valasz.hu/kultura/sziluettvago-es-jelmezes-fotozas-csaladi-programok-marcius-15-en-117687

http://valasz.hu/kultura/sziluettvago-es-jelmezes-fotozas-csaladi-programok-marcius-15-en-117687

Pécs szintet lép- Komoly változások és tervek

/ 2015.03.27., péntek 16:00 /
Pécs szintet lép- Komoly változások és tervek

Megélhet-e egy város a kultúrából, tudja-e e hasznosítani az Európa Kulturális Fővárosa program miatt megépült intézményeket, labdába rúghat-e egy vidéki koncertterem, s mit üzen mindehhez a Zsolnay család a múltból? Részletek a friss Heti Válaszban.

Pécs az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím elnyerésekor jó döntést hozott, nem vállalt túl sok beruházást, de a fenntarthatóság kérdésével mára így is szembe kell néznie. Mert bár az EKF-nek köszönhető intézmények kiválóan teljesítenek, a 999 férőhelyes Kodály Központ 92 százalékos kihasználtsággal működik és a Zsolnay Kulturális Negyedben is jóval több a látogató az európai uniós támogatási szerződésben előírtnál, a működéshez és a minőségi programokhoz szükség van az évi 500 milliós állami támogatásra is, ami nem jár automatikusan, s Pécsett nincs olyan lehetséges szponzor sem, mint Győrben az Audi.

Pécs új negyede felfedezésre csábít

A pécsiek ezért azt szeretnék elérni, hogy az állam valamilyen módon érezze sajátjának a Kodály Központot és Zsolnay Kulturális Negyedet, akár egy „nemzeti” címmel, akár úgy, hogy tulajdonrészt szerez az összesen 19 milliárdos beruházásból. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkárságával már el is kezdődtek a tárgyalások – némi lélektani előnyt jelent, hogy a jelenlegi kulturális államtitkár, Hoppál Péter pécsi, mi több, a kulturális bizottság egykori elnökeként jól ismeri a város minden értékét és nehézségét is.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-t vezető Márta István mindemellett azon dolgozik, hogy a budapesti Iparművészeti Múzeum tetejéről lekerült, jellegzetes „csúcsdíszt” – a Zsolnay gyárban készült lanternát – a negyedbe szállítsák: méltóbb kiállítási helyet keresve sem találhatnának neki.

 

A teljes cikk a március 26-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.