valasz.hu/kultura/muller-peter-sziami-mindig-azt-csinaltam-ami-tortenni-akart-129193

http://valasz.hu/kultura/muller-peter-sziami-mindig-azt-csinaltam-ami-tortenni-akart-129193

Hudec László-kiállítás a Barabás Villában

/ 2013.11.08., péntek 20:50 /
Hudec László-kiállítás a Barabás Villában

Hudec László munkásságát bemutató reprezentatív anyag lesz látható Szalontai Ábel fotográfiáiból, valamint a budapesti hagyaték unikális archív képeiből és dokumentumaiból.

"Hudec Interaktív Tudástár"            Forrás: Hudec Kulturális Alapítvány

 A Hudec Kulturális Alapítvány a hegyvidéki Barabás Villa Galéria meghívására kiállítást és kísérőprogramot rendez 2013. november 12-30. között.  Az ünnepélyes megnyitó 2013. november 12-én 18 órakor lesz. Köszöntőt mond Dr. Váczi János alpolgármester és a kiállítást megnyitja Marótczy Katalin Phd építészettörténész, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék tanára.

A kiállításon Csejdy Virág, az alapítvány kurátorának válogatása alapján egy reprezentatív anyag lesz látható Szalontai Ábel (MOME Fotográfia tanszékvezetője) fotográfiáiból valamint a budapesti hagyaték unikális archív képeiből és dokumentumaiból.

A kiállítás interaktívan működő része a kínai-magyar-angol-francia nyelvű ún. Hudec Interaktív Tudástár. A multimédiás tartalom böngészői megismerhetik Hudec László életművének kulturális hátterét és a sanghaji munkásság még ma is meglévő, közel 60 épületének emblematikus darabjait.

A kisérőprogram november 19-én 18 órakkor kezdődik kerekasztal beszélgetéssel a téma szakértőivel: Csejdy Júlia művészettörténésszel és Nagy Judit Éva kommunikációs szaktanácsadóval, a 2008-as Hudec Év szervezőjével, majd Pigniczky Réka: Hudec László, Sanghaj magyar építésze című dokumentumfilmjének vetítésével végződik.

Grand Theatre és Park Hotel

Forrás: Hudec Kulturális Alapítvány

Sanghaj világvárosi törekvései már a múlt század 30-as éveiben elkezdődtek. A város mai arculatának két fontos elemét, Ázsia első felhőkarcolóját, a Park Hotelt (1931-1934) és a 2500 nézőt befogadó, légkondicionált mozit és koncert termet, a Grand Theater-t (1931-1933) is Hudec László (1893 Besztercebánya-1958 Berkeley, USA) tervezte meg. Hudec épületei ikonikus jelentőségűvé váltak a húszmilliós nagyvárosban.

2008-ban, születésének 115. és halálának 50. évfordulóján a Magyar Köztársaság Sanghaji Főkonzulátusa és a Sanghaji Építész Szövetség együttműködésében rendezték meg a Hudec Évet. Két évvel később, 2010-ben „Építészeti hidak 2010" címmel tartottak konferenciát Sanghajban, a kínai-magyar építészeti együttműködés elősegítésére. Valamint ebben az évben jelent meg magyarul Hudec László címmel, az életét és munkásságát bemutató kötet, majd néhány hete, halálának 55. évfordulóján ennek a műnek a kínai nyelvű fordítását is bemutatták Sanghajban. A Magyar Építőművész Szövetség közreműködésével idén január 8-án ünnepélyesen megnyílt a sanghaji Hudec Emlékszoba is, ahol a tervek szerint egy kínai-magyar kortárs építészeti központ is helyet kap.

 
 A kalandos életű Hudec (született Hugyecz) László Ede 1893-ban született Besztercebányán. Édesapja építészmérnök, építési vállalkozó volt. Hudec már kilenc éves korától a nyári szünetekben építkezéseken dolgozott, első megbízatását egy szerződés megkötésére 13 évesen kapta apjától. 1910-es években a budapesti Királyi Magyar József Műegyetem építészkarán szerzett diplomát, majd beállt az osztrák-magyar hadseregbe. 1916-ban hadifogságba esett, és Szibériába került, ahonnan két év után Sanghajba szökött. Eleinte egy amerikai irodának dolgozott, de 1925-ben már megalapította saját irodáját és a város legismertebb építésze lett. Több mint 100 épületet tervezett, melyek közül ma 60-at tartanak számon és ezek nagy részét műemlékként őrzik. 1943-ban ő nyitotta meg Sanghajban a magyar konzulátust és segített a származásuk miatt üldözött honfitársain is. A bizonytalan politikai helyzet miatt 1947-ben elhagyta Kínát és 1948-ban Amerikában, Berkeley-ben telepedett le, ahol 1958-ban szívroham következtében halt meg, hamvai Besztercebányán nyugszanak.
 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.