Ön szereti a kényelmet?

/ 2018.04.11., szerda 18:34 /

„Vaó, a hölgy szereti a kényelmet, utazni készül, titkára nincs, útlevél-, vízum-, menetjegy-, valuta- és szállásügyeinek intézését az IBUSZ-ra bízta.”

A szocialista reklámfilm főszereplője színes magazint lapozgatva üldögél egy ’70-es évekbeli enteriőrben, hogy mesterkélt mosollyal ajánlja a nézők figyelmébe az iroda szolgáltatásait. A közelmúlt hétköznapjaival foglalkozó kiállításokat a retró iránti nosztalgia élteti, hiszen sokan fiatalságuk legszebb emlékei között tartják számon a társasutazásokat – és még többen vannak, akik el sem tudják képzelni, hogyan utaztak szüleik, nagyszüleik bookingos szállásfoglalás, tripadvisor-tanácsok és fapados repülőjegyek nélkül.

Utóbbiaknak meglepő szembesülni az egykori korlátozások sokaságával: hány évente lehetett a vasfüggönyön túlra menni, mit jelentett a valutakeret, miben különbözött a piros és a kék útlevél. Az IBUSZ azonban – bár a gulyáskommunizmus vállalataként tartjuk számon – jóval régebbi: elődje 1902-ben alakult. A ma is létező cég – régi plakátokon, fényképeken, ajándéktárgyakon és személyes emlékeken keresztül felidézett – története pontosan leképezi a magyar társadalom változó viszonyát a külvilághoz.

IBUSZ – mert úton lenni jó!
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, szeptember 2-ig
****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.