Most már tényleg gőzerővel épül a Liget-projekt

/ 2018.07.08., vasárnap 13:19 /
Most már tényleg gőzerővel épül a Liget-projekt

Megnéztük, mi lett az eredménye a hét évig tartó, kacskaringós tervezési szakasznak, és az eredeti elképzelésekhez képest miben ugyanaz és miben teljesen más, ami a Városligetben történik. Részletes háttér a digitális Heti Válasz friss számában. 

 

Az elmúlt évtizedekben talán egyetlen budapesti városfejlesztés sem ment végig olyan hosszadalmas, állandó áttervezéssel és újragondolással járó előkészítési fázison, mint a Liget-projekt. Egyes időszakokban már-már úgy tűnt, a Városligetben csak légvár épül, Baán László, a beruházás miniszteri biztosa rendületlenül kitartott amellett, hogy idővel minden lényeges elem meg fog épülni – és most már látszik, hogy neki lesz igaza.

A Városligetben látványosan zajlik az építkezés, a felvonulási tér majdnem teljes területe le van zárva és a hatalmas munkagödörré változott, de a park belsejében is mindenfelé fekete palánkok emelkednek. A Liget-projekt az elmúlt években Próteusz módjára változtatta az alakját – de volt-e a változtatásoknak egyértelmű iránya, és megőrzött-e a sokféle alakváltás mögött valamiféle mélyebb belső konzisztenciát?

A Liget-projektet ez különbözteti meg leginkább más fővárosi presztízsberuházásoktól: a megvalósuló terv ténylegesen kompromisszum eredménye. Nem azonos teljesen eredeti önmagával, de az ellenzők sem értek el teljes sikert. Ha egymás mellé tesszük a múzeumi negyed programjának 2014-es helyszínrajzát és a most épülő projekt makettfotóját, megállapítható, hogy az eredetileg zöldfelületet érintő építési helyek az újratervezés során mind megszűntek.

Teljes cikkünk a friss Heti Válaszban olvasható. Lapunk jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstand.hu oldalon. Csak egy kattintás!

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.