Össznemzeti, összművészeti: Kikötött a Rivers of Europe hajója

/ 2014.08.27., szerda 11:25 / Hírforrás: Válasz.hu

Augusztus 27-én különleges hajó kötött ki Magyarországon. A Fekete-erdőből induló jármű a „Rivers of Europe”-é (RIVE), mely kultúrákon átívelő összművészeti kezdeményezés.

A RIVE fő célja, hogy kulturális párbeszédet kezdeményezzen Európa legkülönfélébb településeinek lakói között, hogy megoszthassák és kicserélhessék tapasztalataikat, tanulhassanak egymás múltjából és közösen építhessek egy új európai jövőt. 

Európa kulturális sokszínűségét kihasználva az össznemzetit az összművészetivel párosítja: különböző művészeti ágakat és azok képviseletére különböző nemzetiségű művészeket von be projektjébe, akik 2014. augusztus végétől szeptember közepéig a folyók összekötő funkcióját kihasználva végighajóznak a Duna teljes hosszán.

A munkafolyamat célja, hogy megszólaltassa a helyi közösségeket, feltárja azok kultúráját, a folyók felvetette kérdésekre válaszokat találjon bennük, melyet az erre a célra épített hajón egy előadás keretében, mintegy közös produktumként tár a közönsége elé.

A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig tartó utazás során a hajó 35 nap alatt 1884 km-t tesz meg, fedélzetén 25 művésszel, akik 8 különböző országból érkeznek és 9 különböző ország 33 városában több mint 40 előadást tartanak.

A hajó augusztus 27-én érkezett Magyarországra, ahol Budapestet megelőzően kiköt Győrben, Komáromban, Esztergomban és Visegrádon. Budapesten szeptember 2-án és 3-án tartózkodik még.

A programok:

DESIGN FOGLALKOZÁS

Vezető: Tóth Bálint (H)

Ezen program keretében közönségünk egy design workshopon vesz részt, ahol az alapvető művészi és „asztalos” készségeiket teheti próbára. 5 perc alatt mindenki összeállíthat egy praktikus tárgyat, amit aztán ülőalkalmatosságként használhat az előadások alatt, vagy akár a mindennapokban.

Mottó: „Tervezd meg saját, személyre szabott székedet”

TÁNC FOGLALKOZÁS

Vezető: Rebekka Esther (D), Elena Martino (IT)

Mozgás-koordinációs táncfoglalkozás, amely azok számára lehet érdekes, akik szeretnének elmélyülni saját testük megismerésében egy alapfokú kortárstánc sorozat segítségével. Ezen foglakozáshoz egy rögtönzött flashmob is kapcsolódik (a beatbox-szal együtt), mely szerves részeként használja föl a városi környezet nyújtotta előnyöket.

BEATBOX FOGLALKOZÁS

Vezető: Patryk TikTak (PL)

Improvizációs foglakozás, mely szorosan a városias környezethez kapcsolódik. A beatbox úttörő művésze, TikTak a környezetre reagálva vonja be a nézőközönséget a száj-zenélésbe. A workshop alatt megtanulhatják az alap beatbox hangokat és légzési technikákat.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!