„Nyíllövés a világpusztító tendenciák nehéztüzérségéhez képest” – jótékonysági koncert Kocsis Zoltán emlékére

/ 2017.05.26., péntek 17:00 /

„– Néhány éve komoly szívműtéten esett át: eszébe jut ez, amikor egy újabb születésnapi koncerten van túl?

– Persze. Több műtéten is átestem már életemben – harminc-negyven éve fel vagyok készülve a halálra. Nem fog váratlanul érni. Sajnálom, hogy bizonyos elképzeléseimet nem tudtam korábban megvalósítani, de a jelentősebb terveimet valóra váltottam. Ha befejezném az új Bartók-sorozatot, akkor nyugodt lelkiismerettel tudnék a hátralévő éveimben malmozni. Bár valószínűleg nem bírnám ki munka nélkül. Azt hiszem, egész életemben dolgozni fogok, amíg bírom.”

Fotó: Gordon Eszter

Ez az interjúrészlet egy közel egy évvel ezelőtti beszélgetésből való, amely azután készült Kocsis Zoltánnal, hogy a zongoraművész-karmester megtartotta hagyományos, jótékonysági koncertjét a születésnapján, május 30-án. A koncertről egyébként maga Kocsis így beszélt az idézett interjúban: „Az én megmozdulásaim, mint ez a jótékonysági koncert, csak nyíllövések a világpusztító tendenciák nehéztüzérségéhez képest.”

A tavaly novemberben elhunyt és a magyar zenei életből azóta is fájdalmasan hiányzó Kocsis Zoltán az elmúlt 26 évben minden május 30-án jótékonysági koncertet adott, melynek bevételét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára ajánlotta fel. „Kocsis Zoltán barát volt, akire mindig számíthattunk. Tele vagyunk emlékekkel, sokkal szorosabb kapcsolatunk volt vele, mint ahogy a nyilvánosság gondolja” – mondta nem sokkal a zongoraművész halála után a Heti Válasznak Edvi Péter, a szolgálat alapító elnöke. Kocsis, ha kérték, szívesen ment a gyerekekkel például az Operába, végignézte velük A diótörőt, aztán beszélgettek az előadásról. De volt, hogy a gyermekmentő által szervezett fotókiállításon zongorázott, a ’80-as években pedig két jótékonysági koncertet is adott a Német Sclerosis Multiplex Társaság javára.

Edvi Péter már tavaly novemberben megígérte, hogy az idei május 30-i koncertet megtartják a művész emlékére, és egyben reményét fejezte ki, hogy akkor bejelentheti a folytatást is. „Tartozunk ezzel Kocsis Zoltán emlékének és a közönségnek is. Ez a hangverseny soha többé nem lesz olyan, mint amilyen vele volt, de remélem, továbbra is a fővárosi koncertélet fontos része marad” – mondta Edvi.

Május 30-án, a nevezetes születésnapon ismét lesz tehát jótékonysági koncert, ezúttal Hommage à Kocsis címmel, a Müpában, este nyolctól. A gyermekmentő az emlékest bevételét – az eddigiekhez hasonlóan –egészségügyi programjára fordítja. A hangversenyen közreműködik Bálint János (fuvola), Kelemen Barnabás (hegedű), Kocsis Krisztián (zongora), Mocsári Károly (zongora), Perényi Benjámin (zongora), Perényi Miklós (gordonka), Vígh Andrea (hárfa) és a Budapesti Vonósok. A részletes program itt olvasható.

Egy koncertjegy 25000 forintba kerül, diákoknak, nyugdíjasoknak a legfelső emeletre 1000 forint (korlátozott számban). Jegyvásárlással kapcsolatos további információ a 475-7000-es telefonszámon Gabos Erikától vagy a gabos@gyermekmento.hu e-mail címen kapható, vagy személyesen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat irodájában: 1066 Budapest, Teréz krt. 24. I/1.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.