Punkrocker adjunktus kapta a neves irodalmi díjat

/ 2018.04.27., péntek 18:10 /

Fotó: Bereczki László

A Hazai Attila Alapítvány a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentette be, hogy ebben az évben Orcsik Roland veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat. Az elismerést az alapítvány azzal a céllal hozta létre, hogy ezen a módon is ápolja a fiatalon elhunyt író emlékét, segítse a hozzá hasonlóan nyitott, újító szellemiségű szerzőket.

A Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére 2012 őszén, az író halálának évében jött létre édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére. Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy – egy magát megnevezni nem kívánó támogató jóvoltából – évente 1 millió forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság. A díjat először Bartók Imre nyerte el.

Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja az alapító Hazai Éva, továbbá Berta Ádám, Németh Gábor, Sarankó Márta és Szegő János. A díjat április 28-án, szombaton este nyolc órától a Nyitott Műhelyben (Budapest XII., Ráth György u. 4.) rendezett, ünnepléssel egybekötött irodalmi esten adják át.

Orcsik Roland 1975-ben született az egykori Jugoszláviában, Óbecsén. 1992 óta Magyarországon, Szegeden él. Költeményeket, prózát, esszéket, tanulmányokat ír, és délszláv nyelvekből fordít. Volt a Fosszília, a Symposion, a Tiszatáj és a JAK-füzetek szerkesztője, de dolgozott a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál főszervezőjeként is. Első regénye Fantomkomanndó címmel jelent meg 2016-ban.

Az idei könyvfesztiválra jött ki Semezdin Mehmedinović: Sarajevo blues című verseskötete, illetve szerkesztésében látott napvilágot egy kortárs szerb irodalmi antológia a Tiszatáj Könyvek INSULA VICINA sorozatában. 2007 óta a Szegedi Tudományegyetem Szláv Filológiai Intézetének adjunktusa, emellett az experimentális punk-rockot játszó Lajka nevű zenekar tagja. Jelenleg az ötödik verseskötetén és a második regényén dolgozik.

Kapcsolódó cikkek

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.