Össznemzeti, összművészeti: Kikötött a Rivers of Europe hajója

/ 2014.08.27., szerda 11:25 / Hírforrás: Válasz.hu

Augusztus 27-én különleges hajó kötött ki Magyarországon. A Fekete-erdőből induló jármű a „Rivers of Europe”-é (RIVE), mely kultúrákon átívelő összművészeti kezdeményezés.

A RIVE fő célja, hogy kulturális párbeszédet kezdeményezzen Európa legkülönfélébb településeinek lakói között, hogy megoszthassák és kicserélhessék tapasztalataikat, tanulhassanak egymás múltjából és közösen építhessek egy új európai jövőt. 

Európa kulturális sokszínűségét kihasználva az össznemzetit az összművészetivel párosítja: különböző művészeti ágakat és azok képviseletére különböző nemzetiségű művészeket von be projektjébe, akik 2014. augusztus végétől szeptember közepéig a folyók összekötő funkcióját kihasználva végighajóznak a Duna teljes hosszán.

A munkafolyamat célja, hogy megszólaltassa a helyi közösségeket, feltárja azok kultúráját, a folyók felvetette kérdésekre válaszokat találjon bennük, melyet az erre a célra épített hajón egy előadás keretében, mintegy közös produktumként tár a közönsége elé.

A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig tartó utazás során a hajó 35 nap alatt 1884 km-t tesz meg, fedélzetén 25 művésszel, akik 8 különböző országból érkeznek és 9 különböző ország 33 városában több mint 40 előadást tartanak.

A hajó augusztus 27-én érkezett Magyarországra, ahol Budapestet megelőzően kiköt Győrben, Komáromban, Esztergomban és Visegrádon. Budapesten szeptember 2-án és 3-án tartózkodik még.

A programok:

DESIGN FOGLALKOZÁS

Vezető: Tóth Bálint (H)

Ezen program keretében közönségünk egy design workshopon vesz részt, ahol az alapvető művészi és „asztalos” készségeiket teheti próbára. 5 perc alatt mindenki összeállíthat egy praktikus tárgyat, amit aztán ülőalkalmatosságként használhat az előadások alatt, vagy akár a mindennapokban.

Mottó: „Tervezd meg saját, személyre szabott székedet”

TÁNC FOGLALKOZÁS

Vezető: Rebekka Esther (D), Elena Martino (IT)

Mozgás-koordinációs táncfoglalkozás, amely azok számára lehet érdekes, akik szeretnének elmélyülni saját testük megismerésében egy alapfokú kortárstánc sorozat segítségével. Ezen foglakozáshoz egy rögtönzött flashmob is kapcsolódik (a beatbox-szal együtt), mely szerves részeként használja föl a városi környezet nyújtotta előnyöket.

BEATBOX FOGLALKOZÁS

Vezető: Patryk TikTak (PL)

Improvizációs foglakozás, mely szorosan a városias környezethez kapcsolódik. A beatbox úttörő művésze, TikTak a környezetre reagálva vonja be a nézőközönséget a száj-zenélésbe. A workshop alatt megtanulhatják az alap beatbox hangokat és légzési technikákat.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.