíjat nyert Odesszában, a Komediada Nemzetközi Bohóc- és Pantomimfesztiválon Méhes Csaba pantomimművész A pisztráng című jelenetével.

Mekkora elismerést jelent ez a díj a szakmában?

Az később derül ki. Tény viszont, hogy a 14 tagból álló nemzetközi zsűri kellően reprezentálta a szakma minden területét, hiszen nagynevű cirkusziskolák vezetői, cirkuszigazgatók, producerek és alkotók foglaltak helyet benne.

Hogy kerül egy pantomimművész a bohócok közé? A bohócot talán kinevetjük, a pantomimművésszel viszont együtt nevetünk, vagy nem?

A pantomimművészet amellett, hogy önálló színházi műfaj, eszköze a bohócművészetnek is. A kettőt nem lehet elválasztani, sőt, egyre nehezebb határvonalat húzni cirkusz és színház között. A színházakban egyre több „újcirkuszi” produkcióval találkozhatunk, és a cirkuszba is begyűrűzik a színházi gondolkodás. A Budapesten épülő új cirkuszközpont is a cirkuszművészet megújításában gondolkodik, megtartva a klasszikus formákat. A bohócokat illetően pedig rég rossz, ha egy bohócot kinevetünk. A bohóc és a pantomimes is akkor jó, ha vele nevetünk – önmagunkon. És ha tovább akarok menni, nem is mindig dolga, hogy nevettessen. A fontos az, hogy valamilyen módon megérintsen.

A Pisztráng című darab régi közönségkedvenc. Ezért vitte Odesszába?

A pisztrángötös című egész estés darabomat 1990-ben mutattam be. Ez a jelenet annak egy kis része. Azóta is kedvelt etűd, én is szívesen játszom, nem tudom megunni. Ebben a darabban az foglalkoztatott, hogyan próbálunk nem várt, kellemetlen, kínos helyzeteket megoldani, amikor magunkra maradunk egy problémával. És hogy ez mennyire humoros. A fesztivál szervezői is beleszerettek, s bár úgy készültem, hogy mást is be szeretnék mutatni, minden előadáson ehhez ragaszkodtak.

A pantomim viszont mintha kiveszőfélben lenne…

A pantomim Magyarországon valóban tetszhalott állapotban van, kevesen műveljük. Kiveszni nem fog, a világ egyes tájain él és virul, ennek tanúja lehettem Odesszában is. Két kiváló, fiatalokból álló csapatot is láttunk a kijevi iskolából. Azon vagyok, hogy a pantomim felébredjen Csipkerózsika-álmából. A szeptemberben induló új bohócképzésen a pantomimoktatás is előkelő helyet kap majd.

Ön mondta: a „történetmesélő” cirkusz-színház lehet a cirkuszművészet megújulásának kulcsa. Ezen mit értsünk?

A történetmesélés reneszánszát éljük. Az embereknek szükségük van mesékre, az üzenet könnyebben hívható elő történetekkel. Ha a cirkusz túl akar lépni azon, hogy összeválogatott számokból állítja össze a műsorát, annak egyik útja ez lehet. Az egyes számok pedig más összefüggésbe helyezve erősödhetnek, és új értelmet nyerhetnek. Aki látta a Lúdas Matyi a cirkuszban című műsort, ezt meg is tapasztalhatta.

Méhes Csaba
Budapesten született, 1964-ben. 1983-ban végzett a Dominó Pantomim Együttes stúdiójában, és Tímár Tamással megalapította a Pingvin Pantomim Együttest. 1987-ben indult szóló pantomimművészi pályafutása. 2007 óta lép fel a Brass in the Five zenekarral. Számos díj birtokosa, például 1993-ban Frankfurtban a 2. United Slapstick Comedy Awardon második díjat nyert. Ugyanebben az évben a kísérleti színházak kairói találkozóján az Artus együttes Turul című produkciójában nyújtott alakításáért a legjobb férfi színész díját kapta. 2014-ben a Thália Humorfesztiválon a legjobb kabaré-előadónak választották.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.