Össznemzeti, összművészeti: Kikötött a Rivers of Europe hajója

/ 2014.08.27., szerda 11:25 / Hírforrás: Válasz.hu

Augusztus 27-én különleges hajó kötött ki Magyarországon. A Fekete-erdőből induló jármű a „Rivers of Europe”-é (RIVE), mely kultúrákon átívelő összművészeti kezdeményezés.

A RIVE fő célja, hogy kulturális párbeszédet kezdeményezzen Európa legkülönfélébb településeinek lakói között, hogy megoszthassák és kicserélhessék tapasztalataikat, tanulhassanak egymás múltjából és közösen építhessek egy új európai jövőt. 

Európa kulturális sokszínűségét kihasználva az össznemzetit az összművészetivel párosítja: különböző művészeti ágakat és azok képviseletére különböző nemzetiségű művészeket von be projektjébe, akik 2014. augusztus végétől szeptember közepéig a folyók összekötő funkcióját kihasználva végighajóznak a Duna teljes hosszán.

A munkafolyamat célja, hogy megszólaltassa a helyi közösségeket, feltárja azok kultúráját, a folyók felvetette kérdésekre válaszokat találjon bennük, melyet az erre a célra épített hajón egy előadás keretében, mintegy közös produktumként tár a közönsége elé.

A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig tartó utazás során a hajó 35 nap alatt 1884 km-t tesz meg, fedélzetén 25 művésszel, akik 8 különböző országból érkeznek és 9 különböző ország 33 városában több mint 40 előadást tartanak.

A hajó augusztus 27-én érkezett Magyarországra, ahol Budapestet megelőzően kiköt Győrben, Komáromban, Esztergomban és Visegrádon. Budapesten szeptember 2-án és 3-án tartózkodik még.

A programok:

DESIGN FOGLALKOZÁS

Vezető: Tóth Bálint (H)

Ezen program keretében közönségünk egy design workshopon vesz részt, ahol az alapvető művészi és „asztalos” készségeiket teheti próbára. 5 perc alatt mindenki összeállíthat egy praktikus tárgyat, amit aztán ülőalkalmatosságként használhat az előadások alatt, vagy akár a mindennapokban.

Mottó: „Tervezd meg saját, személyre szabott székedet”

TÁNC FOGLALKOZÁS

Vezető: Rebekka Esther (D), Elena Martino (IT)

Mozgás-koordinációs táncfoglalkozás, amely azok számára lehet érdekes, akik szeretnének elmélyülni saját testük megismerésében egy alapfokú kortárstánc sorozat segítségével. Ezen foglakozáshoz egy rögtönzött flashmob is kapcsolódik (a beatbox-szal együtt), mely szerves részeként használja föl a városi környezet nyújtotta előnyöket.

BEATBOX FOGLALKOZÁS

Vezető: Patryk TikTak (PL)

Improvizációs foglakozás, mely szorosan a városias környezethez kapcsolódik. A beatbox úttörő művésze, TikTak a környezetre reagálva vonja be a nézőközönséget a száj-zenélésbe. A workshop alatt megtanulhatják az alap beatbox hangokat és légzési technikákat.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.