Öt fiatal zenekar, amitől leesik az álla – népzene még sosem volt ennyire menő

/ 2017.12.08., péntek 13:20 /
Öt fiatal zenekar, amitől leesik az álla – népzene még sosem volt ennyire menő

Ősi dallamok DJ-pultból; reggae-alapok moldvai dialektusban; szászcsávási mahala és a punk-rock találkozása – a Válasz.hu FOLK című videosorozata hagyománytisztelő, de a hagyományos kereteket át is lépő fiatal zenészeket mutat be.

Tavaly áprilisban kezdtük a magyar „nufolk” színtér feltérképezését; eddig tíz formációt mutattunk be, melyek fúziós muzsikájukban magyar vagy balkáni népzenei elemekből építkezve valami egészen újat hoznak létre. A világzene kategóriát többnyire visszautasítják, előképként pedig néha Ferenczi Györgyöt, néha a Kerekes Bandet, néha Lajkó Félixet említik. Ma már Budapesten több ezer fős közönsége van ennek a kísérletezős-fúziós könnyűzenének. FOLK című videosorozatunk új évadának epizódjait az utóbbi két hétben mutattuk be a Válasz.hu-n, most pedig közösen publikáljuk az öt részt.

1. rész: Aurevoir

Zene egy gambára és hét megszállott fiatalra – az Agócs Gergely népzenész fia, Agócs Márton vezette Aurevoir a magyar nufolk egyik legígéretesebb együttese. Angolszász beat-folk és Kárpát-medencei népzene találkozása, Szabó Zsolt térdhegedűjének köszönhetően reneszánsz ízzel vegyítve. Friss, diafilmes hangulatú klipnótájuk szövegét Lackfi János írta. Forgatásunk kedvéért spontán utcazenét rittyentettek a Vörösmarty térre.

2. rész: Ethnofil

Ősi dallamokat csal elő hegedűből és DJ-pultból az Egerből indult Ethnofil zenekar. Fúziós zenéjük folkelemeket egyesít elektronikával, tört ütemekkel meg még egy csomó mindennel, amit ők csak úgy jellemeznek: „beteg” dolgok. Merész megközelítésük dacára tisztelettel beszélnek az eredeti népzenéről, és játszottak már több vidéki lagzin is, ahol a násznép „hétnyolcadra vonatozott”, az örömapa pedig „beszállt hegedülni a prímás helyére”.

3. rész: Babra

Sorozatunk talán leginkább „autentikus-közeli” formációja: a zömmel délszláv tamburazenét feldolgozó Babra tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről kerültek ki, és évek óta járják az országot „nevettető-zokogtató, dús, napfényes és légies” muzsikájukkal. Színpadképük egyedi, mondhatni tökéletes: a nem éppen „csajhangszerként” ismert nagybőgőt lány szólaltatja meg (Varga Veronika), az akusztikus formáció kitűnően szól kis klubban és olyan monstre alkalmakon is, mint a Budapest Ritmo.

4. rész: A Köztársaság Bandája

A Köztársaság Bandája folkmotívumokat rapbetétekkel, dob-basszus alapokkal támogat; a fiatal zenészek produkcióján a hagyományőrzők gyakran fennakadnak, pedig szerintük ők csak „zenei anyanyelvünket” beszélik tovább. Hegedű, dob, cimbalom, didzseridu, tamburabrácsa és basszusgitár is megszólal náluk – az eklektika garantált. A Városligetben, gerillajelleggel zenéltek stábunknak, a kutyát sétáltató zuglóiak határozott örömére.

5. rész: Bohemian Betyars

Külföldi rajongótábor, a speed-folk freak-punk dalokra Miskolctól a spanyolországi Valencián át a dél-koreai Puszanig egységesen megőrülő közönség, igazi XXI. századi sírva vigadás – FOLK című sorozatunk talán legmerészebb bandája volt a Bohemian Betyars. Krédójuk szerint fel akarják szabadítani azokat az energiákat, amelyek a folk és a punk találkozásánál kisülnek. A tempónak persze ára van: a frontember és „prímás”, Palágyi Máté „Kakas” azt mondja, általában két évig bírja nála egy hegedű.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.