Óriási siker! Miért állnak kígyózó sorok a fővárosban?

/ 2018.04.13., péntek 15:30 /

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Színesek, megfizethetők, jókötésűek – a költészet napján, a Budapest Tavaszi Fesztivál keretében indult útjára a Sztalker Csoport olvasásnépszerűsítő projektje. A Vecsei H. Miklós színművész ötlete alapján megvalósult POKET egy egymásra jobban odafigyelő közösség létrehozására törekszik, s elsődlegesen a közösségi közlekedést választókat és a fiatalokat célozza meg a könyvautomatákból megvásárolható, okostelefon méretű zsebkönyvekkel.  

Az induláskori öt kiskönyvet egy-egy nagykövet karolja fel. Így Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye Rudolf Péter, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című ifjúsági könyve Geszti Péter ajánlásával jelenik meg. Esterházy Péter alkotásaiból barátja, Dés László állított össze egy kötetre valót És mesélni kezdtem címmel. Zacher Gábor Csáth Géza Egy elmebeteg nő naplója, a Margaret Island frontembere, Lábas Viki pedig Krúdy Gyula Ady Endre éjszakái című művének lett a nagykövete. A kezdeményezés olyan nagy sikerrel indult, hogy a POKET csapata az alábbi gyakori kérdésekre válaszolt ma a Facebookon.

Vecsei H. Miklós színművész, a POKET projekt ötletgazdája

Fotó: MTI/Mohai Balázs

„1. Miért üresek az automaták? Két ember dolgozik az automaták folyamatos újratöltésén. Minden automata naponta kétszer kap új könyveket, jelenleg nem tudunk sajnos gyorsabbak lenni.

2. Mivel lehet fizetni? A POKET projekt a kezdetektől a Sztalker Csoport alkotóinak saját pénzéből jött létre, ezért kezdetben régebbi, átalakított italautomatákat használunk. Ezek gyakran nem fogadnak el új típusú bankjegyet, de van, amelyik minden típusú pénzt és bankkártyát is elfogad. A terv szerint egy hónapon belül átállunk a bankkártyás és mobiltelefonos fizetési lehetőségre.

3. Hol vannak és lesznek automaták? Jelenleg a Déli pályaudvar aljában, a Széll Kálmán téri metró megállóban, a Vígszínház jegypénztárában, valamint a Móricz Zsigmond körtéren, a Gomba oldalában üzemelnek az automaták. A Stadionoknál és a Keleti pályaudvarnál dolgozunk egy szerkezet kiépítésén, amellyel lejutnak a gépek. Napokon belül várható a beüzemelés, egyből jelentkezni fogunk. A Madách téri automata végleges helyét pedig egyeztetjük a társasházzal, valamint az Örkény Színházzal.

Az első POKET automata a fővárosi Örkény Színház előtt az átadás napján

Fotó: MTI/Mohai Balázs

4. Vidéki, határontúli automaták? A nyár folyamán igyekszünk megjelenni a forgalmasabb strandokon, a Balaton és a Velencei-tó környékén. Emellett pedig járjuk majd az országot és a fesztiválokat a POKET mozgóautomatájával. Jövő héten kezdjük meg a tárgyalásokat az egyetemi városok képviselőivel, hogy hogyan tudnánk ott is jelen lenni, valamint szívügyünk a határontúli közösségépítés is, ezért első körben POKET csomagokat küldünk az érintett iskolák könyvtárába, majd felmérjük, hogy milyen további együttműködésre lesz lehetőség.

5. Miért csak férfi szerzőink vannak? Úgy alakult a történelem, hogy szinte lehetetlen jogdíjmentes női szerzőt megjelentetni magyar nyelven. De a sorozat válogatói, Vecsei H. Miklós és Grecsó Krisztián megegyeztek, hogy »ha ingük, gatyájuk is rámegy, női szerző lesz a hatodik«. Akit ezzel megsértettünk, attól szeretnénk elnézést kérni. Már folynak egyébként a tárgyalások egy nagyobb magyar kiadóval, hogy esetlegesen tudnak-e átadni nekünk női szerzők jogaiból.”

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.