Óriások toplistás vallomásai

/ 2012.11.28., szerda 18:11 /

Kíváncsi lennék, melyik mű lenne a győztes a külföldi muzsikusmemoárok versenyében. Órákig gondolkoztam, hogy melyik öt visszaemlékezést választanám, ha a legkedvesebbeket kellene megneveznem.

Íme, a listám (lehet vele vitatkozni!): Pjatigorszkij letehetetlenül szellemes könyve, a Csellóval a világ körül, majd Sosztakovics megdöbbentő vallomása, a Testamentum. A zongoristák közül Gerald Moore Túl hangos vagyok? című kötete nálam veri a mezőnyt, és izgalmasan mutatja be a kamarazenélés műhelytitkait. Otto Strasser, a Bécsi Filharmonikusok második-hegedű szólamának vezetője a zenekari munkát rajzolja meg finom humorral: És ezért még fizetnek is?... Végül a csellistaóriás, Rosztropovics feleségének, Galina Visnyevszkaja énekművésznek híres könyve (Életem), amely haza és művész viszonyáról is hitelesen beszél.

Fájhat a fejem, hogy kik szorultak ki az ötből - például Casals. Lehetetlen. Ráadásul megérkezett a Typotex kiadótól a műfaj újabb bestsellere (Gáti István operaénekes fordításában), amely szintén toplistás helyet követel magának. A Befejezetlen utazás - életem emlékei a XX. század nagy hegedűsének, Yehudi Menuhinnak a memoárja. Páratlanul érdekes könyv, egy csodagyerekből lett megszállott zsenié, aki rendíthetetlenül hitt a zene erejében, hogy segítségével békét lehet teremteni a világban. Olvashatunk benne a magánéletéről, Bartókkal és Kodállyal való találkozásáról, Ojsztrahhal való barátságáról, utazási kalandjairól, politikáról, Izraelről, hegedűkről, művészi hitvallásáról. "Amikor visszanézek életem hatvan évére, leginkább az lep meg, hogy mennyire komplikáció nélküli volt. [...] Csaknem minden, ami velem történt, egy matematikai bizonyítás egyértelműségével vezethető le" - vallja Menuhin. Kétség sem fér hozzá: ha toplistát állítanak fel, számolni kell a könyvével.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.