heti-valasz.hu/kultura/nezze-meg-milyen-ruhakkal-kiegeszitokkel-nyertek-az-idei-gombold-ujra-dontojeben-115492

http://heti-valasz.hu/kultura/nezze-meg-milyen-ruhakkal-kiegeszitokkel-nyertek-az-idei-gombold-ujra-dontojeben-115492

Nem harmónium, nem szintetizátor, hanem: faorgona!

/ 2017.09.29., péntek 18:15 /

Majdnem kilenc éve, 2009 januárjában rendeztek gálaműsort a Nemzeti Színházban, azzal a céllal, hogy a kis őrségi falu, Magyarföld fatemplomának építését segítsék. Az akkori rendezvény nagy erőket mozgatott meg, lélekmelegítő, igazi összefogás volt, melynek eredményeként 2010-ben a templomot a három egyház képviselői felszentelték, és aztán – az eredeti álmoknak megfelelően – nem csak egyházi, hanem kulturális és lelki-szellemi élmények színterévé vált. A magyarföldi templom történetét az ötlet megszületésétől kezdve lapunk is végigkísérte, korábbi írásaink, tudósításaink például itt,  és itt olvashatók.

Magyarföld fatemplomát 2010-ben szentelték fel

Most újra eljött az ideje az összefogásnak és a segítségnyújtásnak, ugyanis a fatemplomból máig hiányzik egy hangszer, nevezetesen: a faorgona. Ennek mielőbbi megépítése érdekében ismét gálaestet rendeznek, október 2-án, hétfőn, a Nemzeti Színházban. Ezúttal is sok művész állt az ügy mellé, látható és hallható lesz többek között Balázs János, Herczku Ági és Nikola Parov, a Kaláka, Szakcsi Lakatos Béla, Jávori Ferenc, Rátóti Zoltán, Rost Andrea, Szarvas József, Vecsei H. Miklós, Wolf Kati és Zséda. Az esemény fővédnöke Marton Éva operaénekes, és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, házigazdája-műsorvezetője pedig Borbás Marcsi lesz.

És hogy milyen hangszerről van szó pontosan? Nos, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. tervéből kiderül, hogy a kis helyigényű hangszernek igazi orgonahangja van, nem harmónium, nem szintetizátor. Külső megjelenését tekintve a homlokzatban megjelenő sípok: fasípok. Összesen 286 síp lesz a hangszerben, a legnagyobb több mint 2,5 m hosszúságú (2617mm) és 32 Hz-es hangot ad. A legkisebb sípnak 14 mm-es hanghossza van, de lábbal együtt is csak 199 mm hosszú, és közel 10.000 Hz-en (9397 Hz) szólal meg. A két hang között a hangkülönbség majdnem 7,5 oktáv. Az orgona sípjait úgy képezik ki, hogy különböző historikus hangolási módokhoz is alkalmasak legyenek. A manuálon 56 billentyű és hang lesz, az anyaga még nincs meghatározva, lehet csont, ében bukszus, vagy ébenfa. A pedál 30 billentyűs lesz. A használható faanyag: tölgy, juhar, ében, lucfenyő. A hangszer tervei a templom építészével, Mújdricza Péterrel együttműködve készültek.

A hétfői gálaestre támogatói jegyek 2500 forinttól vásárolhatók a Nemzeti Színház jegypénztárainál, valamint a teátrum honlapján.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.