Művészeti hírek

/ 2001.04.13., péntek 07:39 /

Stradivari titka

Lehet, hogy megfejtette a Stradivari-hegedűk titkát egy magyar származású biokémikus. Joseph Nagyvári, aki jelenleg egy texasi egyetem professzora, negyven évvel ezelőtt egy észak-olaszországi utazás során fedezte fel, hogy a XVIII. századból származó, fából készült tárgyakon kártevők pusztításának nyomai láthatók, kivéve a cremonai és a velencei alkotásokon. Kiderült, hogy ennek oka az a tartósító eljárás, melynek során a borax nevű vegyszerrel kezelték a fából készült eszközöket, köztük a hangszereket is. Azt azonban a kor hangszerkészítői nem tudták, hogy a borax a molekulák összekapcsolásával kitölti a fa pórusait és ezáltal jelentősen javítja a hangzást. Ráadásul Stradivari kizárólag uralkodóknak és egyházi vezetőknek adta el hangszereit, vagyis olyanoknak, akik biztosítani tudták a hangszerek szakszerű, gondos ápolását.


Kortársdráma-fesztivál

Április 23-a és 29-e között harmadik alkalommal rendezik meg a kortársdráma-fesztivált. Hét budapesti teátrum (a Trafó, a Merlin, a MU Színház, a Bárka, a Katona József Színház, a Szkéné Színház és a Stúdió K) mellett az idén a Kaposvári Csiky Gergely Színház a helyszíne a fesztiválon bemutatásra kerülő hat magyar és hat külföldi színdarabnak. A programot felolvasóestek és szakkönyvkiállítás színesíti. A fesztiválról további információk a www.dramafestival.hu címen olvashatók.


Symphonia Hungarorum

Symphonia Hungarorum címmel látható zenetörténeti kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban. (Budavári Palota, E épület). A tárlat mottója: "Történt pedig, hogy Gellért csodálkozva fordult kísérőjéhez: Walther, hallod a magyarok szimfóniáját, miképpen zeng?" (A mondat egy XII. századi, Gellért püspök utazásait elbeszélő latin nyelvű legendából való, a magyar zenekultúrát megemlítő legelső dokumentumból.) A magyar zenetörténet ezer évét felölelő tárlat ötszáz kódexen, kéziraton, képen és plasztikán keresztül kísérli meg bemutatni a magyar zene történetét és tudományos eredményeit a honfoglalás előtti Kárpát-medence muzsikájától napjaink zeneművészetéig. Az október 29-ig megtekinthető kiállítás különlegességei között van egy ősi aquincumi orgona, több Haydn-, Liszt-, Bartók- és Kodály-kézirat, Vikár Béla fonográfja és Bartók Béla zongorája.


Francia filmnapok

Idén újra megrendezik Magyarországon - immár ötödször - a francia filmnapokat április 19. és május 2. között. Levetítik az érdeklődőknek A sziget foglya, az Oscar-díjra jelölt Ízlés dolga, a Bíbor folyók, a Mélyen az erdőben, a Rózsatövis, a Köszi a csokit, a Farkasok szövetsége, a Harry csak jót akar című játékfilmet, valamint a Kirikuou és a boszorkány című rajzfilmet. A budapesti Corvin mozin kívül vidéken - Debrecenben, Szegeden és Pécsett - is bemutatják a filmeket. A filmszemle programjához kapcsolódik az a Claude Chabrol életművét bemutató sorozat is, amelynek a Szindbád mozi ad otthont. A filmnapok után az összes francia film látható lesz a hazai mozikban, mert a magyar forgalmazók megvásárolták őket.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.