Már biztos: elkészül az Oscar-esélyesnek tartott magyar film

/ 2014.05.19., hétfő 11:33 /
Már biztos: elkészül az Oscar-esélyesnek tartott magyar film

Bár tavaly októberben elhalasztották a forgatás időpontját, most már biztos: Goda Krisztina rendező filmjét mégis elkészítik.

Június 10-én kezdődik a Csak szex és más semmi, a Szabadság, Szerelem és a Kaméleon című sikerfilmeket jegyző Goda Krisztina új filmje, a Veszettek forgatása, melynek gyártását 693 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap. A 73 naposra tervezett forgatás Kazincbarcikán indul, majd a nyár folyamán várpalotai és budapesti helyszíneken folytatódik. 

A Megafilm gyártásában készülő film két vidéki fiú története, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a bűnözés ellen. A fiúk szerepében ifj. Vidnyánszky Attila és Klem Viktor lesz látható. Ifj. Vidnyánszky Attila jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, a Pesti Színházban már több Shakespeare-darabban játszik; Klem Viktor a budapesti Radnóti Színház színésze, korábban feltűnt Török Ferenc Apacsok című filmjében. A Veszettek történetének kulcsfiguráját, a karizmatikus vezetőt Fenyő Iván (Szabadság, Szerelem, Made in Hungaria, 9 és ½ randi) fogja alakítani. További fontos szerepekben Györgyi Anna, Molnár Piroska, Nyári Oszkár, Törőcsik Franciska, Bán Bálint, Béli Ádám és Fritz Attila is látható lesz.

Goda Krisztina és Divinyi Réka   Fotó: Sebestyén László

A Goda Krisztina-Divinyi Réka alkotópáros ezúttal Czető Bernát László dramaturg és forgatókönyvíró Kakukk című kisregényét használta alapul a film forgatókönyvéhez. Az operatőr Babos Tamás lesz. A Veszettek Goda Krisztina negyedik mozifilmje. A film producere Kálomista Gábor, aki nemrég a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: „Ha úgy sikerül, ahogy szeretnénk, és ahogy a forgatókönyv alapján most gondolom, akkor ez a film nem csak nálunk lesz sikeres. (...)Írja le nyugodtan: Oscar-díj-esélyes film forgatását kezdjük el."

Tavaly augusztusban a Heti Válasz exkluzív interjújából kiderült, miért lehet csak igen keveset tudni a produkcióról: Ahogy Goda akkor fogalmazott: „Valóban ellenálltunk eddig a kommunikációs kényszernek, s különben sem tartjuk szerencsésnek arról nyilatkozni, hogy mit szeretnénk csinálni mindaddig, amíg az megvalósíthatóvá nem válik. Emellett tartogat néhány olyan fordulatot a végül Veszettek címre keresztelt filmünk, amelyet nem szeretnénk előre lelőni, mert fontos, hogy a néző a moziban élje át ezeket az izgalmas pillanatokat, és ne a sajtóból értesüljön róluk."

A készülő film történetéről eddig mindössze annyit lehetett tudni, amennyi a brit Screen Daily című szaklapban megjelent. A kétmondatos történetvázlat szerint a film két vidéki fiúról szól, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak valamiféle polgárőrséghez, hogy így küzdjenek a bűnözés ellen. Divinyi Réka a Heti Válasznak augusztusban elmondta, hogy „a kutatásunk során is azt tapasztaltuk, hogy a kallódó fiatalok közegében nagyon hamar forrpontra jut egy-egy élethelyzet, könnyebben sodródnak végletes döntések felé".

Bár a film angol címe - a Home Guards, azaz polgárőrök - a Magyar Gárdára emlékeztet, Goda szerint „a filmünkben egy meg nem nevezett, ifjúsági szervezetről van szó". Ehhez Divinyi hozzátette: „Nem dokumentumfilmet tervezünk készíteni a magyar állapotokról, vagy a témát nálunk fűtő Jobbikról."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.