heti-valasz.hu/kultura/csukas-istvan-a-jovo-egy-meter-magas-es-itt-van-kozottunk-128969

http://heti-valasz.hu/kultura/csukas-istvan-a-jovo-egy-meter-magas-es-itt-van-kozottunk-128969

Kocsis Zoltán különleges ősbemutatót tart ma este

/ 2014.09.26., péntek 15:16 /

A csillagvizsgálót még értem, de hogy miért kell éjszaka kutatni az infokommunikációt, a kiberfizikát vagy a fosszíliákat, azt nem tudom. Mindenesetre ma Kutatók éjszakája!

Szeptember utolsó péntekén, vagyis ma rendezik meg a Kutatók éjszakáját, idén kilencedik alkalommal. Ez az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő eseménye: ezen az éjszakán a felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek nyitják ki kapuikat, hogy közelebb hozzák az érdeklődőkhöz az egyes tudományterületek érdekességeit, aktualitásait. Minőségi ismeretterjesztés és szórakozás egyszerre ingyenes programokkal, érdekes látnivalókkal és máskor nem látogatható különleges helyszínekkel.

A számtalan programból most csak egyet ajánlunk: az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) ismeretlen Mozart-kézirat bemutatójára kerül sor. Nemzetközi szenzációnak számít, hogy az OSZK gyűjteményében Mozart egyik legnépszerűbb szonátájának eredeti kézirattöredékét fedezte fel a Zeneműtár vezetője. A záró „török indulóról” ismert A-dúr szonáta autográfját a külföldi szakmai bemutató előtt elsőként a hazai nagyközönség ismerheti meg a kutatómunkát népszerűsítő eseményen.

A művet Mikusi Balázs, a kézirat felfedezője, Ulrich Leisinger, a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója és Kocsis Zoltán zongoraművész mutatja be: utóbbi egy korabeli fortepiano kópiáján elő is adja a teljes szonátát. E népszerű Mozart-mű egyfajta „megismételt ősbemutatójára” kerül tehát sor, amelynek során a kompozíciót megtisztítják az elmúlt évszázadok alatt bekövetkezett szövegromlástól, hogy ismét abban az eredeti formában szólalhasson meg, ahogyan azt Mozart papírra vetette. A látogatók a program időtartama alatt megtekinthetik az eredeti kéziratot is.

Az A-dúr zongoraszonáta Mozart legismertebb művei közé tartozik: a szonátát záró „török indulót” még azok is kívülről fújják, akiket amúgy kevéssé érdekel a klasszikus zene. A mű előadása ugyanakkor számos problémát vet fel, a zeneszerző eredeti kéziratának ugyanis mindeddig csak a legutolsó lapja volt ismert (ezt Salzburgban őrzik), a nyomtatott kiadások pedig sok tekintetben pontatlanok. Az Országos Széchényi Könyvtárban a Kutatók éjszakáján számos vitatott kérdésre kapunk választ a most felfedezett négyoldalas Mozart-kézirat alapján: az új forrás ismeretében a szonáta eddigi kiadásai több ponton is módosításra szorulnak, téves ritmusokat, sőt hibás hangokat is ki kell igazítani.

A program 18 órakor kezdődik az Országos Széchényi Könyvtárban (Budavári Palota „F” épület, 6. szint, Díszterem). A belépés ingyenes.

A Kutatók Éjszakája teljes programja itt tekinthető meg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.