Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

/ 2017.11.23., csütörtök 18:30 /
Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Az építész saját piliscsabai házukat építette fel három év alatt. „A legolcsóbb anyagokból építünk, ahogy régen tették! Ha egyszerű is lesz, nem fogunk miatta szégyenkezni!” – adta ki a jelszót, és az emberpróbáló munka során, amit hol hivatalokkal, hol begyulladt könyökkel való közdelem is nehezített, soha, egyetlen percig sem vesztette szem elől a célt.

Égig érő építőművészet - Őrfi József háza nyerte az idei Média Építészeti Díjat

Nem adta fel, amikor elfogyott a pénz, a lendület, amikor több ezer csavart kellett becsavarozni, amikor embert kellett találni, amikor másfél kilométernyi cseréplécet kellett kettévágni, amikor télre nyár jött, és nyárra tél, amikor már a második apróság is ott totyogott az építkezésen, amely egyben a lakóhelyük is volt. „Égigérő – ahogy Őrfi magát nevezi – lihegett, mint hegytetőn a ló, kinek a szekerét elfelejtették elkötni az istállótól, hát felhúzta azt is” – írja a ház történetéről.

 

 

 

 A Heti Válasz november 23-i számában a többi díjazottról is olvashat. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.