Nagyra néző igénnyel

/ 2018.03.21., szerda 18:18 /

Visszautasította az állami kitüntetést 2005-ben, most viszont átvette Budapesten a Kossuth-díjat Farkas Árpád Sepsiszentgyörgyön élő erdélyi költő.

Éhes sáskahadnak nézte Gyurcsány Ferenc kormányfő a határon túliakat – magyarázta 2005-ben, hogy miért nem veszi át a Magyar Köztársasági Érdemrendet. Kiheverte a kettős állampolgárságról szóló népszavazás elleni kampány okozta sokkot?

Számomra valóban sok volt az a kampány, mely 23 millió románnal riogatott; sokkot inkább azoknak jelentett, akik még bíztak a szocialista név alatt tovább működő pártban. A szavazásnál egyébként az igenek győztek, de a részvétel nem felelt meg a törvény szabta követelménynek. Két hónappal e gyalázat után árulásnak éreztem volna elfogadni a kitüntetést, mivel eszmélésem óta a nemzeti-emberi együvé tartozás gondozójának szántam magam.

Akkor úgy vélte: a határon túliak állampolgársága ellen szavazó anyaországi magyarok agymosás áldozatai. Azóta lát változást?

Egy nép, melynek megmásítják vagy eltitkolni igyekeznek közös múltját, valós történelmét, óhatatlanul a kaparj, kurta individualizmus áldozatává válik. Magyar nemzedékek sora nevelkedett eme agymosásban, s ha körbetekintünk új, nagyszerű traumánkon, a világhálón, hiába temetnénk Merkel asszonysággal a globalizmust, a fősodratú világszemlélet ellenkező tendenciát mutat. De talán mégsem tudja háttérbe szorítani azt a nemzetépítő empátiát, mely az utóbbi évtizedben mifelénk is megerősödőben.

A Kossuth-díj jelezheti, hogy az erdélyi irodalom „hivatalosan” is az egyetemes magyar irodalom része?

Díjaktól függetlenül az Erdélyben művelt irodalom része a magyar irodalomnak, s persze mint minden személyi esetben, tolla is válogatja. A Kossuth-díj mint a legrangosabb szellemi-művészeti elismerések egyike, ráerősít e tényre. Magam részéről annak örvendek, hogy a Magyar Írószövetség felterjesztésére, céhbeli ajánlásra kaptam, s olyan állam-, illetve kormányfő nyújthatta át, akiknek a nemzetről vallott elképzeléseiért továbbra is szurkolhatok.

Székelyföldön született, csak a felmenők elbeszéléséből tudhatta, hogy ez a terület Magyarország része volt. Erdélyi vagy anyaországi költőkön nevelkedett?

1944-ben még Magyarország területén születtem, ugyanolyan társadalmi berendezkedés púpjával vállamon, mint bárki Kelet-Közép-Európában. Magyar és európai olvasmányélményeim is meghatározóak voltak: a nagy magyar klasszikusok mellett az anyaországból Illyés Gyula és Nagy László költészete, az erdélyi irodalomból Áprily Lajos, Dsida Jenő, Székely János, Kányádi Sándor.

„Következetesen vállalja, hogy nemzetiségi költő” – olvashatjuk magáról. Mennyire okozott nehézséget Romániában nemzetiségi költőnek lenni?

Következetesen vállaltam verseimmel, írásaimmal erdélyiségemet, magyarságomat azzal a nagyra néző igénnyel, hogy ha minőséggel műveljük, divatáramlatoktól és nyelvi korlátoktól függetlenül, egyetemes érték is válhat belőle.

Hamarosan választások lesznek Magyarországon. Ez a székelyek mindennapjaiba mennyire szűrődik be?

A székelységnek, általában az erdélyi embernek jobb a társadalmi közérzete, ha anyaországa felemelkedőben van. És most jó a közérzetünk. Maradjon is így, Bukarestből úgyis kapunk elég ütleget.

Farkas Árpád
Siménfalván született 1944-ben. 1966-ban végzett a Babeş–Bolyai Tudományegyetem magyar szakán. 1963-tól jelennek meg versei. Az Igaz Szó, a Látó és a Háromszék című lapok szerkesztője, főszerkesztője volt. 2005-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.