felsooktatasirangsor.hu/kultura/egy-perc-normalitas-ha-szombat-akkor-olaszliszka-122792

http://felsooktatasirangsor.hu/kultura/egy-perc-normalitas-ha-szombat-akkor-olaszliszka-122792

Nagy Feró és Varga Miklós végre mindent elmond az István, a királyról

/ 2015.08.12., szerda 16:00 /
Nagy Feró és Varga Miklós végre mindent elmond az István, a királyról

Koncertszerűen rendezi meg Novák Péter az István, a királyt augusztus 18-án és 19-én, a Királydombon, ott, ahol az ősbemutatóra is sor került 1983-ban. Páros interjúnkban az akkori és mostani produkció két sztárját, Varga Miklóst és Nagy Ferót kérdeztük. A legfrissebb Heti Válasz címlapsztorija.

Az eredeti és a legújabb produkció két sztárjával az István, a király sikerének titkát boncolgatja a Heti Válasz. Varga Miklós szerint az 1983-as siker elsősorban az elemi erővel előtörő nemzeti érzésnek köszönhető. „Nekünk kommunistákból is a legrosszabb jutott – a környező országokban ugyanolyan elnyomás volt, de nem annyira, mint nálunk – mondja. – A nemzeti ünnepeinken akkoriban mindig ott volt a vörös zászló is, az Internacionálét el lehetett énekelni, a Himnuszt nem. Aggódtunk is, hogy a nemzeti jelképek erőteljes megjelenítése a hatalom ellenkezését fogja kiváltani, de amikor Horváth István belügyminiszter gratulált és jegyet kért a másnapi előadásra a lányának, tudtuk, hogy nyert ügyünk van.”

Az augusztus 18–19-i előadás rendezője, Novák Péter Nagy Feró szerint érdekes hangsúlyokat talált. „Kicsit oratórikus lesz, de ettől még jövünk-megyünk a színpadon, aláírunk, pecsételünk – mondja. – Olyan lesz időnként, mint egy rockkoncert. Novák szerint a »Nem kell olyan Isten« egy rocknóta, úgy is kell előadni. A színész nem szólhat le a nézőknek, de mi igen. Üvöltsétek ti is, hogy »nem kell«! De ez nem úgy megy, hogy odamegyek, és csak úgy eléneklem. Keményen kell bizonyítanom, hogy ezelőtt harminc évvel megérdemeltem Laborc szerepét. Úgy kell elénekelni, hogy a közönség azt mondja: igen, ezt vártuk. Egyébként csak legyintenek, hogy szegény legenda, harmatos libafing lett belőle.”

A rockopera további kulisszatitkairól a Heti Válasz augusztus 13-i számában hatoldalas összeállítás olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.