Művészetek Völgye – Nincs többé sírás, jövőre kettő is lesz

/ 2014.08.01., péntek 08:10 /
A Hello Wood alkotása a Völgyben

A Hello Wood alkotása a Völgyben

Fotó: MTI

Aki még nem, vagy aki már régen volt, most a legjobbat kapja a Művészetek Völgyéből. Ideális fesztivál idő van, csak néha jön egy-egy frissítő zápor, de a programok és a hangulat a régi, ha nem jobb az idei három helyszínen: Taliándörögdön, Kapolcson illetve a Vigántpetendhez kapcsolódó Csórompusztán.

Kapolcs utcáin hömpölyög a tömeg, de még pont annyira, amennyire elviselhető. Látványosan több a látogató, mint az előző években, köszönhetően az újításoknak – árulja el Márta István, a fesztivál igazgató. „A Design Terminál, a Hello Wood jelenléte, a Harcsa Veronika udvar  mind-mind újítás, de a  régi udvarok, a régi programpontok ugyanúgy megvannak, hiszen törzsközönsége van a Völgynek, akik mindezt el is várják”.  

Az újraéledés azért is kap ekkora visszhangot, mert az utóbbi időben mind Márta István neve, mind a Völgy a panaszkodással kapcsolódott össze. Azonban ennek most vége!  Ahogy Márta fogalmazott: „Pár éve elhatároztam, hogy mosolyogós Völgyet akarok, nem lesz panaszkodás, még ha vannak gondok, akkor sem, és ez így is lesz ezután is!”

A vérfrissítés és a mosoly után pedig a Völgy csapata jövőre még nagyobb dobásra készül, ugyanis a 25. évfordulón újra több települést szeretnének bevonni, mert mint kiderült: nagyon hiányzik Pula és Öcs részvétele is, ami jelenleg financiális kérdés.

Márta István

Márta István

Fotó: MTI

2015 tehát különleges évnek ígérkezik, mert Márta István tervei szerint két fesztivál lesz. „Nem szeretnék nosztalgiázni, de valamilyen módon 1989-et szeretném emlékforgácsként visszahozni. Júniusban vagy július elején lenne egy három napos Kapolcsi Művészeti Napok, amire azokat hívnánk, akik a legelső alkalommal már itt voltak: Sándor György, Ökrös Csaba, a Karnyóné szereplőit, stb. és természetesen emellett maradna a rendes időben a 10 napos Művészetek Völgye” - mondja.

És, hogy miért csak a 25. évforduló, ha már egyszer 1989-ben elkezdték a völgyéletet? Azért, mert ugyan 28 éve kezdődött a fesztivál, de volt, hogy elmaradt, egyszer „csak” Völgycsöndtörő Fesztivál volt Szőke András vezetésével, egyszer pedig Bűvészetek Völgyét tartottak a financiális problémákból kifolyólag.

Márta szerint mindenképpen van jövője a Völgynek, mert mint fogalmaz: az ottani 5-6 falu is úgy tud tovább élni, ha a fesztivál is van. Majd hozzáteszi, már most látható az elmúlt 28 év munkája: a múzeumok, műhelyek megszületése, vagy akár a Völgy alatt működő kék abrosz (házi koszt, az adott háznál, olcsón – szerk.) mozgalom, mely 11 háztartást foglal magába, mind-mind a falvak, az emberek összekovácsolódását, a települések fejlődését jelenti.

A sikereken felbuzdulva azt is megtudjuk, hogy jövőre már több ház udvara lesz bevonva a fesztivál életébe. „Jövőre új időszámítás kezdődik, idén csak főpróba van!” – üzeni a világnak a Völgy házigazdája.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.