Szégyen: nem engedjük a székelyeknek, hogy pálinkának hívják a pálinkájukat

/ 2016.05.05., csütörtök 18:10 /

Bár az utóbbi időben az Igazi Csíki Sörtől hangos az erdélyi és hazai média, a székelyek nemzeti itala nem a sör, nem is a bor, hanem a pálinka. Pálinkával koccintanak, ha gyerek születik, pálinkát kínálnak a halotti toron. Ahogy az anyaországban, Székelyföldön is pálinkareneszánsz van: egyre-másra nyílnak a minőséget előtérbe helyező főzdék, díjakat hoznak el nemzetközi versenyekről, tavaly megalakult az Erdélyi Pálinkalovagrend is.

Van azonban egy kis bökkenő: bár a székelyek most is abból és úgy főzik a pálinkát, mint több száz éve, nem írhatják az üvegre, hogy pálinka. Csak azt, hogy párlat, esetleg románul, hogy pălincă. A magyar szó használatát nem Bukarest tiltja, hanem Budapest.

A magyar kormánynak sikerült kijárnia Brüsszelben, hogy pálinka néven csak magyar gyümölcsből Magyarországon cefrézett, párolt, érlelt és palackozott gyümölcs- vagy törkölypárlatot lehessen forgalomba hozni az Európai Unióban. A Magyar Pálinkalovagrend hozzáállására jellemző, hogy hivatalosan nem képviselte magát az Erdélyi Pálinkalovagrend tavalyi eskütételén, sőt nagymestere megfenyegette székely kollégáit, hogy védjegybitorlásért feljelenti őket Brüsszelben, nyilván szigorúan nemzeti érzelmektől vezéreltetve.

Pálinkák mellett tánc is lesz a Székely Fesztiválon

Azért ha a Székelyföldön jár, eszébe se jusson párlatot kérni a kocsmárostól! Mondjon nyugodtan pálinkát, esetleg kérdezze meg, miből készült az ital. Meg fog lepődni, mivel az anyaországtól eltérően a hegyvölgyes, erdős Székelyföldön nem kertben termesztett, hanem döntő részben erdei vadgyümölcsből főzik a pálinkát.

Nem kell nagy természetpusztításra gondolni: a megtermett gyümölcs alig ötödét tudják leszedni. Sziszifuszi munka: a lelőhely gyakran több kilométerre van attól a helytől, ahol le lehet parkolni, és egy szedő legfeljebb öt-tíz kilót tud egy nap leszedni. Erdei szamócából már az öt kiló is jónak számít, ezért ezt kiegészítik kerti földieperrel.

A vadgyümölcsök jóval kisebbek nemesített rokonaiknál, és száz kilogrammból mindössze 2-3 liter pálinka főzhető. Cserébe koncentrált, természetközeli, kicsattanó illatot és ízt kapunk. A székely kézműves élelmiszerek és parajdi só mellett erdélyi pálinkát is forgalmazó budapesti Parajdi Sópince jóvoltából nekünk is volt alkalmunk kóstolni néhányat.

Orbán Béla kibédi családi pincéjének 50 fokos vadcseresznye-, vackor- (vadkörte-), kökény-, csipke- és eperpálinkája jó ár-érték arányú, a mindennapokban élményt nyújtó ital, különösen a kökény és az eper maradandó. A sepsiszentgyörgyi, két magyar üzletember által hobbiból és küldetéstudatból alapított Potio Nobilis a csúcskategóriában támad 42 fokos „gasztropálinkáival”. Kajszijuk 2014-ben aranyérmes lett a  Distillata párlatversenyen, de az általunk kóstolt vackor-, feketeáfonya-, bekenye-, szeder- és málna is súrolja a tökéletességet.

Az Orbán-pálinkákat a hétvégén olvasóink is megkóstolhatják: péntektől vasárnapig rendezik a Millenárison a II. Székely Fesztivált. A gasztrokulturális majális célja bemutatni az anyaországban élőknek a mai Székelyföld értékeit. Lesz parajdi só, ordas palacsinta és Csíki Sör is. Ha eddig nem győztük meg, nézzék meg ezt a kedvcsinálót!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.