Nézzen be a szekrény mögé! Lehet, hogy ön is talál 55 millió forintot!

/ 2015.10.09., péntek 11:42 /
Nézzen be a szekrény mögé! Lehet, hogy ön is talál 55 millió forintot!

Festmény a szekrény mögött, grafikák az ágyneműtartóban, rajz a krumpliskosárban: néha a legváratlanabb helyeken bukkannak fel neves festőink alkotásai. Sok esetben a tulajdonosok sem tudják, milyen kincs van a birtokukban, míg máskor a művészettörténész kitartása hozhat eredményt. Összeállításunk a friss Heti Válaszban.

„Diplomatikusan kell erőszakosnak lenni” – mondja Barki Gergely művészettörténész arra, hogy milyen mértékben lehet betolakodni egy ismeretlen ember életébe azzal a kéréssel, hogy érdekelné a szobája falát díszítő festmény. Márpedig Barkinak nagy tapasztalata van ebben, az elmúlt években remekművek kerültek elő kutatásainak, utánajárásának köszönhetően. Ugyan a hét elején 55 millió forintért elárverezett Berény Róbert-festményt épp nem ő találta meg, a kép története érdekes: utoljára 1909-ben szerepelt kiállításon, aztán nyoma veszett, most pedig egy szekrény háta mögül szedték elő a tulajdonosok, akiknek fogalmuk sem volt róla, hogy milyen kincs van a birtokukban.

De nem ez az egyetlen eset, amikor egy kép tulajdonosa nem tudja, hogy milyen érték lóg a falán, lapul az ágyneműtartójában. Részben az efféle tudatlanság orvoslására indult el közel egy évvel ezelőtt a Kincs a falon nevű projekt, ahol festménybecsüsök, művészettörténészek és restaurátorok vállalják, hogy festményekről beküldött fotók alapján ingyenes értékbecslést végeznek.

Az október 8-i Heti Válaszban olvashatnak a Kincs a falon eddigi nagy fogásairól és legújabb szenzációiról, de kiderül az is, hogy mit gondol Barki Gergely a „képvadász” kifejezésről, és hogy melyik az a lappangó festmény, amiért a világ végéig is elmenne. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.