Modern Machiavelli

/ 2013.09.28., szombat 19:35 /

A szűz, a sóher, a Mikulás és a többiek című darabbal nyitja az idei évadot az Átrium Film-Színház. Divinyi Réka komédiája Machiavelli: Mandragóra című vígjátéka alapján született, de teljes mértékben a mához szól. A Spirit Színház előadását szeptember 27-én mutatták be Magács László rendezésében.

Niccoló Machiavelli 1513-ban íródott színműve alapos áthangolás után került a Margit körúti színpadra. A mandragóra című színmű, melyet sokan az első modern európai jellemkomédiának tekintenek, azért is lehet mindmáig érdekes, mert a szereplők, mint minden jó komédiában ismerősek lehetnek a mindennapjainkból, ugyanakkor cselekmény  - ugyan sok humorral, de - komoly kérdéseket feszeget.

Divinyi Réka forgatókönyvíró, akit elsősorban a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem vagy a Valami Amerika 2. című filmek miatt ismerhetünk, most Niccoló Machiavelli komédiáját vette alaposan kezelésbe. Callimaco Párizsban élő ifjúból lett Ádám, a firenzei erkölcsös és csodaszép Lucreziából lett Valéria, és férjéből az idős bankárból lett a férfiasságának híján lévő polgármester Rövid Vid. Ligurio, Callimaco barátja Szilárd lett és meleg.

A becsületről, a tisztességről, a korrumpálhatóságról, a minden áron győzni akarásról szóló alaptörténet viszont szerencsére megmaradt: egy fiatal férfi beleszeret egy tiszta, erényes nőbe, és bármilyen áron meg akarja szerezni, annak ellenére (mert ez számára nem kizáró ok), hogy házas. A helyi furfangos tanító temérdek pénzre számítva elhiteti Röviddel, hogy Ádám orvos, és  a polgármester és neje terméketlen házasságát csak az ő mandragóra készítményével lehet beteljesíteni. Ám az első férfi, akivel használata után az asszony hál, egy órán belül meghal. Az „önfeláldozó" szerepre Ádám készül álruhában. Valériát szókimondó kurtizán anyja és korrumpálható gyóntatóatya rábeszélik a szokatlan „gyógymódra", ami végül váratlan véget ér. A frappáns befejezéssel azonban helyre áll a rend, és mindenki elnyeri méltó büntetését, vagy szabadságát.

A megalkuvó pap szerepében Fülöp Zsigmond vidám perceket szerez, a szókimondó utcanő szerepében Lázár Kati nevezi nevén a dolgokat lánya és mások előtt is, a vágyai és célja érdekében mindent megtevő Ádámot Horváth Szabolcs hozza szenvedéllyel és korának nemtörődömségével. A tisztességét a végletekig őrző Valériát Bende Kinga formálja meg józan ésszel és finomsággal. A szűklátókörű, és hataloméhes polgármester szerepében Szerémi Zoltán hozza kiválóan karakterének minden oldalát, a meleg jóbarát szerepében Borsányi Dániel a kivülálló józan ész hangját adja, szarkasztikus humorral, míg a játékmester és a szálakat a kezében tartó alkoholista pedagógus szerepében Rózsa Krisztián próbál mindig a legjobban kijönni az adódó helyzetekből.

„Nem sok értelme van, de legalább jól szórakoztunk" - hangzik az utolsó mondat a színpadon egyfajta összefoglalásként, és ez így is van. A napjainkra átformált komédia pikáns, olykor már csaknem idétlenségbe és ízléstelenségbe fordulva mégis, valóban kilencven perc teljes kikapcsolódást ad.


A szűz, a sóher, a Mikulás és a többiek, Átrium Film-Színház
Rendező: Magács László

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.