valasz.hu/kultura/felreertettek-stephen-hawking-nagy-bejelenteset-ez-tortent-valojaban-114759

http://valasz.hu/kultura/felreertettek-stephen-hawking-nagy-bejelenteset-ez-tortent-valojaban-114759

Pálinkás József: Remélem, hazahívtam egy-két „új Szent-Györgyit”

/ 2014.03.03., hétfő 21:10 /
Pálinkás József: Remélem, hazahívtam egy-két „új Szent-Györgyit”

A Lendület programra és az akadémiai kutatóhálózat újjászervezésére a legbüszkébb Pálinkás József. A Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztjáról május 6-án leköszönő elnök a minap az MTA minősített borversenyének eredményhirdetésén „rejtélyesen” nyilatkozott a Heti Válasz Online-nak a jövőjével kapcsolatos kérdésére.

Tornai Tamás, a fehérborok felső kategóriájában győztes 2011-es Apátsági Furmintnak járó elismeréssel kitüntetett somlói Tornai Pincészet tulajdonosa, (b), Németh Tamás, az MTA főtitkára (k) és Pálinkás József, az MTA elnöke (j) az idei borverseny eredményhirdetésén (fotó: MTI)

Árulja el, azért a borok zsűrizése inkább szórakozás volt, mint munka?

Persze, ez egy nagyon kellemes elfoglaltság, pláne nekem, aki már csak a tíz legjobbnak tartott bort kóstoltam, az előszelekcióban nem vettem részt. Persze 147 bort végigkóstolni nem annyira kis feladat.

De azért megfelelnek az ízlésének is az MTA 2014-es borai?

Nem vagyok szakértő, az én szavazatom a végső szavazáson nem is számított, de magamnak azért pontoztam, hogy melyik ízlik a legjobban. Nagy örömmel állapítottam meg, hogy az első három helyezett bort eltaláltam. Nem ugyanabban a sorrendben, ahogy végül a borversenyen kihirdettük, de a dobogósok közül bevallom, bármelyikből szívesen elfogyasztok egy pohárral a vacsorához.

Az Akadémia vendégei közül ki kaphat a középkategóriás borokból, és kik érdemlik ki, hogy a felső kategóriából fogyasszanak?

A két kategória tulajdonképpen árbeli különbséget takar, a felső kategóriás borok drágábbak. Tehát bármelyik vendég kaphat bármelyik borból.

Közeledik kétszer hároméves mandátuma végéhez. Mit gondol, miről fog az utókor emlékezni önre?

Szerintem arra emlékezni fognak, hogy a Lendület programmal jelentősen átalakítottam az Akadémia életét. Eddig 80 kutató tért haza külföldről a program segítségével, és válhatott fiatalon, 30 és 45 éves kora között vezetővé, és remélem, idén még 15-16 fiatalt hozhatunk ilyen helyzetbe. Ha csak akár egy tucat lesz közülük, aki dicsőséget szerez Magyarországnak, létrehoz valami olyan alkotást, amely a nagyokhoz mérhető, és ha én ezt megérem, arra nagyon büszke leszek. Annak idején Szent-Györgyi Albertet is úgy hívták haza Magyarországra; reménykedem, hogy a maiak között is akad egy-két „új Szent-Györgyi".

Fotó: MTA

Ahogyan azt a Heti Válasz bemutatta, utódjelöltjei a Lendült programhoz nem nyúlnának hozzá, a kutatóhálózat fiatalításának ötlete viszont nem aratott osztatlan sikert; Maróth Miklós jobban bevonná a munkába a 70 év feletti kutatókat.

Én is igényt tartok a 70 év feletti kutatók munkájára, ezért is hoztam létre a professor emeritus címet. Ha dolgozni akarnak, kapnak a munkájukhoz infrastruktúrát és szerény, 100 ezer forintos tiszteletdíjat is. Egyetlen dolgot nem kapnak: fizetést és nyugdíjat egyszerre. Véleményem szerint az életkornál nehezebb jobb szabályt megállapítani a nyugdíjba vonuláshoz. Az egyetemeken is így van ez, ott 65 év felett nem lehet vezető pozíciót betölteni. Nagyon fontosnak tartom, hogy a fiataloknak időben adjunk lehetőséget arra, hogy vezető pozíciót töltsenek be, ebben nem kívánok vitázni senkivel. Nem számítok egyébként arra, hogy ebben a kérdésben visszarendeződés lenne, bárki is lesz az MTA új elnöke.

Arról mi a véleménye, hogy Németh Tamás önálló akadémiai vagyonként használná az üresen álló ingatlanok eladásából származó bevételeket?

Ezt még én kezdeményeztem, a Szentháromság téren lévő ingatlanunkat közel kétmilliárd forintért értékesítettük a Magyar Nemzeti Banknak; a használaton kívül álló épületeket vagy kiadjuk, vagy értékesítjük. A kutatóhálózat átszervezése szerintem így vagy úgy, de szintén meg fog ragadni az emberek emlékezetében. Negyvenkét önálló költségvetési szerv helyett tizenötöt hoztunk létre úgy, hogy nem folyt vér, nem indultak utcai tiltakozások. Ebben nagyon sok, legalább féléves munkám van benne. Véleményem szerint most vannak olyan méretű kutatóintézeteink, amelyek például az európai kutatási versenyben eséllyel vehetnek részt mind kutatási kapacitás, mind pénz tekintetében. Professzionális menedzsment kell ahhoz, hogy pályázatokat lehessen nyerni, ez a hat év alatt szerintem létrejött.

Mit tervez az elnökség utáni években?

A Debreceni Egyetem tanára vagyok, május 7-én valószínűleg az egyetemi szobámban fogok leülni. De persze, ember tervez, Isten végez, az élet még sokféle helyzetet hozhat.

 


A Magyar Tudományos Akadémia 2014-es borairól részletesen itt olvashat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.