Musical, nyomdagép és ünnepi hajfonat március 15-én

/ 2018.03.09., péntek 19:30 /

Idén is változatos programokkal várja az érdeklődőket március 15-én a Petőfi Irodalmi Múzeum. Bárki kipróbálhatja például Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták. Készítenek emellett nemzeti szalagos, ünnepi hajfonatot, ki lehet tölteni játékos feladatlapot Petőfi Sándor izgalmas, fordulatokban bővelkedő életéről, de lesz kézműves foglalkozás is. A Petőfi- és az Arany-kiállításon március 15-e jelenik meg kettős tükörben, 13 órakor pedig kiállítás nyílik Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés címmel. Közreműködik: Tasnádi Bence színművész. A megnyitót követően a kiállítás kurátorai, E. Csorba Csilla, Sipőcz Mariann és Gadányi György tartanak tárlatvezetést. 15 órától Arany János Toldiját hallhatják az érdeklődők Kuncz László vers- és énekmondó feldolgozásában.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából különleges kiállításra készülnek a Magyar Nemzeti Múzeumban is: két hétig látható majd az a kivételes értékű dagerrotípia, amely egy magyar nemzetőrről készült. A kevés fennmaradt magyarországi dagerrotípia között is különösen ritka az a feltehetően az 1848–49-es szabadságharc idején készült portré, amely nagy valószínűséggel egy nemzetőr tisztet ábrázol. A dagerrotípiát a Magyar Művészeti Akadémia vásárolta meg és helyezte letétbe a Magyar Nemzeti Múzeumban – a kiállításról a jövő héten tudhatunk meg bővebbet.

Talpra, magyar! címmel pedig ősbemutatóra kerül sor március 15-én a Papp László Budapest Sportarénában. A látványosnak ígért rockmusical segítségével a szervezők szándéka szerint új szemszögből ismerhetjük meg a történelmi eseményt többek között Kiss Ramóna, Détár Enikő, Egyházi Géza, Oláh Ibolya, Xantus Barbara, Varga Miklós, Vastag Tamás előadásában. A kétrészes produkció táncosokkal és hatalmas, korhű díszletekkel tárja a nézők elé a történelemformáló pillanatokat.

Az első, a debreceni színházban játszódó rész 1849 januárjától március 15-ig, a forradalom első évfordulójáig tart. Jellasics és Windisch-Grätz elfoglalja Pestet, a kormány és a Nemzeti Színház társulata Debrecenbe menekül. A szegedi színházban játszódó második rész 1849 júliusának három hetét öleli fel. Az oroszok már Debrecent fenyegetik, Pest újra ostrom alatt. A kormány, a debreceni valamint a pesti színészek is kénytelenek Szegedre tenni a székhelyüket. A darab rendezője Szurdi Miklós, aki Topolcsányi Laurával közösen írta a darabot. A zeneszerző Mátyássy Szabolcs, a Bartók Plusz Operafesztivál 2016. évi operaíró versenyének nyertese.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.