Összekötni az eget a földdel – újra Héttorony Fesztivál!

/ 2017.11.03., péntek 15:45 /

Csíkszeredától Bécsig 11 helyszínen szólal majd meg a zene Makovecz Imre termeiben a november 9-től 20-ig tartó Héttorony Fesztiválon. A gálakoncertet Dresch Mihály adja.

Budapest, Csíkszereda, Kolozsvár, Szigetvár, Bécs, Makó, Zalaegerszeg, Paks és Siófok ad otthont idén a Héttorony Fesztiválnak, amelynek a lényege az, hogy a Makovecz Imre által megálmodott terekben, épületekben szólaljon meg a muzsika, s így a zeneművészet és az építészet egymást erősítve gyakorol hatást a közönségre. A név a Héttorony legendára utal, amelynek szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. A fesztivál szervezőinek a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint Makovecz Imre épületei és szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között.

1992-ben épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a sevillai expón. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirálta a szervezőket, hogy megrendezzék az első Héttorony Fesztivált, amely idén ünnepli a 15. születésnapját. November 9-én kezdődik és Makovecz Imre születésnapján, november 20-án ér véget. A programsorozat a Mester szellemi hagyatékát hivatott megismertetni a nagyközönséggel. A rangos népzenei és világzenei produkciók mellett helyet adnak olyan kortárs képzőművészeti, táncos, filmes és építészeti műhelyeknek, alkotásoknak is, melyek a Kárpát-medence népi műveltségét tekintik művészetük alapjának. A vándorfesztivál nyit a szomszédos országok magyarsága felé, és több határon túli állomást is felkeres. Makovecz lenyűgöző tereiben különleges élményt nyújtanak a színvonalas koncertek – összekötik az eget a földdel, és ráirányítják a figyelmet a zene és építészet szerves kapcsolatára.

A programokon fellép többek között Berecz András és Berecz István, a Szent Efrém Férfikar, a Balázs Elemér Group, a Magyar Állami Népi Együttes, a Lajkó Félix Trió, a 20 éves Fonó Zenekar, valamint Kis Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás. A november 20-i gálakoncertet a Pesti Vigadóban Dresch Mihály adja, amikor is két meghatározó quartetje egyszerre áll majd a színpadra. November 13-án, Bécsben, a Hundertwasser Museumban pedig A magyar organikus mozgalom Kós Károlytól Makovecz Imréig címmel Anthony Gall tart előadást.

További információk itt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.