Programajánló skandináv krimivel ködös, szutykos időre

/ 2017.10.21., szombat 10:00 /

Mit lehet ebben szomorkás időben csinálni? Irodalomról beszélgetni! Szombat-vasárnap még zajlik a Margó fesztivál a Teslában, ebből ajánlunk most három programot.

Mit lehet ebben szomorkás időben csinálni? Irodalomról beszélgetni! Szombat-vasárnap még zajlik a Margó fesztivál a Teslában, ebből ajánlunk most három programot.

Felsorolhatatlan mennyiségű program várja a zene- és irodalomkedvelőket még két napig a budapesti Kazinczy utcai Tesla teátrumban a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. Ebből most csupán három szombati beszélgetést emelünk ki.

Mi is az a skandináv krimi? címmel kezdődik rendhagyó krimióra kezdőknek és haladóknak 17 órától Dobosi Beáta szerkesztő-műfordítóval és a Skandináv Ház képviselőjével. Jo Nesbø, Steig Larsson, Jussi Adler-Olsen világszerte népszerűvé tett egy műfajt – de mitől is olyan kedveltek ezek a könyvek? Miben különböznek más krimiktől, és különböznek-e egyáltalán? Kis elméleti és történeti ismertető a szakértőktől. A közönség megjelenés előtt olvashat bele Nesbø legújabb Harry Hole-krimijébe.

18 órától már Boldizsár Ildikó mesél legújabb könyvéről, amely Mesék a felnőtté válásról címmel jelent meg. A szerzővel Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója beszélget. Boldizsár Ildikó legújabb meseterápiás kötetében tizenhat és harminckét év közötti olvasóknak ad útmutatást a kamasz- és felnőttkor határának átlépéséhez –- égetően aktuális gondolatok. 

19 órától pedig Szécsi Noémi Egyformák vagytok című új regénye kerül terítékre, és minden bizonnyal szóba kerülnek a mai magyar társadalom, értelmiségi és művészvilág kérdései is.

További információk itt

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.