valasz.hu/kultura/mar-most-biztositsa-helyet-a-mitem-re-126643

http://valasz.hu/kultura/mar-most-biztositsa-helyet-a-mitem-re-126643

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

/ 2017.11.23., csütörtök 18:30 /
Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Az építész saját piliscsabai házukat építette fel három év alatt. „A legolcsóbb anyagokból építünk, ahogy régen tették! Ha egyszerű is lesz, nem fogunk miatta szégyenkezni!” – adta ki a jelszót, és az emberpróbáló munka során, amit hol hivatalokkal, hol begyulladt könyökkel való közdelem is nehezített, soha, egyetlen percig sem vesztette szem elől a célt.

Égig érő építőművészet - Őrfi József háza nyerte az idei Média Építészeti Díjat

Nem adta fel, amikor elfogyott a pénz, a lendület, amikor több ezer csavart kellett becsavarozni, amikor embert kellett találni, amikor másfél kilométernyi cseréplécet kellett kettévágni, amikor télre nyár jött, és nyárra tél, amikor már a második apróság is ott totyogott az építkezésen, amely egyben a lakóhelyük is volt. „Égigérő – ahogy Őrfi magát nevezi – lihegett, mint hegytetőn a ló, kinek a szekerét elfelejtették elkötni az istállótól, hát felhúzta azt is” – írja a ház történetéről.

 

 

 

 A Heti Válasz november 23-i számában a többi díjazottról is olvashat. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.