„Nyíllövés a világpusztító tendenciák nehéztüzérségéhez képest” – jótékonysági koncert Kocsis Zoltán emlékére

/ 2017.05.26., péntek 17:00 /

„– Néhány éve komoly szívműtéten esett át: eszébe jut ez, amikor egy újabb születésnapi koncerten van túl?

– Persze. Több műtéten is átestem már életemben – harminc-negyven éve fel vagyok készülve a halálra. Nem fog váratlanul érni. Sajnálom, hogy bizonyos elképzeléseimet nem tudtam korábban megvalósítani, de a jelentősebb terveimet valóra váltottam. Ha befejezném az új Bartók-sorozatot, akkor nyugodt lelkiismerettel tudnék a hátralévő éveimben malmozni. Bár valószínűleg nem bírnám ki munka nélkül. Azt hiszem, egész életemben dolgozni fogok, amíg bírom.”

Fotó: Gordon Eszter

Ez az interjúrészlet egy közel egy évvel ezelőtti beszélgetésből való, amely azután készült Kocsis Zoltánnal, hogy a zongoraművész-karmester megtartotta hagyományos, jótékonysági koncertjét a születésnapján, május 30-án. A koncertről egyébként maga Kocsis így beszélt az idézett interjúban: „Az én megmozdulásaim, mint ez a jótékonysági koncert, csak nyíllövések a világpusztító tendenciák nehéztüzérségéhez képest.”

A tavaly novemberben elhunyt és a magyar zenei életből azóta is fájdalmasan hiányzó Kocsis Zoltán az elmúlt 26 évben minden május 30-án jótékonysági koncertet adott, melynek bevételét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára ajánlotta fel. „Kocsis Zoltán barát volt, akire mindig számíthattunk. Tele vagyunk emlékekkel, sokkal szorosabb kapcsolatunk volt vele, mint ahogy a nyilvánosság gondolja” – mondta nem sokkal a zongoraművész halála után a Heti Válasznak Edvi Péter, a szolgálat alapító elnöke. Kocsis, ha kérték, szívesen ment a gyerekekkel például az Operába, végignézte velük A diótörőt, aztán beszélgettek az előadásról. De volt, hogy a gyermekmentő által szervezett fotókiállításon zongorázott, a ’80-as években pedig két jótékonysági koncertet is adott a Német Sclerosis Multiplex Társaság javára.

Edvi Péter már tavaly novemberben megígérte, hogy az idei május 30-i koncertet megtartják a művész emlékére, és egyben reményét fejezte ki, hogy akkor bejelentheti a folytatást is. „Tartozunk ezzel Kocsis Zoltán emlékének és a közönségnek is. Ez a hangverseny soha többé nem lesz olyan, mint amilyen vele volt, de remélem, továbbra is a fővárosi koncertélet fontos része marad” – mondta Edvi.

Május 30-án, a nevezetes születésnapon ismét lesz tehát jótékonysági koncert, ezúttal Hommage à Kocsis címmel, a Müpában, este nyolctól. A gyermekmentő az emlékest bevételét – az eddigiekhez hasonlóan –egészségügyi programjára fordítja. A hangversenyen közreműködik Bálint János (fuvola), Kelemen Barnabás (hegedű), Kocsis Krisztián (zongora), Mocsári Károly (zongora), Perényi Benjámin (zongora), Perényi Miklós (gordonka), Vígh Andrea (hárfa) és a Budapesti Vonósok. A részletes program itt olvasható.

Egy koncertjegy 25000 forintba kerül, diákoknak, nyugdíjasoknak a legfelső emeletre 1000 forint (korlátozott számban). Jegyvásárlással kapcsolatos további információ a 475-7000-es telefonszámon Gabos Erikától vagy a gabos@gyermekmento.hu e-mail címen kapható, vagy személyesen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat irodájában: 1066 Budapest, Teréz krt. 24. I/1.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.