valasz.hu/kultura/nemcsak-fortepan-van-tiz-honlap-a-magyar-kulturkincs-felfedezesehez-125283

http://valasz.hu/kultura/nemcsak-fortepan-van-tiz-honlap-a-magyar-kulturkincs-felfedezesehez-125283

Odüsszeia-maraton a Szépművészetiben

/ 2010.06.15., kedd 09:39 /

Maratoni felolvasáson, közel negyven színész előadásában hallhatja a Múzeumok Éjszakáján a Szépművészeti Múzeum közönsége a talán legismertebb ókori eposzt, az Odüsszeiát.

A Homérosznak tulajdonított mű 12110 hexameterét neves színészek, tudósok, írók tizenegy óra alatt, szünet nélkül olvassák fel június 19-én a múzeum Antik Gyűjteményében.

Az eposzt, amely Ithaka királyának, Odüsszeusznak a trójai háborút követő tíz év eltelte utáni kalandos hazatérését, viszontagságos és boldogságos kalandjait meséli el, a tervek szerint délután négytől hallhatja a közönség, és a legkitartóbbak kora hajnalig „bolyonghatnak" a leleményes hőssel.

Az előadók között lesz: Alföldi Róbert, Balázs Zoltán, Bálint András, Bezerédi Zoltán, Béres Ilona, Bíró Kriszta, Blaskó Péter, Bodrogi Gyula, Csányi Sándor, Dankó István, Dömötör András, Enyedi Éva, Fekete Ernő, Fodor Tamás, Gyabronka József, Hámori Gabi, Hegedüs D. Géza, Hevér Gábor, Jordán Adél, Jordán Tamás, Kulka János, Lázár Kati, Máté  Gábor, Molnár Piroska, Orosz Ákos, Pálmai Anna, Pogány Judit, Schell Judit, Szamosi Zsófia, Szandtner Anna, Szervét Tibor, Takács Kati, Tenki Réka, Tompa Ádám, Tóth Ildi, Udvaros Dorottya és Vajdai Vilmos.

Az Odüsszeia-maratonban részt vesz a mai magyar klasszika-filológia kiemelkedő alakja, Ritoók Zsigmond akadémikus, de szerepet vállal a Homérosz-olvasásban Konrád György, Nádasdy Ádám és Spiró György is. A felolvasás előtt, fél négytől Karsai György bevezetőjét hallgathatják meg az érdeklődők.

A maratoni vállalkozás a Pécsi Tudományegyetem Klasszika-filológia Tanszéke, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének közös produkciója.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.