valasz.hu/kultura/magyar-tortenesz-kutatasa-a-batman-es-a-peter-pan-rendezoinek-uj-filmjei-mogott-127024

http://valasz.hu/kultura/magyar-tortenesz-kutatasa-a-batman-es-a-peter-pan-rendezoinek-uj-filmjei-mogott-127024

Szégyen: nem engedjük a székelyeknek, hogy pálinkának hívják a pálinkájukat

/ 2016.05.05., csütörtök 18:10 /

Bár az utóbbi időben az Igazi Csíki Sörtől hangos az erdélyi és hazai média, a székelyek nemzeti itala nem a sör, nem is a bor, hanem a pálinka. Pálinkával koccintanak, ha gyerek születik, pálinkát kínálnak a halotti toron. Ahogy az anyaországban, Székelyföldön is pálinkareneszánsz van: egyre-másra nyílnak a minőséget előtérbe helyező főzdék, díjakat hoznak el nemzetközi versenyekről, tavaly megalakult az Erdélyi Pálinkalovagrend is.

Van azonban egy kis bökkenő: bár a székelyek most is abból és úgy főzik a pálinkát, mint több száz éve, nem írhatják az üvegre, hogy pálinka. Csak azt, hogy párlat, esetleg románul, hogy pălincă. A magyar szó használatát nem Bukarest tiltja, hanem Budapest.

A magyar kormánynak sikerült kijárnia Brüsszelben, hogy pálinka néven csak magyar gyümölcsből Magyarországon cefrézett, párolt, érlelt és palackozott gyümölcs- vagy törkölypárlatot lehessen forgalomba hozni az Európai Unióban. A Magyar Pálinkalovagrend hozzáállására jellemző, hogy hivatalosan nem képviselte magát az Erdélyi Pálinkalovagrend tavalyi eskütételén, sőt nagymestere megfenyegette székely kollégáit, hogy védjegybitorlásért feljelenti őket Brüsszelben, nyilván szigorúan nemzeti érzelmektől vezéreltetve.

Pálinkák mellett tánc is lesz a Székely Fesztiválon

Azért ha a Székelyföldön jár, eszébe se jusson párlatot kérni a kocsmárostól! Mondjon nyugodtan pálinkát, esetleg kérdezze meg, miből készült az ital. Meg fog lepődni, mivel az anyaországtól eltérően a hegyvölgyes, erdős Székelyföldön nem kertben termesztett, hanem döntő részben erdei vadgyümölcsből főzik a pálinkát.

Nem kell nagy természetpusztításra gondolni: a megtermett gyümölcs alig ötödét tudják leszedni. Sziszifuszi munka: a lelőhely gyakran több kilométerre van attól a helytől, ahol le lehet parkolni, és egy szedő legfeljebb öt-tíz kilót tud egy nap leszedni. Erdei szamócából már az öt kiló is jónak számít, ezért ezt kiegészítik kerti földieperrel.

A vadgyümölcsök jóval kisebbek nemesített rokonaiknál, és száz kilogrammból mindössze 2-3 liter pálinka főzhető. Cserébe koncentrált, természetközeli, kicsattanó illatot és ízt kapunk. A székely kézműves élelmiszerek és parajdi só mellett erdélyi pálinkát is forgalmazó budapesti Parajdi Sópince jóvoltából nekünk is volt alkalmunk kóstolni néhányat.

Orbán Béla kibédi családi pincéjének 50 fokos vadcseresznye-, vackor- (vadkörte-), kökény-, csipke- és eperpálinkája jó ár-érték arányú, a mindennapokban élményt nyújtó ital, különösen a kökény és az eper maradandó. A sepsiszentgyörgyi, két magyar üzletember által hobbiból és küldetéstudatból alapított Potio Nobilis a csúcskategóriában támad 42 fokos „gasztropálinkáival”. Kajszijuk 2014-ben aranyérmes lett a  Distillata párlatversenyen, de az általunk kóstolt vackor-, feketeáfonya-, bekenye-, szeder- és málna is súrolja a tökéletességet.

Az Orbán-pálinkákat a hétvégén olvasóink is megkóstolhatják: péntektől vasárnapig rendezik a Millenárison a II. Székely Fesztivált. A gasztrokulturális majális célja bemutatni az anyaországban élőknek a mai Székelyföld értékeit. Lesz parajdi só, ordas palacsinta és Csíki Sör is. Ha eddig nem győztük meg, nézzék meg ezt a kedvcsinálót!

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.