heti-valasz.hu/kultura/magyar-film-a-boldogsagkeresesrol-ami-meghoditotta-a-karlovy-vary-i-fesztivalt-129093

http://heti-valasz.hu/kultura/magyar-film-a-boldogsagkeresesrol-ami-meghoditotta-a-karlovy-vary-i-fesztivalt-129093

Most nem lehetett vidnyánszkyzni – Az idei POSZT 5 legjobb és 5 legrosszabb élménye

/ 2016.06.20., hétfő 10:29 /

A hétvégén befejeződött a Pécsi Országos Színházi Találkozó. A június 9. és 18. között megrendezett színházi seregszemlén idén volt Alföldi-darab és Vidnyánszky rendezés, vidéki és fővárosi, alternatív és kőszínházi, valamint határon túli előadás is. A patika mérlegen kimért versenyprogramból, végül igazán jó döntéseket hozott a zsűri.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó tagadhatatlanul a magyar színházi szakma legfontosabb eseménye, legalábbis ezzel a céllal hozták létre tizenhat éve. Az új vezetés: Magyar Attila ügyvezető igazgató, Szűcs Gábor fesztiváligazgató, valamint Gáspár András programszervező temérdek új műsorral és ötlettel próbálták a tavalyi viták és szakmai mélypont után a találkozót új életre kelteni. Mi most a legjobb pillanatokat és a legdühítőbb dolgokat gyűjtöttük egybe.

A 5 legjobb élménye a POSZT-on:

1. Amikor Trokán Nóra a legjobb színésznőnek járó díj átvétele közben észreveszi édesapját, Trokán Péter színészt, aki meglepetésként érkezik titokban, hogy meglepje lányát a díjátadón. Trokán Nóra meghatottságát és őszinte gyermeki örömét egészen felemelő volt látni, mindamellett, hogy a színésznő mondta az egyik legjobb és értelmesebb köszönőbeszédet is, melyben a színházának és a rendezőnek nem üres frázisokkal mondott hálát. (A tavalyi POSZT-on Trokán Nóra testvérével ebben a cikkben mesélt nekünk a szülői kötődésről és a színészi tanácsaikról.)

Trokán Nóra

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

2. Több díjat (a Fidelio-különdíjat és a szakmai zsűri különdíját) is kapott a Budaörsi Latinovits Színház Liliomfi előadása, melyért a szakma és a közönség egyaránt rajongott az évadban. Ifj Vidnyánszky Attila, Vecsei Miklós és a fiatal egyetemista színészek élettel, humorral és ötlettel teli előadásáról itt olvashat bővebben.

3. A versenyprogramon kívül is remek színházi előadásokat lehetett látni! Ilyen volt a Sóvirág, Fahidi Éva, 90 éves Holokauszt-túlélő, megrázó őszinteségű táncos előadása, az Újvidéki Színház Guppi című színdarabja, vagy Zsótér Sándor Miskolcon megrendezett Albee-darabja, a Mindent a kertbe!

4. Danis Lídia színésznő könnyes szeme a tatabányai Jászai Mari Színház Tartuffe című előadásának végén a tapsnál. A POSZT egyik legnagyobb értéke a fesztivál hangulat, mely az évad végén a színészeket még egyszer arra sarkallja, hogy a legjobbat hozzák ki magukból, és ha a fesztivál közönsége vevő a látottakra, akkor igazán tomboló tapsokat hallhatunk, és meghatódott színészeket láthatunk. Mindemellett a tatabányai Jászai Színház – bár sokan nem gondolnák– , figyelemreméltó vidéki színház, mely méltán volt jelen az idei POSZT-on Moliére darabjával.

5. Amikor egyszerre hagy ott előadást az első felvonás után „jobb oldali” és „bal oldali” kritikus/újságíró, mert a gyenge előadás nem politikai oldal kérdése.

Az 5 legbosszantóbb dolog:

1. A hiányos programfüzet, melyet a POSZT csapata túl korán, ezért sok hibával (pl. kifelejtett eseményekkel) nyomtatott ki. A legnagyobb hiba azonban a versenyprogramban szereplő színészek nevének nem közlése. Ez egy szakmai fesztiválon mondhatni, elfogadhatatlan.

2. A szakmai beszélgetések Veiszer Alindával és a két dramaturggal. Az először csoportos megbeszéléseken alapuló szakmai beszélgetések sokaknak nem tetszettek, hiszen inkább drámapedagógia csoportfoglalkozásoknak tűntek, de aztán azok megváltoztatása után csak a műsorvezető és a dramaturgok vezette beszélgetés sem vezetett sikerre. Ennek oka pedig, hogy bár Veiszer Alinda tapasztalt szerkesztő-műsorvezető, nem elég jártas a színházi szakmában, olykor bosszantó vagy bántó, felkészületlenségről tanúskodó kérdéseket tett fel, az elmaradhatatlan kólával a kezében.

3. A Zsolnay- negyed temérdek program kínálata mellett is sokszor kifejezettem üres volt. Bármilyen szép helyszín, annyira kiesik a város vérkeringéséből, hogy programok hadával sem lehetett a megszerettetni a pécsiekkel és a POSZT-látogatókkal. A POSZT-ot pedig nem érdemes kettészakítani, mert Pécs belvárosába (akár a Dóm térre vagy a séta térre) való, nem a peremére.

Néptáncosok a Zsolnay negyedben

Fotó: POSZT / Hegyi Júlia Lili

4. Koncertekre nincs igény, azaz nem a POSZT keretein belül, és főleg nem a Zsolnay negyedben. Értelmezhetetlen egy színházi fesztivál keretein belül sztár zenekarok felléptetése.

5. Még mindig sok a vattaember. Egy színházi találkozón a színészeké, alkotóké a főszerep, másodsorban a nézőké, akik a kedvenceiket/az évad legizgalmasabb előadást akarják látni, a dobogó harmadik lépcsőjén pedig az újságíró áll, aki minderről beszámol, az események, előadások hírét viszi. A találkozó célja a szakma találkozása lenne, azaz, hogy a rendszeresen játszó színészek találkozzanak rendszeresen játszó kollégáikkal, és a rendszeresen és/vagy országos médiumokba, és/vagy magas minőségű szakmai lapokba publikáló kritikusok/újságírók találkozzanak, kérdezzenek, beszéljenek egymással. Aki a fenti kategóriákba nem tartozik, annak ugyanolyan jegyáron, mint a nézők, vagy akár kedvezményes szállásköltséget felkínálva lehessen jelen lennie, nem elvéve így a lehetőségét annak, hogy akár egy versenyprogramban játszó színész akár 4-5 napig, 4-5 másik előadást is megnézhessen, több kollégájával is találkozhasson.

A fenti kellemetlen, de orvosolható hibák mellett azonban jó hír, hogy a POSZT zsűrije idén, vitán felül állóan jó döntéseket hozott és értékes előadásokat, remek színészi alakításokat díjazott. Íme:

A szakmai zsűri díjai:

Legjobb előadás:
MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN
Rendező: Zsótér Sándor
Kecskeméti Katona József Színház

Legjobb rendezés:
Horváth Csaba
A TE ORSZÁGOD
Forte Társulat/Trafó

Legjobb női főszereplő:
Trokán Nóra
MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN
Kecskeméti Katona József Színház

Legjobb férfi főszereplő:
László Zsolt
LEAR KIRÁLY
Radnóti Miklós Színház, Budapest

Legjobb női mellékszereplő:
Danis Lídia
MOLIÈRE: TARTUFFE
Jászai Mari Színház, Tatabánya

Legjobb férfi mellékszereplő:
Tasnádi Bence
AZ OLASZLISZKAI
Katona József Színház, Budapest

Legjobb jelmez:
Adriana Grand
VÍZKERESZT, VAGY AMIRE VÁGYTOK
Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

Legjobb díszlet:
Menczel Róbert
LEAR KIRÁLY
Radnóti Miklós Színház, Budapest

Legjobb dramaturg:
Szikszai Rémusz
MOLIÈRE: TARTUFFE
Jászai Mari Színház, Tatabánya

Különdíj:
A Liliomfi teátristáinak
Budaörsi Latinovits Színház

A közönségzsűri díja:
PISZKAVAS
Pécsi Harmadik Színház

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díja:
Horváth László Attila
TÚL ZAJOS MAGÁNY
Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata által alapított alkotói díj:
Füsti Molnár Éva
PISZKAVAS
Pécsi Harmadik Színház

A MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület díjai:

A legjobb férfi szereplő:
Szatory Dávid
LEAR KIRÁLY
Radnóti Miklós Színház, Budapest

A legjobb női szereplő:
Csombor Teréz
MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN
Kecskeméti Katona József Színház

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.