heti-valasz.hu/kultura/mi-all-a-szinte-semmibol-keszult-nemzetkozi-filmsiker-hattereben-120646

http://heti-valasz.hu/kultura/mi-all-a-szinte-semmibol-keszult-nemzetkozi-filmsiker-hattereben-120646

Musical, nyomdagép és ünnepi hajfonat március 15-én

/ 2018.03.09., péntek 19:30 /

Idén is változatos programokkal várja az érdeklődőket március 15-én a Petőfi Irodalmi Múzeum. Bárki kipróbálhatja például Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták. Készítenek emellett nemzeti szalagos, ünnepi hajfonatot, ki lehet tölteni játékos feladatlapot Petőfi Sándor izgalmas, fordulatokban bővelkedő életéről, de lesz kézműves foglalkozás is. A Petőfi- és az Arany-kiállításon március 15-e jelenik meg kettős tükörben, 13 órakor pedig kiállítás nyílik Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés címmel. Közreműködik: Tasnádi Bence színművész. A megnyitót követően a kiállítás kurátorai, E. Csorba Csilla, Sipőcz Mariann és Gadányi György tartanak tárlatvezetést. 15 órától Arany János Toldiját hallhatják az érdeklődők Kuncz László vers- és énekmondó feldolgozásában.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából különleges kiállításra készülnek a Magyar Nemzeti Múzeumban is: két hétig látható majd az a kivételes értékű dagerrotípia, amely egy magyar nemzetőrről készült. A kevés fennmaradt magyarországi dagerrotípia között is különösen ritka az a feltehetően az 1848–49-es szabadságharc idején készült portré, amely nagy valószínűséggel egy nemzetőr tisztet ábrázol. A dagerrotípiát a Magyar Művészeti Akadémia vásárolta meg és helyezte letétbe a Magyar Nemzeti Múzeumban – a kiállításról a jövő héten tudhatunk meg bővebbet.

Talpra, magyar! címmel pedig ősbemutatóra kerül sor március 15-én a Papp László Budapest Sportarénában. A látványosnak ígért rockmusical segítségével a szervezők szándéka szerint új szemszögből ismerhetjük meg a történelmi eseményt többek között Kiss Ramóna, Détár Enikő, Egyházi Géza, Oláh Ibolya, Xantus Barbara, Varga Miklós, Vastag Tamás előadásában. A kétrészes produkció táncosokkal és hatalmas, korhű díszletekkel tárja a nézők elé a történelemformáló pillanatokat.

Az első, a debreceni színházban játszódó rész 1849 januárjától március 15-ig, a forradalom első évfordulójáig tart. Jellasics és Windisch-Grätz elfoglalja Pestet, a kormány és a Nemzeti Színház társulata Debrecenbe menekül. A szegedi színházban játszódó második rész 1849 júliusának három hetét öleli fel. Az oroszok már Debrecent fenyegetik, Pest újra ostrom alatt. A kormány, a debreceni valamint a pesti színészek is kénytelenek Szegedre tenni a székhelyüket. A darab rendezője Szurdi Miklós, aki Topolcsányi Laurával közösen írta a darabot. A zeneszerző Mátyássy Szabolcs, a Bartók Plusz Operafesztivál 2016. évi operaíró versenyének nyertese.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.