Ördögünk van - nem is egy

/ 2003.04.25., péntek 08:12 /

Első hallásra hajlamosak lennénk a zenekar nevéhez hebehurgya punk-, esetleg igazságosztó brutálmetál együttest társítani. Az Amorf Ördögök új, Molylepke minibár című lemezén egész mást találunk. Népzene, diszkó, tangó, funk, sanzon, dzsessz és még sok más stílus olvad össze nem éppen didaktikus nyelvi leleményekkel, a mai magyar könnyűzene egyik legizgalmasabb vonulatát eredményezve. Az együttesről a zenék szerzőjét, Tövisházi Ambrust kérdeztük.

Az Amorf Ördögök tíz évvel ezelőtt gimnáziumi zenekarnak indult - mondja Tövisházi Ambrus. - Tagja volt minden fiú az osztályból. A hangköltészet mezsgyéjén mozogtunk akkoriban. Egyáltalán nem használtunk hagyományos hangszereket, annál inkább tányérokat, szekrényajtót. Egy tag pedig szétszedett walkmanen szkreccselt. Tehát inkább volt performance, nagy önmegvalósítás, mint tipikus gimis banda.

Hogy lett ajtócsapkodásból nyolctagú, dalokat játszó zenekar?

Lassú érés következtében, merthogy mindnyájan nagyon lassúak vagyunk. A tagok lemorzsolódtak a gimi után, így az a fajta zúzás megszűnt. Ketten maradtunk Tariska Szabolccsal. Neki voltak versei, én meg írtam hozzájuk zenét. Eleinte a szövegek alatt egy szál gitár szólt, no meg valamilyen pruntyogás. Teljesen hagyományos zenét sosem csináltunk, a küttyögésfaktor megmaradt.

Kilencvenkilencben jelent meg az első hivatalos maxi, kétezerben az első lemez.

Az együttes külföldre szeretne kijutni

A munkánkat folyamatosan dokumentáltuk azelőtt is. Négy demót pottyantottunk el, ezek rövidesen letölthetők lesznek a honlapunkról, a www.amorfordogok.hu-ról. Szép lassan ez az egész átalakult popzenévé. Szerintem legalábbis az lett, még ha a dalok nem is tagolhatók mindig versszakokra és refrénre. Véletlenek sorozatán át, isteni szerencsével remek zenészek csatlakoztak hozzánk, Péterfy Bori személyében pedig a nekünk való énekesnő. Ráadásul barátok lettünk, így a közönség nem mufurc, fizetett zenészeket lát, hanem igazi együttest. A fölállás majdnem hagyományos, Mikó György azért kilóg, ő vagy háromszáz különböző hangszeren játszik, a pánsíptól kezdve a tök-udun át a yuyu lábrázóig.

A lemezeken hallható zene jelentős részét ön "készíti" számítógéppel. Szükség van valamilyen képzettségre a zenekészítés e válfajához?

Hat évig hegedültem, ugyanennyi ideig tanultam zongorázni, sőt zenei óvodába is jártam, úgyhogy az alapok megvannak. A számítógépes zeneszerzés viszont egészen más megközelítést igényel. Az akadémikus dolgokat nyugodtan el lehet felejteni, sőt talán el is kell, ha az ember olyasmit akar létrehozni, ami még nincs a világban.

A zeneszerző "szerzi a zenét". Az Amorf Ördögök esetében nem is titok, hogy amiből a muzsika létrejön, nagyon is létezik már.

Egy része igen. Hangokat, zörejeket gyűjtök lemezekről, melyeket ma már senki sem hallgat. Amit találok, átgyurmázom, hogy a hang egy másik dal részeként új életre keljen. Mivel jó zenéből hangot venni nem ér, általában idétlen, együgyű régiekből veszek hangmintát. Az Üres kupéban című számban például egy hammond-orgonista ötvenes évek végi plintyiplöntyi tánczenéjéből hallható egy részlet. Az ilyesmi először is hangulatfestésre használható fel nagyon jól, másrészt a zenekar eredeti koncepciója, hogy talált tárgyakból zenélünk, hogy nem rendes hangszereink vannak, áttételesen így él tovább.

Mintha az ezredfordulóra egy könnyűzenei iskola nőtte volna ki magát itthon. Yonderboi, Emil.RuleZ!, Nyeső Mari, önök. Formailag más, hangulatát tekintve mégis nagyon hasonló, igényes, kísérletező, kicsit ironikus zenék. Tartják a kapcsolatot, figyelnek egymásra?

Megtisztelő, hogy ebben a társaságban említ minket, Nyeső Marit például nagyon szeretem. Mi azért kicsit mást csinálunk, mint a többiek, de nagyon jó lenne, ha tényleg lenne "Budapesti Iskola". Nehezen tudjuk elviselni azt a főként a nyolcvanas évekből származó zenei klisétömeget - a szövegekről nem is beszélve -, ami jellemző manapság a magyar könnyűzenei tömegtermelőkre. Mi fürdünk az érzésben, hogy lehet találni tánclépést a harmincas évekből, amit mindenki rég elfelejtett, ami alig módosítva ma is hatni kezd. Mondjuk, játszani egy swinges számot - hihetetlen, ahogy táncolnak rá: megőrülnek.

Elég széles spektrumot játszanak be, de mintha az új albumon háttérbe szorult volna a népzene.

Talán a direkt magyar népzenéből kevesebb van, de másodszorra nem is lett volna érdekes ugyanaz. Most távolabbi vidékeket próbáltunk beemelni. Sok afrikai, ázsiai hangszer szólal meg. Ha minden szám stílusa ugyanolyan lenne, azt nagyon unnánk. Mikor először jártunk Bécsben, nagyáruházban - na az volt ilyen érzés! "Azt a..., mennyiféle joghurt!" Ugyanilyen rácsodálkozós, gyermeki örömöt keresek a zenélésben.

Az új lemezen egy dal erejéig nem mindennapi vendégénekes társul a zenekarhoz: maga a Fekete Lovag, Darth Vader, aki veretes magyar nyelven búsong egy lány miatt.

Ennek elég prózai oka van. Szabolccsal felénekeltük a számot, aztán meghallgattuk. Olyan nyálas lett, hogy az már tényleg túlzás, úgyhogy lecsavartuk a hangot. Így a lemezen kiderül, ami a filmből nem: hogy miért is szomorú Darth Vader.

Mik a tervek, milyenek a kilátások?

Külföldre szeretnénk kijutni, úgy látszik, lesz is rá lehetőség. Elsősorban a pénz miatt, mert az itthoni történésekből mind a nyolcan nem tudunk megélni, másrészt jó volna, ha a rádiók játszanának minket. Nehéz elérni, mert a nagyobb adóknál igen szigorú követelményrendszernek kell hogy megfeleljen a zene - mondjuk iksz másodperc után el kell kezdődnie a szövegnek.

Ha már a szövegeket említi. Esetleg meg akarom érteni őket. No nem a "mondanivalót", csak a szavakat. Bizony nem árt felütni a Bakost vagy egy szinonimaszótárt. A pajkos, huncut, entellektüel báj mellett olykor mintha erőltetettek lennének.

Én hangokat gyűjtök, Szabolcs szavakat. Járja az éjszakát, a kocsmákat, és kifejezésekre vadászik. Olykor szótárban is, ami szintén beleillik a talált tárgyak koncepcióba. A végeredmény mégis teljesen az övé: furcsa, romantikus, kicsit ironikus világ. Nem tudni, mi veendő komolyan, és hol kezdődik a vicc. A Virágos kert az élet című szám fölfogható sírva vigadós magyar nótának, ami a jó ebédhez szól, és viccnek is. Hogy erőltetett? Számomra mindig az a zene a legérdekesebb, ami giccshatáron mozog, amiről eldönthetetlen, hogy még éppen nagyon jó, vagy már sok. Ha nem is szándékoltan, de a mi zenénk is ilyen.

(Az Amorf Ördögök április 25-én Salgótarjánban, 26-án Budapesten a Kultiplexben, május 1-jén Piliscsabán, 10-én Hajdúböszörményben, 28-án pedig ismét Budapesten, a Zöld Pardonban játszik.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.