valasz.hu/kultura/szinikritikusok-dija-2014-ok-a-jeloltek-102617

http://valasz.hu/kultura/szinikritikusok-dija-2014-ok-a-jeloltek-102617

Pannonhalma, mint a kortárs zene fellegvára

/ 2016.08.19., péntek 19:07 /

Páratlanul izgalmas zenei fesztiválnak ad otthon Pannonhalma augusztus 26-28-án: ha még nincs programja jövő hétvégére, kezdje el szervezni!

 

 

A Pannonhalmi Főapátság augusztus 26–28. között ismét megrendezi hagyományos művészeti fesztiválját Arcus Temporum XII címmel. A monostor védőszentje, Szent Márton emlékévének mottóját átvette a zenei program is: „Közösségben vagyunk”. A fesztivál ugyanis időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes zeneművekkel képez hidakat korok és emberek, klasszikusok és kortársak között.

A fesztiválon közösségbe kerül egymással és Pannonhalmával két régi „harcostárs” zenész, Keller András és Rácz Zoltán, mint a fesztivál művészeti vezetői. Közösségre lép egymással egy klasszikus zeneszerző a múltból, Joseph Haydn, valamint hat zeneszerző a jelenből: a kilencvenedik születésnapját ünneplő Kurtág György, a kilencven éve született Morton Feldman, a nyolcvanéves Steve Reich, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Ligeti György, valamint a francia Olivier Messiaen és az amerikai David Lang.

„Megfigyeltem, hogy valahányszor Pannonhalma felé közeledem, már jóval azelőtt, hogy meglátnám az apátságot, befejezem a telefonálást az autóban, elzárom a rádiót, tovatűnnek a gondolatok: csend lesz – mondja Keller András. –  Ösztönösen készülődöm: Pannonhalmán mindenki másként találkozik önmagával. Felemelő érzés belépni egy olyan térbe és közösségbe, ahol kinyílik a szívünk, a szellemünk; ahol máshogyan látunk, hallunk, hallgatunk.” Rácz Zoltán hozzáteszi:„Minden évben igyekszünk megőrizni a fesztivál eredeti arculatát, azt az ösvényt, amelyet Keller András művészeti vezető barátom kitaposott jó pár évvel ezelőtt, ugyanakkor szeretnénk valami újat is mutatni, hiszen mindig szükség van egy friss gondolatra, mely továbblendíti a már sikeres tradíciót.”

 

Idén a zene befogadásán túl egyéb közösségteremtő alkalmakra is sor kerül: önmagunkat és a másikat keresve bejárhatjuk a labirintust, követhetjük Szent Márton nyomát Szent Márton monostorában, elmélyedhetünk a pannonhalmi bazilika középkori és posztmodern szimbólumrendszerében. És részt vehetünk a bencés szerzetesi közösség liturgikus alkalmain is: vesperás, vigília, laudes, konventmise.

A hat nagy koncertnek ismét a főapátság reprezentatív kulturális terei adnak helyet. A nyitókoncert keretében Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma a bazilikában szólal meg. A fesztivál történetében először a beteljesedést szimbolizáló, építészetileg üres keleti szentélyben bibliai-egyházi tematikájú oratóriumot adnak elő. Ugyanebben a térben kerül sor egy egyedülálló zenei alkalomra a fesztivál zárónapján: Ligeti György tizenhat szólamú kórusra írt Lux Aeterna című darabja a liturgia kontextusában, a szerzetesközösség hagyományos gregorián napközi imaóráját követően csendül fel.

Az alábbi videóban Szakcsi Lakatos Béla, Rácz Zoltán, Bubnó Tamás, Keller András és a fesztiváligazgató Dejcsics Konrád atya mesél arról, nekik mit jelent az Arcus Temporum Fesztivál:

A bazilika mellett koncerthelyszínként jelenik meg a Boldogasszony-kápolna, valamint a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális koncertterem. Utóbbi a kamarazene európai viszonylatban is kiemelkedő előadótermének címére is igényt tarthatna. A koncertsorozat kiegészül egy éjszakai előadással, amelynek keretében egymásra hangolódik Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla, hogy közös improvizációban keressék az utat a régi és az új mesterek művei között.

„Improvizációs koncertet ígértünk Szakcsi Lakatos Bélával – mondja Presser Gábor –, de hogy még nehezebb legyen a feladat, »tovább feszítjük a húrokat«, mert nemcsak négykezest játszunk, de vendégül hívjuk az Amadinda együttes két csodálatos muzsikusát, Rácz Zoltánt és Holló Aurélt is, és vibrafonnal, marimbával, esetleg néhány más ütőhangszerrel is kiegészülve akár hárman, vagy négyen is rögtönözünk majd, ami nem túl gyakran történik meg nyilvános előadáson. A közönségre kreatív résztvevőként is számítunk, erről részleteket a koncerten lehet majd megtudni. Bevezetőként, mondhatni »előzenekarként« lehet,hogy  eljátszom egy-két dalt is, de ezeken a perceken kívül minden hang augusztus 26-án ott és akkor, az Apátság közelmúltban átadott koncerttermében születik meg.”

A fesztiválról további információkat itt olvashat. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Putyin–Csányi-dzsúdóbarátság háttere

A jövő heti budapesti cselgáncsvébé fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Hogyan lett Katalónia szinte észrevétlenül az iszlamizmus új fellegvára?

Miközben a világ Belgiumra, Franciaországra vagy Angliára figyelt, addig Katalóniában csendben létrejött egy, a fentiekkel vetekedő iszlamista közösség. A csütörtöki Heti Válasz megmutatja a barcelonai merénylet hátterét, azt, hogy a modern európai iszlamista terrorizmus miként tért vissza szülőföldjére.

Maradjon-e Orbán? – Jeszenszky Géza ölre menő vitája fiával, Zsolttal

Kiéleződtek a nemzedéki ellentétek Jeszenszkyéknél: a Trump-rajongó, Orbán-párti Zsolt nyilvánosan bírálta apját, amiért az kritizálja a kormányt. Géza, az egykori külügyminiszter és nagykövet most leült fiával, hogy megvitassák: szentesítheti-e a cél az eszközöket a jobboldali politikában.