Munkácsy Krisztusa

/ 2013.05.09., csütörtök 13:47 /

Nemrégiben - hála a vétetlennek - közel félórát tölthettem a debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály elsöprő erejű alkotásával, a Krisztus-trilógiával. Azért nem használok többes számot, mert a három gigantikus festmény, a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota megbonthatatlan egységet alkotó műként értelmezhető.

Aligha keverednének vitába velem azok, akik elolvassák a Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadójának gondozásában megjelent Elvégeztetett című kötetet. A gazdagon illusztrált könyvben szerkesztett változatban olvashatók a Trilógia budapesti bemutatása során tartott felekezeti tárlatvezetések szövegei.

A szerencsés látogatókat - mások mellett - Beer Miklós katolikus, Fabiny Tamás evangélikus, Szabó István református püspök, Jelenits István piarista szerzetes kalauzolta vissza az időben, egészen Krisztus szenvedéstörténetének napjaiig. Az előadók - túl a művészettörténeti értékek bemutatásán - legfőképpen a festmények spirituális üzenetére koncentráltak. Arról beszéltek, hogy a Megváltó szenvedése mellett a képeken meg kell látnunk az embert, vagyis önmagunkat is, szembe kell néznünk önnön gyarlóságunkkal, fájdalmainkkal, esendőségünkkel, vétkes valóságunkkal.

Jézus szenvedéstörténete olyan zárt egységet, erőt és megváltást kínáló megbonthatatlan folyamat, amelyen nem fog az idő. Munkácsy Mihály ennek az időtlen történetnek három meghatározó erejű pillanatát rögzítette az óriási vásznakon. Aki megáll a Déri Múzeum Trilógiát bemutató termében, egészen biztosan érzi a festményekből áradó szüntelen spirituális erőt. Ehhez az érzéshez lehet kézzelfogható és hallatlanul értékes támasz, afféle intellektuális sorvezető a Luther Kiadó kötete.

Bár azt alig hiszem, hogy a festmények által létrehozott, tökéletesen telített szellemi térben bárki is kivonhatná magát Jézus Krisztus megváltó szeretete alól.

"Elvégeztetett" - Felekezeti tárlatvezetések Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája előtt
LUTHER KIADÓ, BUDAPEST, 2013, 3200 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.