valasz.hu/kultura/hollywood-felkapta-horthy-miklost-76943/?fbclid=IwAR3_zztK1tLDVjsJlI_kfpFyMcBL3d_M6vEvaVRFoV9JWvTZi7o3veLstSY

http://valasz.hu/kultura/hollywood-felkapta-horthy-miklost-76943/?fbclid=IwAR3_zztK1tLDVjsJlI_kfpFyMcBL3d_M6vEvaVRFoV9JWvTZi7o3veLstSY

Nyitott főapátság

/ 2017.06.21., szerda 17:28 /

Amint kitör a nyári szünet és kiürül a Pannonhalmi Bencés Gimnázium kollégiuma, ahelyett, hogy fellélegeznének, a szerzetesek kinyitják a kapukat a nagyközönség előtt – tudtuk meg Dejcsics Konrád programigazgatótól.

– Egymást érik az események Pannonhalmán a nyáron. Hiányzik a diákok nyüzsgése?

– Ránk van bízva, hogy ezt a gazdag hagyományokkal bíró kolostort bemutassuk az embereknek. Próbáljuk minél hosszabb időre meghívni a hozzánk érkezőket, hogy ne csak az épületeket lássák, hanem betekintést nyerjenek ezeréves hagyományainkba is. A meghívás és a párbeszéd eszköze lehet a kultúra. Bár a szerzetesek világa zárt, a szerzetesközösség nem önmagáért létezik. Az Arcus Temporum fesztivál keretében – augusztus 25-től – közösségi életünk legmélyéig, az imádságig engedünk bepillantást egy orgonadarab és egy kórusmű erejéig.

– A reformáció ötszázadik évfordulójáról is megemlékezik idén a főapátság. Hogyan?

– A teológiai találkozókon és a közös imádságokon túl a művészet révén is reflektálunk az évfordulóra. A nyáresti orgonahangversenyeken három kedden Bachot játszunk a bazilikában, hiszen ahogy a reformáció újat hozott a teológiában, úgy ő is a zenében. Keresztény központok művészeit kértük fel: Pálúr János a fasori református templomból, Kovács Péter az esztergomi bazilikából érkezik, Kiss Zsolt pedig a pannonhalmi bazilika karnagya.

– A könnyebb műfajokat is beengedik. Miért?

– A Viator Jazz-vacsorákon és a Pannonhalmi Jazz-major rendezvényein is megjelenik a főapátság kulináris kínálata, hiszen van pincészetünk és éttermünk is. Manapság nagy a nyitottság a természetben rejlő gyógyerőre és a mögötte húzódó spiritualitásra, ezért a levendula virágzásának idejére, június 30. és július 9. között turistaprogrammá emeljük a szüretet, végig lehet követni a levendula-illóolaj készítésének folyamatát, emellett a Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalomhoz tartozó kulináris műhelyek sok-sok finomságot készítenek. A gyógynövénykertben koncertek is lesznek: július 8-án Szabó Balázs és bandája, augusztus 19-én Szalóki Ági és Szokolay Dongó Balázs lép fel. A kolostori ízek vásárán pedig az ország szerzetesközösségei vonultatják fel termékeiket ugyanezen a napon.

– Augusztus 20-án Szent István személyében nemcsak az államalapítót ünneplik, hanem monostoruk alapítóját is, akinek koponyacsont-ereklyéjét itt őrzik.

– Intelmeit minden bizonnyal egy bencés szerzetes írta, ezért ezt a művet szólaltatjuk meg különböző hangszerelésekben évről évre. Idén Lantos Zoltán lesz az az improvizatív művész, aki előadja húros hangszereken, kétfejű hegedűn, indiai stílusban. A szöveget Szamosi Zsófia színművész mondja – izgalmasnak ígérkezik, hogy egy áldott állapotban lévő színésznő tolmácsolja Szent István fiának írott Intelmeit.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.