Perzsa tavaszünnep

/ 2017.03.29., szerda 20:00 /

Torokéneklés, szőnyegcsomózás és sólyomröptetés is lesz a perzsa tavaszünnepen, az először megrendezett Pont Fesztiválon a Várkert Bazárban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál első hétvégéjén. A Pont jó kis családi programnak ígérkezik.

Aki még nem evett Baliq Levengit, az biztos nem járt még Novruz tavaszünnepen. Aki pedig az előbbi mondatnak a felét sem érti, nyugodjon meg, a többséghez tartozik. Viszont nagyon hamar két dolgot is tehet annak érdekében, hogy bővítse ismereteit: először is a Budapest Makeryben elkészítheti magának ezt a remek azeri, gyümölcsökkel, dióval és hagyma chutney-val töltött tőkehalas ételt, ami jellemzően a Novruznak nevezett perzsa tavaszünnepen, tehát tavaszi napforduló idején kerül az asztalra az ősidőktől fogva mind a mai napig Belső-Ázsiában.

A Huun-Huur-Tu torokénekes együttes

Aki pedig mélyebben érdeklődik a belső-ázsiai ínyencségek iránt, látogasson el a Budapesti Tavaszi Fesztivál első hétvégéjén a Várkert Bazárba, ahol először rendezi meg a Pont Fesztivált a Hangvető, Novruz ünnepének záróakkordjaihoz igazítva azt. A Novruz az ünnepi menüsor tekintetében legalább olyan kötött, mint mifelénk a karácsony. Viszont mivel ez a tavaszi napforduló ünnepe, a termékenységet idéző rítusok dominálnak, például a tűzugrás, de visszaköszön a tojásfestés hagyománya is.

A hagyományteremtőnek szánt fesztiválon elsősorban zenei és kulturális csemegéket kínálnak, hiszen a cél a közös értékek és a kulturális sokszínűség bemutatása az UNESCO szellemi és kulturális örökség listáján szereplő kincseken keresztül. Nem mellesleg lesz Novruz ételkóstoló és török kávé is, hiszen a tavaszünnepnek fontos eleme a gasztronómia - ami tulajdonképpen csak az ürügyet szolgáltatja a nemzedékek találkozásához.

(A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón egyébként Sevinj Mojerie, a Marquis de Salade étterem tulajdonosa elmondta többek között azt is, hogy a négy hétig tartó Novruz csúcspontján hét s-betűs étel került az asztalra, úgymint hagyma, fokhagyma és alma - a perzsa nyelv szerint ugyanis ezek mind s-betűvel kezdődnek.)

Az UNESCO szellemi és kulturális örökségi listájára hosszas előkészítés után az idén felkerült a Kodály módszer is, amelynek alapját a pentaton dalok képezik. Pentatónia jellemzi csuvas dalokat is, és éppen a rokonság miatt fókuszál az első Pont Fesztivál a türk és tágabban a közép-ázsiai hagyományokra.  A belső-ázsiai népek világa ugyanis egyszerre ismerős és egzotikus. Itt még létezik az a hagyományos nomád életforma, ami a honfoglaló magyarokat is jellemezte: a pásztorok jurtákban élnek, kultúrájukban fontos szerepet játszik a lovak tisztelete és évezredek hagyományát őrzik a zenében és kézművességben. A szervezők szándéka szerint a délutáni programok minden korosztálynak szólnak. Amíg a gyerekek fejdíszt, lovacskát, nemezlabdát, Ebru-festményt készítenek vagy mesét hallgatnak a nemezsátorban, a felnőttek sem unatkoznak, hiszen kirgiz, kazak, török és kurd szőnyegek, kalpagok, fotók, takarók, nyergek, szőttesek és viseletek között nézelődhetnek.

Lesz szőnyegcsomózás, sólyomröptetés (a solymászat hagyományát egyébként tucatnyinál is több ország vallotta magáénak), nemezelés, sőt (a fesztivál honlapján előzetes regisztrációhoz kötött) torokéneklő workshop is, ami, ha másra nem, arra biztosan elég lesz, hogy a résztvevők a baráti kört elkápráztassák mély, az egész testet megrezegtető, belső rezonálás képességével. Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója szerint a torokéneklés olyasmi, mint a hasbeszélés, csak még annál izgalmasabb, ha azon kapunk valakit, hogy egyszerre több hangot is meg tud szólaltatni.

Bemutatják a Berecz András csuvas útjáról készült dokumentumfilmet is. Ami pedig a fellépőket illeti: a magyar kapcsolódásokat mutatja be a kodályi gyűjtéseken keresztül Navratil Andrea és Vizeli Balázs koncertje.  Színpadra lép Malik Mansurov kvartettje: a muzsikus hangszere, az azeri tar lant a szellemi örökség sorába felvett mugam zene alapja. Itt lesz az ősi torokéneklés (Xöömei) világhírű képviselője, a Huun-Huur-Tu együttes, melynek tagjai egyebek mellett lófejes hegedűn és sámándobon játszanak. A magyar népzenei párhuzamokat villantja fel.Guessous Majda Mária „Mesi”magyar-marokkói énekesnő triója is.

Aki pedig otthon készítené el a Novruz ünnepi fogást, íme a recept:

Balig Levengi - Tavaszünnepi fogás recept

Balig Levengi - Tavaszünnepi fogás

Hozzávalók:

• 1 kisebb fehér húsú tőkehal - kb 30 dkg - megpucolva, de fejjel, farokkal együtt

A töltelékhez

 • Fél fej vöröshagyma csíkokra vágva
 • 5 dkg durvára tört dió
 • Összesen 5 dkg aszalt gyümölcs apróra vágva (sárgabarack, szilva, sárga mazsola és valamilyen savanyú, ami lehet áfonya vagy meggy)
 • 1 mokkáskanál só
 • 1/4 mokkáskanál őrölt bors

 A bedörzsöléshez

 • 1 mokkáskanál só
 • Fél mokkáskanál őrölt bors

Egyéb

 • Kevés frissen facsart citromlé (1 teáskanálnyi)
 • Gránátalma mag

Elkészítés:

 1. Kívül-belül dörzsöld be a megtisztított halat sóval és borssal
 2. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
 3. Karamellizáld a hagymát olajon
 4. A karamellizákt hagymát keverd össze a dióval, az aszalt gyümölcsökkel, sóval és a borssal.
 5. Töltsd meg a hal belsejét a töltelékkel, jól nyomkodd bele. Zárd le a hal belsejét bevizezett fogpiszkálóval.
 6. Tedd a halat sütőpapírral bélelt tepsire és facsard rá a citromlevet.
 7. Süsd a halat 20 percig (vagy, amíg aranybarna lesz a bőre)
 8. Tálald a halat úgy, hogy kihúzod belőle a fogpiszkálót.
 9. Szervírozd citromgerezddel, gránátalma magokkal és rizzsel.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.