valasz.hu/kultura/brecht-haromszor-kihirdettek-az-idei-poszt-versenyprogramot-127814

http://valasz.hu/kultura/brecht-haromszor-kihirdettek-az-idei-poszt-versenyprogramot-127814

Nagy Kriszta nem lenne Nagy Kriszta, ha...

/ 2017.12.15., péntek 19:30 /

A művésznő látszólag ráunt a konceptuális játékokra, az egyénileg megdolgozott fotóprintekre, és a politikai tréfákra, amelyekkel úgy csinált majmot az önmagukat felkent műértőknek valló sokakból, hogy azok azt észre sem vették.

 

„Igen, igazi blek frájdéj lesz, és ahogy az most menő, nem egy napig tart a péntek, sőt nálunk egészen karácsonyig” – hirdette meg Nagy Kriszta Tereskova a Godot Galériában rendezett kiállítását, amely két héttel később nyílt a mindent letaroló nemzetközi konzumstarthoz, a Fekete Péntekhez képest. Volt persze felvezető esemény is: egy péntekkel korábban tartott Tereskova-koncert a Gödörben – ügyes árukapcsolásként az elővételbe vett jegyeket a kiállításon dedikált nyomatokra lehetett váltani.

Nagy Kriszta immár hagyományosnak számító „kiállítási kiáltványban” ad használati utasítást a tárlathoz. Van ebben az írásban irónia, düh, elkeseredettség, és kortárs művészeknek szánt oldalvágás is; nem elemzem, bárki elolvashatja a Facebookon. A feketepénteki lényeg azonban nem más, mint hogy a konzumtársadalomban, ahol élünk, minden eladó, a művészet is, hiába fanyalognak szemforgató ítészek. Gyertek, vegyétek és egyétek – mert különben mi, művészek halunk éhen. Így aztán alkalmi vételként, 50-70%-os árengedménnyel juthat a Godot-ban bárki Nagy Kriszta-képhez karácsonyig.

Ám Nagy Kriszta nem lenne Nagy Kriszta, ha régi műveit vagy akár csak régi gagjeit, kínálná „marketinghekként” nyomott áron eladásra. Vadonatúj sorozatot festett: 29 pompás-színes madarat, szép egyforma méretű, hófehér vászonra, olajjal. Velük van kitapétázva most a galéria, mintha csak a Természettudományi Múzeumban járnánk. Elsőre meglepő látvány, a művésznő látszólag ráunt a konceptuális játékokra, az egyénileg megdolgozott fotóprintekre, és a politikai tréfákra, amelyekkel úgy csinált majmot az önmagukat felkent műértőknek valló sokakból, hogy azok azt észre sem vették. Na, most ennek vége, most festmények készültek, ha kell, akár bútorképek, lakásdizájn polgári otthonok falára. „Évek óta vágyom »festeni«, ahogy akkor tettem, amikor még nem tanultam iskolákban közép és felsőfokon – írja a bevezetőben. – Lájtos tudatmódosító szerek segítségével, aláástam a tudatom, a tanult tudásom alá, ahol még ösztönből, szabadon, vadul, bátran, megfelelési vágy nélkül és még ezer szempont figyelembe vétele nélkül használtam festéket és ecsetet. Nem volt könnyű. Félelmetes a szabadság és félelmetes a bizonytalanba ugrani 20 év bevált »vonalvezetés« után.”

De hát Nagy Kriszta nem lenne Nagy Kriszta, ha ez a sorozat nem lenne azért mégiscsak tiszta konceptualizmus. Régi madárenciklopédiából kiválasztott ornitológiai rajzokat felnagyítva megfesteni, majd egy ilyen akció keretében eleve leértékelt áron eladásra kínálni, valójában nagyon is kortárs húzás, amely a képzőművészeti ábrázolás mibenlétéről, mai értelmezhetőségéről vet fel kérdéseket.

És Nagy Kriszta persze nem lenne Nagy Kriszta, ha a madárfestmények mellett suttyomban ne lopta volna be kis, belső kamara kiállításként, legújabb „feminista munkáit” – a csipkés harisnyatartó-applikációkkal, szexuális szimbólumokkal és szabadszájú feliratokkal készült assamblage-ait – amelyek persze ugyancsak nyomott áron vásárolhatók karácsonyig.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.