Nem lehet nevetni a Miniszterelnökön

/ 2013.11.26., kedd 14:21 /

„A kormány egy béna kacsa" - juthatna eszünkbe Fárby Sándor elhíresült stand-upjának egyik mondata az Átrium Film-Színház Igenis, Miniszterelnök úr! című legújabb bemutatója után. Hozzátéve, hogy 2008-as poénhoz képest most már Orbán Viktor, nem mint az ellenzék vezére, hanem mint miniszterelnök mindennek az oka.

Antony Jay és Jonathan Lynn - a nyolcvanas években készült, klasszikus angol humorra épülő tévésorozata alapján írt - 2010-ben bemutatott - politikai komédiájának magyarosított verziójában a humor sajnos csak nyomokban mutatkozik, mint gyümölcsjoghurtban az aszalvány, így aztán a darab leginkább csak egy idétlen „fúj, fúj kormány" pamflet.

A történet szerint gazdasági és kormányzati válsággal birkózik a brit miniszterelnök és egyedül Kumranisztán külügyminisztere segíthetne rajta, ám az általa javasolt, erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető és hatalmas botránnyal fenyegető megoldás aligha fogadható el. Az csupán sovány vigasz, hogy a mű nem is Magyarországon, hanem Angliában játszódik, mivel az előadás sajnos nem a szigetországi stílusra helyezi a hangsúlyt, hanem humorosnak látszani akaró, erőltetett kormánykritikára, amiért valljuk be, ha nem jól eltalált, nem szívesen jár a néző színházba.

Kár az előadásért, mivel a politikusok hajlékony gerincéről és minden hájjal megkentségről, vagy a tanácsadók rafináltságáról vagy a személyi titkár jólelkű balekságáról némi jó ízléssel élvezetes kabaré gyúrható össze és abba nem is kell feltétlenül beleszőni a független színházak helyzetéről, a szóvivő kekszosztogatásátról, vagy éppen a kultúrára jutó egyre kevesebb pénzről szóló mondatokat. Hiszen az angolok értik a humort, és az alapmű erős, mai közhangulathoz igazítása nélkül is tudnak nevettetni. Faragó Zsuzsa és Ugrai István szövege azonban elemelkedik az általánosságoktól és ez válik a darab kárára.

A színészi játék azonban sokat javít a történeten, sőt mondhatni ez menti meg az előadást. Hevér Gábor kiválóan hozza a bugyuta, műveletlen, de azért néha a józan paraszti eszét használó miniszterelnököt. Mellette két „hűséges" beosztottja közül Alföldi Róbert néha már talán túl élvezetesen játszik rá, a velejéig romlott háttérember minden mozdulatára, míg Ficza István balekságával együtt is szerethető, zöldfülű karaktere politikától mentesen is őszinte mosolyt csal a nézők arcára. Claire szerepében Parti Nóra sajnos még sugárzó nőiességével és metsző humorú mondataival sem tudta elhitetni, hogy rafinált és éleslátó politikai tanácsadó, míg Némedi Árpád kumranisztáni nagykövetként a diplomácia szertartásos távolságtartásával oldja meg a karakterét.

Az Igenis, Miniszterelnök úr! című előadást egyedül az ízléses jelmezek, az egyszerű díszlet és a színészek semmiképp sem olcsó játéka menti meg a Sas-kabaré szintjétől. Ez azonban sovány vigasz annak, aki azért vesz jegyet az előadásra, hogy jóízűen nevessen.

Igenis, Miniszterelnök úr! - Átrium Film-Színház
Rendező: Znamenák István

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.