Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

/ 2017.11.23., csütörtök 18:30 /
Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Az építész saját piliscsabai házukat építette fel három év alatt. „A legolcsóbb anyagokból építünk, ahogy régen tették! Ha egyszerű is lesz, nem fogunk miatta szégyenkezni!” – adta ki a jelszót, és az emberpróbáló munka során, amit hol hivatalokkal, hol begyulladt könyökkel való közdelem is nehezített, soha, egyetlen percig sem vesztette szem elől a célt.

Égig érő építőművészet - Őrfi József háza nyerte az idei Média Építészeti Díjat

Nem adta fel, amikor elfogyott a pénz, a lendület, amikor több ezer csavart kellett becsavarozni, amikor embert kellett találni, amikor másfél kilométernyi cseréplécet kellett kettévágni, amikor télre nyár jött, és nyárra tél, amikor már a második apróság is ott totyogott az építkezésen, amely egyben a lakóhelyük is volt. „Égigérő – ahogy Őrfi magát nevezi – lihegett, mint hegytetőn a ló, kinek a szekerét elfelejtették elkötni az istállótól, hát felhúzta azt is” – írja a ház történetéről.

 

 

 

 A Heti Válasz november 23-i számában a többi díjazottról is olvashat. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.