valasz.hu/kultura/a-millennium-bora-21876/?orderby=csokkeno&numPerpage=20&hozzaszolas_oldal=1

http://valasz.hu/kultura/a-millennium-bora-21876/?orderby=csokkeno&numPerpage=20&hozzaszolas_oldal=1

Prima la musica!

/ 2013.03.13., szerda 18:07 /

Zseblámpával botorkálni hazafelé az elsötétített utcákon, miközben bombák hullhatnak a fejünkre? A müncheniek vállalták a kockázatot 1942 októberében, hogy meghallgassák az idős mester, Richard Strauss újabb operáját, a Capricciót.

Dacoltak a veszedelemmel, hogy a szépség diadalát ünnepeljék a háború borzalmai közepette. A zeneszerző sem sokat törődött a világégéssel, inkább az örök dilemma foglalkoztatta, hogy mi a fontosabb egy operában: a zene vagy a szöveg? Erről szól a Capriccio ("zenés társalgás egy felvonásban"), mely egyben a műfaj történetének összegzése, hattyúdala is. Öniróniával, igazi sztori nélkül, túl hosszan, viszont gyönyörű, áradó dallamokkal. Zene vagy szöveg? Strauss nyitva hagyta a kérdést: ha az egyiket előnyben részesíted, elveszíted a másikat. De aki megismeri a Capricciót, annak a választása nem lehet más: prima la musica!

El vagyunk kényeztetve. Nem kell bombáktól rettegnünk, csak elzötyögünk a Művészetek Palotájába villamossal, és van egy Kocsis Zoltánunk, akinek eltökélt szándéka, hogy a Nemzeti Filharmonikusokkal bemutasson olyan zenei ínyencségeket, mint a Capriccio. A március 11-i, félig szcenírozott előadás nagy siker volt, a két és fél órás darabot egyhuzamban végigdirigálni fizikailag is komoly teljesítmény. Nagy dicséret jár a muzsikusoknak, megdolgoztak a nehéz, kényes szólamokkal. Beleadták szívüket-lelküket, és a zenekar briliánsan szólt. Kiválóak voltak az énekesek is, különösen Ildikó Raimondi (grófnő) szopránja csillogott fényesen. Rebekka Stanzel rendező hepehupás kastélyparkot teremtett a színpadra. Megúsztuk bokaficam nélkül. Csak azt a "szép ződ gyepet", azt tudnám feledni.

"Életem munkája a Capriccióval véget ért" - írta Strauss. Nekünk még mindig van adósságunk. Kocsis már készül az újabb magyarországi Richard Strauss-operabemutatóval: ősszel jön A hallgatag asszony.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.